De oplichter had een siliconenmasker op van minister minister Jean-Yves Le Drian, en vroeg geld aan bedrijven Beeld Screenshot France 2
De oplichter had een siliconenmasker op van minister minister Jean-Yves Le Drian, en vroeg geld aan bedrijvenBeeld Screenshot France 2

misdaadhollywood-truc

Hoe deze oplichter met een minister-masker 80 miljoen euro binnenhaalde

Een telefoon, een siliconenmasker en gladde praatjes: veel meer had meesteroplichter Gilbert Chikli niet nodig om politici, ondernemers en organisaties voor in totaal 80 miljoen euro op te lichten. Gewoon door ze op te bellen en om geld te vragen. Zo ging hij te werk.

In 2016 kreeg een van de rijkste mannen van Turkije, Inan Kiraç, een telefoontje. Het was de Franse minister van Defensie, Jean-Yves le Drian. De minister had hulp nodig. In Syrië werden Fransen gegijzeld door terroristen. Frankrijk wilde wel losgeld betalen, maar niet direct en publiekelijk. Het moest stiekem en via omwegen gaan.

Zakenman Kiraç werd gevraagd om als intermediair 47 miljoen dollar over te boeken. Dat deed hij. 'Ik kreeg wel argwaan toen ze zeiden dat het geld naar een Chinese bankrekening moest worden overgemaakt', vertelde Kiraç later.

Rond diezelfde tijd kreeg ook Corinne Mentzelopoulos een telefoontje van minister Le Drian. Zij is de eigenaresse van een van Frankrijks meest prestigieuze wijnkastelen, Château Margaux. Het gesprek verliep hetzelfde. De Franse minister vertelde over de gijzelaars, hij zei dat 40 miljoen euro nodig was en dit keer moest het geld naar een Slovaakse rekening.

Nog dezelfde middag vroeg Mentzelopoulos haar bank om een eerste overboeking van 990.000 euro te doen. De dag erna liet ze nog eens 2 miljoen euro overmaken. De zakenvrouw kreeg daarna een officiële brief van de minister, om haar te bedanken.

En zo ging het maar door. In 2015 en 2016 werden in totaal zo’n 150 politici, ondernemers en organisaties, verspreid over 40 landen, gebeld door minister Le Drian, steeds met het verzoek miljoenen te storten op buitenlandse bankrekeningen.

Alleen: het was niet de minister die belde. ‘Het waren regelrechte oplichters’, aldus advocaat Delphine Meillet van Le Drian.

Masker

De Franse justitie verdenkt een bende van zeven mannen ervan zich te hebben uitgegeven voor de minister. Ze zouden met hun telefoontjes in totaal voor 80 miljoen euro aan overboekingen hebben binnengehaald. Vanaf vandaag staan ze in Parijs terecht.

Volgens het strafdossier gingen ze slinks te werk. ‘Mensen werden zogenaamd gebeld door Le Drian en daarna nog door een van zijn medewerkers’, aldus advocate Meillet. ‘Er volgde altijd een mail met een schijnbaar geloofwaardig officieel adres. Dan ook nog een brief op officieel papier van de minister met het stempel ‘vertrouwelijk’. En tot slot werd er contact gelegd via Skype.’

Bij dat laatste contact gebeurde iets opmerkelijks. De mensen kregen Le Drian hoogst persoonlijk in beeld te zien. ‘Hij zat dan achter een bureau met officiële vlaggen achter zich’, aldus Meillet.

Op beelden die uitlekten in de Franse pers is ‘Le Drian’ te zien tijdens zo’n Skype-gesprek. Hij heeft papieren voor zich liggen en heeft zijn bril op het puntje van zijn neus - zoals ook vaak in het echt. Het beeld is niet haarscherp, waarvoor ‘Le Drian’ zich tijdens zo’n gesprek verontschuldigt. ‘We zitten namelijk in een kelder.’

Maar de man die te zien was op Skype was niet de minister, maar een van de criminelen. Met een siliconenmasker over zijn gezicht om te lijken op de minister.

Hoofdverdachte Gilbert Chikli Beeld AFP
Hoofdverdachte Gilbert ChikliBeeld AFP

Hollywood

Het was oplichting die in een Hollywood-film niet zou misstaan: er kwam geen pistool en geen schot aan te pas. 'We gebruikten een tafel, een computer en een telefoon. Dat was alles', zei een van de verdachten tijdens een verhoor.

Politie en justitie kregen al in 2015 lucht van de zaak. De Tunesische minister van Defensie en de president van Gabon meldden te zijn gebeld door Le Drian en vonden dat verdacht. De eerste was gevraagd 19 miljoen te betalen, de tweede moest 10 miljoen overboeken.

Onderzoekers gingen aan het werk, traceerden telefoongesprekken en kwamen al snel uit bij een adres in Israël. Daarmee was de optelsom snel gemaakt.

Want in Israël woonde een bekende: de Frans-Israëlische meesteroplichter Gilbert Chikli. Hij was eerder bij verstek veroordeeld tot zeven jaar cel, na meer dan 30 bedrijven voor 8 miljoen euro te hebben opgelicht. Ook dat deed hij met behulp van misleidende telefoontjes.

Praatjes

De man bleek een begaafd toneelspeler. Hij kon mensen met zijn mooie praatjes alles laten doen wat hij wilde. 'Als het zou moeten, zou hij zelfs een lantaarnpaal kunnen verleiden', schreef Vanity Fair in een portret. Zelf zou hij ooit gezegd hebben: ‘Je koopt een telefoon voor 100 euro en je verdient een miljoen euro. Wie zou dat niet doen’

Chikli werd er een levende criminele legende door: er werd zelfs een speelfilm over gemaakt.
Maar zolang hij in Israël zat, konden de Fransen weinig doen. Israël levert geen onderdanen uit. Pas nadat hij in 2017 met een vals paspoort naar Oekraïne was gereisd, kon hij worden uitgeleverd aan Frankrijk.

En daarmee stapelden ook de bewijzen zich op. Op zijn telefoon werden gesprekken en WhatsApp-conversaties gevonden over nieuwe siliconenmaskers die moesten worden gemaakt, onder meer van Prins Albert van Monaco en van president Macron.

De komende week staat Chikli, met zes medeverdachten, terecht. Zelf ontkent hij alle betrokkenheid. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tien jaar cel krijgen. Van de buitgemaakte 80 miljoen euro is nog steeds een groot deel zoek.

De echte minister Jean-Yves Le Drian Beeld AFP
De echte minister Jean-Yves Le DrianBeeld AFP

© AD

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234