null Beeld

Hoe Gaëtan De Weert na de Vlaamse ook de Waalse belspelletjes wil kraken

'Basta' is geschiedenis, en de Vlaamse belspelletjes zijn dat ook. Maar de strijd van Gaëtan De Weert - de Oost-Vlaamse Einstein die de voor onkraakbaar gehouden rekensleutel van die belspelletjes kraakte - is nog niet gestreden.

Gaëtan, sinds 'Basta' een ware cultheld, is namelijk vast van plan om na de Vlaamse ook de Waalse belspelletjes uit de ether te krijgen.

Gaëtan De Weert «'Vast van plan' is misschien wat overdreven. Ik wil alleen maar wijzen op de zwakke plekken in de omwalling; er zelf een kanon op richten zou ik nooit doen. Maar ik zou het wel mooi vinden als de Waalse belspelletjes van het scherm zouden verdwijnen.

»Ze hebben namelijk precies hetzelfde doel als wijlen de Vlaamse: snel geld verdienen op de kap van de zwakkeren in de maatschappij. En de makers treden hetzelfde Koninklijk Besluit met voeten waaraan de Vlaamse belspelletjes indertijd geacht werden te beantwoorden, zonder dat de Kansspelcommissie ook maar een kik geeft.»


HUMO Verklaar je nader.

De Weert «Wel, vanaf begin februari volg ik samen met enkele medewerkers de Waalse belspelletjes op RTL en Club RTL. We hebben vastgesteld dat ze weliswaar iets makkelijker zijn dan de Vlaamse - sinds een paar jaar hebben ze in Wallonië ook geen telspelletjes meer - maar dat het met de inbreuken op het KB werkelijk de pan uit swingt.

»Ik zal je twee significante voorbeelden geven. Eén: in het KB staat dat er bij belspelletjes altijd een tellertje in beeld moet staan, dat weergeeft hoeveel oproepen er in de voorgaande minuut geweest zijn; zo heeft de beller een idee hoeveel concurrerende bellers er zijn.

»Bij vtm en 2BE waren ze daar altijd heel stipt in: om de minuut veranderde het cijfer op dat tellertje. Maar bij de Waalse belspelletjes verspringt het soms drie, vier keer per minuut, op onregelmatige momenten. En soms verspringt het helemaal niet. Het is dus volkomen onduidelijk wat dat tellertje precies weergeeft.

»En twee: wettelijk gezien moet er, over de duur van de hele uitzending, gemiddeld om de twee spelminuten één beller naar de live-uitzending worden doorgeschakeld, mínstens. Zelfs al rekenen we alle keren mee dat er ingehaakt wordt - of zogezegd ingehaakt wordt, want soms hoor je een kiestoon in plaats van een inhaaktoon - dan nog komen ze nooit aan dat wettelijke minimum.

»Wat ook enorm smerig is, al is het niet verboden, is dat de presentatoren misleidende tips geven. Naar alle waarschijnlijkheid kennen ze de juiste antwoorden niet, maar ze weten wel wat níét juist is, en daar maken ze misbruik van. Vannacht heb ik eens een hele uitzending van 'Jeux de nuit' op RTL gevolgd - ik heb vakantie op dit moment, dus ik heb alle tijd.

»Er werd gezocht naar een woord, en de tips waren 'FO_ER' en '5 lettres'. De presentator, ene Pierre, gaf aan de lopende band hints die ondubbelzinnig leidden naar FOYER, maar toen meer dan tien minuten later eindelijk een beller in de uitzending gelaten werd en die brave man inderdaad dat antwoord gaf, bleek dat uiteraard fout.

»Meteen erna kregen de kijkers opnieuw een tip: 'FOR_R'. Het duurde weer bijna een kwartier alvorens de volgende beller in de studio gelaten werd om 'Forer' te antwoorden, 'doorboren'. Dat was dan wel juist.»


HUMO Concreet, Gaëtan: wat is jullie actieplan?

De Weert «We hebben er niet echt eentje. Het enige wat we kunnen doen is de mensen tonen dat er iets scheelt aan de Waalse belspelletjes, via dit artikel bijvoorbeeld. We hebben hier alle gegevens - cijfers, grafieken, noem maar op. Dus ik zou zeggen: mocht er iemand zijn die denkt er iets goeds mee te kunnen doen, dan mag hij contact met me opnemen via de Humo-redactie.»


Hebt u tips voor Gaëtan? Laat het weten aan webredactie@humo.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234