null Beeld

Hoe de organisator van Vestiville in Nederland al een spoor van schulden achterliet

Het was zijn grootste droom: een festival van internationale allure uit de grond stampen. Maar de in het Nederlandse Oss opgegroeide Ravuth Ty (36) zit nu diep in de nesten. Een verwoeste reputatie, miljoenen euro’s aan schuld en mogelijk een gevangenisstraf boven zijn hoofd. Allemaal geen verrassing voor de Nederlandse top-dj’s Don Diablo en Vato Gonzalez. Zij kennen Ravuth Ty als geen ander en stellen dat hij in de afgelopen tien jaar een spoor van schulden en geschillen in de dancescene heeft achtergelaten.

sebastiaan quekel

De grootste klappers uit de urbanscene, fraai gedecoreerde stages en een prachtig terrein met tenten en themadorpen: Vestiville had alles in zich om uit te groeien tot een van de grootste evenementen van Europa. Maar het feest ontaardde vlak voor aanvang in een financieel drama, met gigantische schulden, boze leveranciers en duizenden zwaar teleurgestelde hiphopfans van over heel de wereld.

De in het Nederlandse Oss opgegroeide Ravuth Ty, bekend van hiphopduo Two Crooks, is het zwarte schaap in deze nachtmerrie en zal geen beste start van zijn zomervakantie beleven. Het brein achter het festival heeft een rits aan schuldeisers achter zich aan nadat hij door de Belgische politie werd opgepakt op verdenking van schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen en oplichting.

Justitie vermoedt dat de 36-jarige Nederlander verschillende bedrijven voor torenhoge bedragen heeft opgelicht. Dat deed hij door te sjoemelen met betalingsbewijzen. Volgens Vlaamse media loopt de schade in de miljoenen euro's. ‘Dat verbaast mij helemaal niets’, zegt Björn Franken, beter bekend als Vato Gonzalez.


‘Een oor aangenaaid’

Vato Gonzalez, diskjockey, muziekproducer en voormalig artiestenmanager, schiet in eerste instantie in de lach als hij hoort dat ‘de enige echte Ravuth Ty’ is opgepakt en dat zijn festivaldroom als een nachtkaars is uitgegaan. In 2011 krijgt de dj voor het eerst met hem te maken. Vato is dan nog manager van een artiestenbureau en stelt een dj beschikbaar voor het feestje Velvet Villains in Rotterdam.

Ty is organisator van het feest en zegt tegen Vato zijn dj dolgraag te willen boeken. Hij stuurt op voorhand een screenshot als ‘bewijs’ dat er reeds een betaling is gedaan. ‘Als agency stuur je je artiesten namelijk in de regel niet zomaar op pad, tenzij er betaald is. Dat wist hij ook, dus vervalste hij met Photoshop het bewijs zodat ik zou denken dat er al een transactie had plaatsgevonden’, legt Vato uit.

Op het moment dat Vato hem benadert met de vraag waar het geld blijft, bezweert hij dat het bedrag allang van zijn rekening is afgeschreven. ‘Maar hij was ons gewoon een oor aan het aannaaien’, stelt de dj. ‘Dat geld hebben wij nooit gezien. Als we hadden geweten dat het plaatje bewerkt was, dan was onze artiest nooit de deur uitgegaan.’


‘Rennen voor zijn leven’

Twee jaar later komt de dj hem op een feestje in Rotterdam weer tegen. Hij aarzelt niet en stapt meteen op hem af. ‘Ravuth vond mijn voorstel om ‘gezellig samen even te gaan pinnen’ wegens een openstaande rekening nogal confronterend en ging al vrij snel over op verbaal geweld en bedreigingen. Nog voordat dit uit de hand kon lopen, kwamen de uitsmijters van de locatie erachter dat de enige echte Ravuth Ty voor de deur stond. Ze kwamen toen met een paar man achter hem aan.’

Wat blijkt: Ty is een familielid van een van de uitsmijters nog een flink geldbedrag verschuldigd. ‘Ravuth rende op de Coolsingel voor zijn leven met een handjevol uitsmijters achter zich aan.’ Eerlijk is eerlijk, vult de dj snel aan, ‘die jongen kon echt als een gek rennen’. ‘Daar is hij in de loop der jaren vast beter in geworden. Je wil niet weten hoeveel artiesten en managers deze meneer heeft bedonderd. Tientallen, honderden misschien.’


‘Pathologische leugenaar’

Don Diablo, een Nederlandse producer die met veel internationale acts werkt, kan dat bevestigen. Het nieuws van de arrestatie verbaast hem niet, wel dat Ty al die jaren ongestoord zijn gang kon blijven gaan.’Deze pathologische leugenaar heeft de industrie voor miljoenen opgelicht. Door zijn bedrijven te laten klappen en te vluchten naar het buitenland is hij er iedere keer mee weggekomen. Iedereen in de Nederlandse dancescene kotst deze meneer uit. Met hem doe je geen zaken. Dat is vragen om problemen.’

