null Beeld ANP
Beeld ANP

SchietpartijPeter R. de Vries

Hoe getuigenis van vertrouweling Peter R. de Vries de aanzet was tot dodelijke Marengo-proces

De aanslag op het leven van de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries is het zoveelste gewelddadige incident in de marge van het Marengo-proces. Daarin staat ‘Mocro-maffiakopstuk’ Ridouan Taghi terecht voor verschillende liquidaties. Kroongetuige in de zaak is Nabil B., die de Vries beschouwde als een vertrouweling. Waarom liep Nabil B. over? Een reconstructie van de nasleep van een vergismoord.

Yelle Tieleman

Het is rustig in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. De exclusieve winkels in de duurste straat van de hoofdstad zijn al uren geleden op slot gegaan. Een tijd geleden liep hij hier ook al, om in een hotel even verderop met een Canadees te praten over het maken van een deal met het smokkelen van cocaïne. Maar nu heeft hij een heel andere deal in zijn hoofd. Op aanraden van zijn advocaat laat hij zich vanavond, zaterdag 14 januari 2017, aanhouden door de politie.

Een beveiligde auto komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld ANP
Een beveiligde auto komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.Beeld ANP

Met een pistool in zijn binnenzak belt hij de politie. Niet veel later zit hij geboeid in een politieauto. Nog diezelfde avond spreekt hij tegen de rechercheurs een zin uit die verstrekkende gevolgen zal hebben. Voor hemzelf, en voor een paar grote spelers in de internationale cocaïnemaffia. ‘Ik ben betrokken bij liquidaties. Ik wil kroongetuige worden.’

Twee dagen eerder. In de Utrechtse wijk Overvecht zit Nabil B. in de shishazaak Platinum Lounge en speelt met zijn vrienden het bordspel Parchi, de Marokkaanse variant van Mens erger je niet. De Platinum Lounge is niet zomaar een shishazaak, maar is eigendom van enkele belangrijke compagnons van Ridouan Taghi. De Platinum Lounge is daarmee een belangrijke criminele hotspot in Utrecht.

Nabil en zijn vrienden zijn al uren aan het spelen, tot een van zijn maten even van tafel loopt om een telefoontje aan te nemen. Aan zijn gezicht dat langzaam vertrekt, ziet Nabil dat het geen goed nieuws is. Dan begint zijn maat te schreeuwen. ‘Ze hebben Hakim Illie te pakken. Hakim is doodgeschoten.’ Nabil weet meteen om wie het gaat. Illie is de bijnaam van zijn voormalige buurjongen Hakim Changachi.

Hakim Changachi woonde met zijn zwangere vrouw op de Faustdreef in Utrecht. Op 12 januari 2017 werd hij doodgeschoten. Beeld Marnix Schmidt
Hakim Changachi woonde met zijn zwangere vrouw op de Faustdreef in Utrecht. Op 12 januari 2017 werd hij doodgeschoten.Beeld Marnix Schmidt

Samen met zijn maat rijdt Nabil naar de Faustdreef, waar Hakim met zijn zwangere vrouw woont. Wat is hier gebeurd? Hakim is een jongen van de straat en telg van een bekende en beruchte criminele Utrechtse familie. Maar een echte boef met grote problemen in de onderwereld? Nee, dat is hij niet. Rond het portiek vechten verdriet, chaos, paniek en woede om voorrang. Een broer van Hakim is buiten zinnen van woede. Een paar jaar eerder is hij al een broer verloren die omkwam bij de vlucht na een plofkraak in Duitsland. Nabil en zijn vrienden blijven een paar uur hangen rond de Faustdreef. In zijn ooghoek ziet hij wel nog de Audi A3 van Imo de straat inrijden. ‘Jij leeft dus nog’, denkt hij. ‘Hij is een dead man walking.’

