null Beeld

Hoe gezond is een festival?

Welk effect heeft drie dagen festivalgezwijn op het lichaam van een gezond mens? Wij vroegen het ons af, en stuurden een reporter naar Pinkpop met deze welomlijnde opdracht: hang drie dagen de gemiddelde festivalganger uit en onderzoek de medische impact van een zomerfestival.

Tim Van Steendam

‘Keep it simple and stupid,’ zegt professor Marc Sabbe, hoofd van de afdeling Urgentiegeneeskunde UZ Leuven, als we samen de werkwijze voor het komende Pinkpop-weekend overlopen. Hij tekent zijn hypothese uit op een blad: een opwaartse curve die een verminderd recuperatievermogen en een aantasting van de cognitieve – lees: intellectuele – reserves voorstelt.

Dat valt te onderzoeken door elke ochtend en elke avond een serie van twintig kniebuigingen af te werken. De hartslag wordt na 20, 40, 60 en 90 seconden gemeten en genoteerd in een praktisch documentje dat assistente en rampencoördinator Christel Hendrickx voor me heeft uitgeprint. Als ijkpunt geldt dag 0, de ochtend vóór het festival. Te weten: hartslag in rust (52 slagen per minuut of beats per minute), een tempo dat na twintig kniebuigingen stijgt naar 134 bpm, maar 90 seconden later alweer is gezakt naar 75 bpm. De klokslag van een gezonde jongeman.

Voorts gebiedt het experiment mij om elke festivalavond een envelop met rekensommen te openen en op te lossen, teneinde het concentratieverval te meten of, in het onwaarschijnlijke geval dat kloek alcoholverbruik en consumptie van verzadigde vetten onvermoede krachten in mij losweken, de concentratietoename.


1. Recuperatievermogen

De basislijn geeft de hartslag weer op een gewone dag. De piek is de hartslag na twintig fikse kniebuigingen, om na 90 seconden weer min of meer normaal te zijn. Vanaf de eerste festivaldag gaat het hart wild kloppend te keer en blijft constant boven de basishartslag. Na een avondje dancetent (gele en lichtblauwe lijn) gaat het hart lichtjes verhoogd in een soort platte rust.

undefined

null Beeld


Concentratietest

Rekensommen maken tegen de klok. Fris uitgeslapen doet hij er 45 seconden over, zonder fouten; iedere dag langer op de wei gaat het wat trager en begint hij fouten te maken.

undefined

null Beeld

HUMO hoeveel hersencellen heb ik daar achtergelaten?

Sabbe (lacht) «Een paar duizend, vermoed ik. Gelukkig hebben we er miljoenen van. Dit weekendje zal het verschil niet maken, als je er geen gewoonte van maakt.»

HUMO kortom, een meerdaags festival is prima, maar niet elke dag?

Sabbe «Zolang ze op een verantwoorde wijze worden georganiseerd, ja. Maar een vierdaags festival duurt geen vier, maar zés dagen. Festivalgangers komen een dag op voorhand toe en vertrekken een dag later. Dat zijn zes dagen extra stress voor de hulpdiensten, want de algemene hulpverlening in ons land moet ook nog functioneren.

»Kijk, ik geloof sterk in de vrijheid van elk individu. Iedereen heeft het recht zich onveilig te gedragen, op voorwaarde dat je daarbij anderen niet in gevaar brengt.»

HUMO We zullen eraan denken!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234