Uit faillissementsverslagen blijkt dat er inderdaad veel ondernemingen van Ravuth Ty kopje onder zijn gegaan, waaronder Artist Republic. Een organisatie die naam maakte als organisator van Vestival, een festival in Nijmegen. Niet alleen de naam verschilt amper van het flopfestival in België, ook op Vestival zou rapsensatie A$AP Rocky aantreden, evenals Chris Brown.


Berg schulden

De artiesten komen die dag keurig opdagen en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Maar het festival blijkt zwaar verliesgevend en zadelt de organisatie op met een flinke berg schulden. Een drankenleverancier daagt Ty voor de rechter vanwege een onbetaalde factuur ter waarde van 40.000 euro. Vorig jaar is Vestival failliet verklaard. ‘De bestuurder had geen ervaring met het organiseren van dergelijke grote evenementen. Het boeken van de artiesten verliep anders dan gepland, en al snel bleek dat de daadwerkelijke kosten vele malen hoger waren dan vooraf begroot’, valt te lezen in het faillissementsverslag.

Het verslag wemelt van de sappige feitjes. Volgens de curator is er onder andere sprake van verdachte transacties, een zeer gebrekkige boekhouding en een onbehoorlijke taakvervulling door de bestuurders. Ty zit ten tijde van het faillissement in het buitenland en hoeft geen enkele verantwoording af te leggen. Zijn schuldeisers kunnen fluiten naar hun centen.

Tot zijn grote spijt weet Don Diablo hier alles van. De Coevordenaar moest zich in de beginjaren van zijn carrière bijna failliet laten verklaren nadat Ty hem had belazerd. ‘Ravuth was de promotor van een van mijn allereerste tournees die in het teken stond van mijn debuutalbum. Na de shows bleek hij er met al het geld vandoor te zijn gegaan. We konden hem niet meer bereiken, hij was van de aardbodem verdwenen’, aldus de dj, die als gevolg daarvan bijna 100.000 euro uit eigen zak moest betalen. ‘Maar ik ben er gelukkig weer bovenop gekomen.’


‘Zo slinks, zo gewetenloos’

Het is volgens de Nederlandse dj’s een handelwijze die Ravuth Ty al jaren hanteert: telkens een nieuw bedrijf opzetten (het liefst onder een andere naam), de onderneming failliet laten gaan en vervolgens met het afgetroggelde geld naar het buitenland vertrekken. En zodra de zaken weer rustig zijn, keert hij terug en organiseert weer een ander festival in een ander genre met nieuwe artiesten en leveranciers. ‘Het is zo slinks, zo gewetenloos. Dat hij hiermee mensenlevens verwoest, interesseert hem geen zak’, zegt Vato Gonzalez.

Hoe het toch kan dat Ravuth Ty al die jaren de dans weet te ontspringen? ‘Dat is een heel goede vraag’, zeggen de dj’s. ‘Ik denk dat als hij dit in de zakenwereld had geflikt, hij nu al jaren achter de tralies zou zitten’, vermoedt Don Diablo. ‘De wereld van de muziek en entertainment is voor de overheid een ongrijpbaar iets. Een grijs gebied. Alsof het niet serieus wordt genomen.’


‘De vlag uit’

Hoewel het net zich nu langzaam rond Ravuth Ty begint te sluiten, zijn de dj’s nog niet overtuigd van een goede afloop. ‘Deze man is zó gehaaid, die vindt wel weer een manier om hier onderuit te komen en nieuwe slachtoffers te maken’, vreest Don Diablo. ‘Als deze man achter de tralies verdwijnt, dan gaat in de complete Nederlandse dancescene de vlag uit.’

Vato Gonzalez lachend: ‘Ik zou niet graag in zijn schoenen willen staan. Wie een heel festival op het allerlaatste moment laat klappen, heeft heel wat uit te leggen aan een grote groep mensen.’ Naast Don Diablo en Vato Gonzalez, hebben ook Benny Rodrigues, Axel Noizboiz, Alex Hes en dj Lady Bee negatieve ervaringen gehad met de Ossenaar, zo blijkt uit berichten die zij op sociale media hebben geplaatst.

De advocaten van Ravuth Ty en zijn zus benadrukken dat hun cliënten niet van slechte wil waren. ‘Ze wilden oprecht een tof festival organiseren en betreuren het dat het feest niet door kon gaan en de feestvierders teleurgesteld zijn.’ Op de aantijgingen van de dj’s wil de verdediging absoluut niet reageren. ‘Misschien moet u eens stoppen met voortdurend berichten te sturen?’, klinkt het geïrriteerd.

Ⓒ AD

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234