Nabil weet dat Imo niet lang meer te leven heeft. Al dagen is hij, in opdracht van Ridouan Taghi en zijn rechterhand Saïd Razzouki, bezig met het observeren van Imo. Die is door Taghi op een dodenlijst gezet omdat hij volgens Taghi informatie over zijn organisatie heeft doorgespeeld aan een criminele rivaal. De afgelopen weken was Nabil de schaduw van Imo. Waar hij ook gaat, Nabil volgt hem. Gaat Imo naar zijn favoriete shishalounge Pascha, aan de rand van het Utrechtse stadscentrum? Nabil volgt hem op afstand en maakt foto’s. Zit Imo in Le Scenario, zijn andere favoriete stek? Nabil is erbij en stuurt Imo’s bewegingen door met zijn versleutelde PGP-telefoon aan zijn opdrachtgevers. Die staan vervolgens weer in contact met de ‘heads’, een groepje schutters dat klaar staat om een onderwereldmoord uit te voeren. En dat is niet het enige. Nabil heeft ook een gestolen Audi A5 geregeld, die gebruikt zou worden voor de moord.

Hakim Changachi, slachtoffer van de Utrechtse 'vergismoord.' Beeld AD
Hakim Changachi, slachtoffer van de Utrechtse 'vergismoord.'Beeld AD

Nabil B. wordt in april 1987 geboren als jongste zoon in een groot migrantengezin. Zijn ouders vertrokken in de jaren 70 vanuit Marokko naar Nederland en kwamen in Utrecht terecht. Nabils vader werkte jarenlang in de Vrumona-fabriek en tot zijn trots slagen zijn kinderen in de maatschappij. Een van zijn zoons groeit uit tot partner bij een groot accountantskantoor, een andere zoon tot geslaagd ondernemer. Alleen met Nabil wil het niet vlotten. Zijn mbo-studie komt niet van de grond en hij zoekt zijn heil op straat. Op zijn 19de handelt hij in zo’n beetje alles waar hij zijn brood mee kan verdienen.

Een van de zaken waar hij veel geld mee binnenhaalt, is het kweken van wiet. Het verdient goed. Maar er zitten ook risico’s aan, bijvoorbeeld als criminele rivalen je illegaal opgezette kwekerij leegroven. Zo komt Nabil te zitten met een schuld van ongeveer 80.000 euro. Uiteindelijk weet hij die schuld in te lossen, ook al doordat hij de overstap maakt van de softdrugs naar de harddrugs. Nabil durft die stap te zetten, omdat hij in een Utrechtse coffeeshop een goed contact heeft opgebouwd met een kleine man van Marokkaanse afkomst, die altijd zorgt voor gezelligheid in de coffeeshop. Het is Ridouan Taghi. De twee kunnen het goed vinden en spelen een potje schaak. Het is dan 2009. Hoewel Taghi voor politie en justitie dan nog een grote onbekende is, kent Nabil zijn reputatie als drugshandelaar. Hij besluit in te gaan op Taghi’s voorstel om mee te helpen bij een drugsdeal. Zo rolt Nabil langzaam dieper en dieper de onderwereld binnen.

null Beeld Mark Reijntjens
Beeld Mark Reijntjens

Videobeelden

Rond vier uur die nacht komt Nabil thuis. Op zijn telefoon zoekt hij naar nieuws over de liquidatie van Hakim. Wie zou daar achter zitten, vraagt hij zich af. Dan ziet hij een bericht over een autobrand op de Pallas Athenedreef, ongeveer een kilometer van de plek waar Hakim is doodgeschoten. Op de foto ziet hij een Audi, maar doordat de motorkap openstaat, kan hij niet goed zien wat voor model het is. Het is overduidelijk dat de Audi is gebruikt als vluchtauto na de schietpartij bij de Faustdreef. Het zit Nabil niet lekker en hij kan de slaap niet vatten. Hij blijft wakker en struint het internet af naar andere foto’s of videobeelden van de uitgebrande auto. Dan ziet hij een video van de Audi. Hij herkent het model meteen en weet: die auto heb ik geleverd. Het zit hem dwars, maar uiteindelijk valt hij toch in slaap.

De uitgebrande auto werd kort na de liquidatie gevonden op de Pallas Athenedreef in Utrecht. Beeld Michiel van Beers
De uitgebrande auto werd kort na de liquidatie gevonden op de Pallas Athenedreef in Utrecht.Beeld Michiel van Beers

Vijf uur later wordt Nabil wakker. Als hij onder de douche stapt, ziet hij op een van zijn telefoons dat hij tien gemiste oproepen heeft van Omar el A. Die zegt dat hij direct met Nabil wil praten. ‘We hebben hoofdpijn’, zucht Omar. Nabil heeft meteen een slecht gevoel. Hij heeft namelijk de uitgebrande Audi gekocht van Omar, die op zijn beurt de auto weer heeft gekocht van een groep Utrechtse autodieven. Zonder te ontbijten, stapt hij in zijn auto en rijdt naar de Utrechtse Staatsliedenbuurt, waar ze zijn opgegroeid. Daar aangekomen steekt Omar direct van wal en zegt dat de familie Changachi de uitgebrande auto heeft herkend. Volgens Omar zou één van de familieleden hem en Nabil in die auto hebben zien rijden. Hoewel Omar het niet toegeeft, weet Nabil het direct: Omar heeft hem bij de familie Changachi verraden.

En dan begint de ellende voor Nabil pas echt.

Nabil stuurt met zijn PGP-telefoon een bericht aan Saïd Razzouki en vertelt dat de Audi die hij heeft geleverd, is gebruikt voor liquidatie van Hakim. Ook stuurt hij zijn beste vriend Mohamed Razzouki, de broer van Saïd, een bericht. ‘Stress bro. Ze zoeken me. Auto die gister is gebruikt ze herkennen hem.’ In de Utrechtse onderwereld gonst het dan van de geruchten. Wie zit achter de moord op Hakim, lid van een beruchte criminele familie? Die avond spreekt hij af met Saïd en Mohamed. Ook zij zien de moeilijkheid van de situatie in. Ze overleggen wat Nabil moet doen om uit de problemen te komen.

Doelwit

Ondertussen gaat de jacht op Imo door de groep van Taghi onverdroten door. In Utrecht is al snel duidelijk geworden dat niet Hakim Changachi het doelwit was van de schutters, maar zijn flatgenoot. Die blijkt namelijk óók aan de Faustdreef te wonen. Ook Imo weet dat en heeft de politie gebeld met de boodschap dat hij het idee heeft te worden gevolgd door onbekenden.

Taghi wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende moorden.  Beeld ANP
Taghi wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende moorden.Beeld ANP

Nabil merkt ondertussen dat hij tussen twee vuren komt te staan. De familie Changachi eist dan een gesprek met Nabil, terwijl Nabil weet dat hij niet kan vertellen dat hij de auto in opdracht van Taghi heeft geregeld. Die heeft namelijk via PGP laten weten dat Nabil verantwoordelijkheid moet nemen voor het leveren van de Audi, maar erbij moet vertellen dat hij de auto heeft verkocht aan een Amsterdamse bende waarmee Taghi juist in oorlog leeft. ‘Hy moet zeggen jongen van omar neef van hoessein neus broer anders zeg my laat ik hem vandaag zometeen direct slapen. Vraag hem of we die tussen persoon moetten opruimen.’ De boodschap van Taghi kan niet duidelijker: noem mijn naam niet, betrek de Amsterdamse rivaal erbij, en als het moet, kan hij de kink in de kabel laten ombrengen.

Dat is slim, denkt Nabil. Op die manier kan hij de familie Changachi, met het oppoken van wraakgevoelens, zo ver krijgen om hen ook in de oorlog met de Amsterdammers te betrekken. Tegelijkertijd vindt Nabil het vervelend dat Taghi de schuld voor de vergismoord bij hem wil leggen.

Ridouan Taghi is begin 2017 voor het grote publiek nog een totale onbekende. Hoewel de inlichtingendienst van de politie geregeld meldingen over hem krijgt, is er nog geen spat bewijs. Maar in de onderwereld is hij gevreesd om zijn reputatie. Taghi is een van de grotere spelers in de internationale cocaïnehandel en niet bang voor conflicten. Sterker nog: dan al wordt gefluisterd dat hij verschillende rivalen heeft laten ombrengen. Niemand durft het echter hardop te zeggen, want roddelen kan leiden tot een kogelregen. Wie het op straat over Taghi heeft, maakt met zijn handen een T. Dan weet een goede verstaander precies over wie het gaat.

De hele avond oefent Nabil met Mohamed een verhaal dat hij een dag later, vrijdag 13 maart, aan de familie Changachi zal vertellen. Het komt erop neer dat Nabil zal vertellen dat hij in het Amsterdamse uitgaansleven een jongen is tegengekomen die Danny heet en met wie hij een handeltje heeft opgezet. Op diens verzoek zou hij een Audi hebben geleverd. Nabil en Mohamed oefenen de details van het verhaal. Een dag later, vrijdagavond om acht uur, is het zo ver. Nabil spreekt in zijn oude buurtje af met een neef van Hakim. Zou die zijn verzonnen verhaal geloven? Voor de zekerheid neemt Nabil een vuurwapen mee, dat hij in de binnenzak van zijn jas verstopt.

Al snel blijkt dat de familie Changachi zijn verhaal met een korreltje zout neemt. Als Nabil is uitgepraat over zijn ‘Amsterdamse vriend’, zegt Hakims neef dat hij dacht dat Nabil in de drugshandel actief was en niet in de handel met gestolen auto’s. Nabil voelt nattigheid en heeft het gevoel dat zijn leugens worden doorgeprikt, maar zegt dan dat hij bereid is om zijn fictieve vriend op te sporen door een peilbaken onder zijn auto te plakken. Ook zegt Nabil dat hij de Amsterdammer in zijn been wil schieten, zodat de familie Changachi precies zou weten om wie het gaat. Dat klaart de sfeer. Een ander familielid van Hakim, die ook bij het gesprek aanwezig is, memoreert dat Nabil met de familie is opgegroeid en dat hij aanwezig was bij de uitvaart van de broer die omkwam bij de plofkraak.

null Beeld Mark Reijntjens
Beeld Mark Reijntjens

Toch rijdt Nabil met een slecht gevoel naar huis. Hij stuurt zijn vriend Mohamed een bericht. ‘Ok heb ze net gesproken bro heb me verhaal verteld maar die geloven me niet direct dat zag ik meteen ze waren kort maar krachtig. (…) ze zijn sceptisch en nemen m’n verhaal met een korrelzout vooral die kleine die gaf ook heel droog aan maar dat is toch niet jouw werk? In andere woorden je doet toch geen auto’s weg.’

Nabil twijfelt. Hij weet diep van binnen dat dat de Changachi’s veel meer weten dan ze hebben laten doorschemeren.

Dan denkt Nabil aan de PGP-chatgesprekken die Saïd Razzouki 24 uur geleden voerde met Taghi. Die vroeg of het zin had om de tussenpersoon (Omer el A.) op te ruimen. Maar omdat die Nabil al had verraden, had dit weinig zin. En Nabil zelf uit de weg ruimen, was dat een optie? Saïd wilde dat niet. ‘Nabil is als een broertje voor me’, had Saïd gereageerd. Maar Nabil weet daardoor wel hoe de vlag er voor hem bij hangt. Hij is een probleem geworden voor Taghi, die koste wat kost wil voorkomen dat hij in een conflict terechtkomt met de familie Changachi. Nabil had gehoopt dat Taghi de schuld op zich zou nemen. Maar dat blijft uit.

Nabil weet dan: hij is de klos.

Saïd Razzouki 
 Beeld Politie
Saïd RazzoukiBeeld Politie

Nabil denkt na en weegt zijn opties. Of Taghi laat hem vermoorden, want Nabil weet dat die zich niet laat tegengehouden door Saïd. Als de opdracht gegeven is, dan is er geen ontsnappen aan. En als Taghi het al niet laat doen, dan de familie Changachi wel. Bij iedere andere familie had Nabil zijn mond gehouden, maar met deze familie kan dat niet. Los van het gevaar dat ervanuit gaat, Nabils familie en die van Changachi kennen elkaar al jarenlang. Ze vierden bruiloften met elkaar. En dus komt er een derde optie in Nabils hoofd. Hij gaat vroeg slapen, maar indutten lukt niet. Hij heeft te veel aan zijn hoofd. Opnieuw ligt hij de hele nacht wakker.

Hij weet dat er geen ontsnapping mogelijk is.

Zaterdagmiddag 14 januari spreekt hij opnieuw af met een familielid van Hakim, ditmaal bij een Shell-tankstation in Breukelen. Nabil zegt dat hij hem de waarheid is verschuldigd, en dat de moord is uitgevoerd in opdracht van Taghi. Het familielid schrikt. Dat had hij niet verwacht. Het familielid belooft dat hij het voor zich zal houden. Maar of hij dat ook doet, weet Nabil niet. Als het familielid zijn belofte breekt en Taghi erachter komt, heeft hij een probleem.

Nabil gaat naar huis en belt zijn advocaat. Hij legt zijn situatie voor en vertelt dat hij met justitie wil praten, waarop de advocaat hem doorverwijst naar een andere advocaat. Die weet raad met zulke situaties, hoort Nabil. Ondertussen blijft zijn PGP-telefoon nieuwe berichten spuwen. Mohamed zegt dat hij hem moet zien en spreken. Nabil twijfelt. Heeft het familielid nu al gepraat? Wat weet Mohamed al? Hij besluit niet te reageren.

Terwijl Nabil met de advocaat bespreekt wat te doen, krijgt Taghi te horen dat iemand zijn naam heeft genoemd bij de familie Changachi. Woedend stuurt hij een bericht aan Mohamed. ‘Hy weet ga iedereen van hem laten slapen als die my naam heeft genoemt (…)nu stiekem my naam noemen zieke honden.’

null Beeld Mark Reijntjens
Beeld Mark Reijntjens

Daarmee wordt de dreiging die boven Nabils hoofd hangt meteen duidelijk: iemand laten slapen betekent in deze context dat iemand wordt doodgeschoten. Saïd PGP’t ook aan Mohamed, over een gesprek dat hij voerde met Taghi. ‘Hij zei mijn net wie praat die gaat over nabil.’ Later op de avond wordt het langzaam duidelijk dat Nabil voorlopig niet meer in Utrecht zal komen. ‘Broertje waar is die nabil? Waarom reageert ie niet’, schrijft Taghi aan Mohamed.

Taghi weet dan nog niet dat in de PC Hooftstraat in Amsterdam een jonge Marokkaan met een vuurwapen in zijn binnenzak op het punt staat de politie te bellen. Zijn PGP-telefoon laat hij onbeantwoord. Een paar uur later hoort Taghi dat een nieuwe poging om Imo te vermoorden is mislukt. Imo heeft door dat een groep schutters hem achtervolgt en hij belt de politie. Na een spectaculaire achtervolging weet de politie hen aan te houden. Taghi stuurt dan verzuchtend een nieuw PGP-bericht. ‘Ze hebben qisteren heads qepakt met kalas in kofferbak alles’.

Verantwoording
Dit artikel is gebaseerd op de verklaringen die Nabil B. heeft afgelegd bij de politie.

Epiloog

Tussen januari 2017 en mei 2017 legt Nabil B. in het diepste geheim kluisverklaringen af bij justitie. Terwijl zijn voormalige vrienden denken dat hij vastzit vanwege het bezit van een vuurwapen, vertelt hij rechercheurs in 41 gedetailleerde verklaringen hoe de organisatie van Ridouan Taghi in elkaar zit. In ruil voor een forse strafvermindering verklaart hij gedetailleerd over zijn eigen rol bij onderwereldmoorden, en over die van anderen in de organisatie. In maart 2018 maakt het OM bekend dat Nabil een kroongetuigeovereenkomst heeft getekend.

Zes dagen na deze bekendmaking wordt zijn broer Reduan vermoord, vermoedelijk uit wraak. Familieleden van Nabil worden dan in allerijl in veiligheid gebracht. Later moet het OM toegegeven dat het de veiligheidsrisico’s voor familieleden verkeerd had ingeschat. Hoewel Taghi niet voor deze moord wordt vervolgd, gaat het OM ervanuit dat hij de moordopdracht heeft gegeven. In september 2019 wordt Nederland opgeschrikt als advocaat Derk Wiersum voor zijn woning in Amsterdam wordt doodgeschoten. Wiersum was één van Nabils advocaten. Na de moord worden tal van officieren, rechters en advocaten in een zeer streng beveiligingsprogramma ondergebracht. In december 2019 wordt Ridouan Taghi in Dubai opgepakt. Twee maanden later arresteert de Colombiaanse politie in een appartement in Medellín Saïd Razzouki. Hij moet door de Colombiaanse autoriteiten nog worden uitgeleverd aan Nederland.

Op 6 juli 2021 wordt misdaadjournalist Peter R. de Vries in Amsterdam op straat neergeschoten. De Vries is een vertrouweling van Nabil B en kwam net uit de televisiestudio van RTL. De dader vuurt vijf keer op de Vries. Hij overleeft de aanslag, maar raakt zwaargewond. Later die avond neemt de Nederlandse politie twee mannen in hechtenis die samen in een auto zitten. Bij een huiszoeking wordt ook een derde persoon aangehouden.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234