null Beeld

Hoe groen zijn onze festivals? 'Op termijn willen we naar een vleesvrije catering'

Gezien u op de zomerfestivals niet enkel uw waardigheid achterlaat, maar ook een hoop rommel zien festivalorganisatoren zich genoodzaakt steeds meer maatregelen te treffen om uw ecologische voetafdruk (anderhalve kilo afval per dag!) tijdens zo’n dolle meerdaagse binnen de perken te houden.


PUKKELPOP

Genomineerde GroeneVent Awards 2015 (categorie ‘Grote evenementen’)

undefined


'Bij ons kun je al dansend energie opwekken'
Chokri Mahassine (Pukkelpop)

null Beeld

Chokri Mahassine «Vroeger kon en mocht alles op een festival. Maar een modern festival kan niet anders dan te verduurzamen: je moet je publiek het signaal geven dat de aarde niet onuitputtelijk is. Twee jaar geleden hebben we een nulmeting gedaan om te weten hoe goed of slecht we op dat vlak bezig waren. Daaruit bleek dat niet alles rond afval draait: de grootste duurzaamheidsboosdoener is mobiliteit. Onwaarschijnlijk veel Pukkelpoppers komen met de auto, terwijl in een toegangsticket toch automatisch het openbaar vervoer verrekend zit, en je hier perfect vanuit heel België met de trein en bus kunt raken. Wij leveren zelf inspanningen op dat vlak: backstagemateriaal komt bijvoorbeeld per schip via het Albertkanaal in Hasselt toe, waarna het met elektrische vrachtwagens tot in Kiewit gebracht wordt. Dat is natuurlijk maar een fractie van alle transport, maar we willen het goede voorbeeld geven.

»We werken heel hard aan ons afvalbeleid, en hebben vorig jaar de Green-ID ingevoerd: een kaartje met een unieke barcode voor elke festivalganger, die ze kunnen opslaan op hun smartphone of in hun portefeuille kunnen stoppen. Wie meedoet aan ecologische acties op het terrein en op de camping – zoals bekers rapen – wordt daarvoor beloond met drank- en eetbonnetjes. Een enorm succes: op de campings werd er bijvoorbeeld dubbel zoveel PMD opgehaald. Met dank aan onze ecoteams, die festivalgangers persoonlijk aanspreken en helpen met sorteren. Die teams – zo’n 300 vrijwilligers – zijn ook met niets anders bezig.

»Verder zijn er sorteerposten, werken we met herbruikbare bekers en worden er aan de sigarettenstand doosjes verkocht waarin rokers hun peuken kunnen bewaren tot ze een vuilnisbak passeren. En we hebben een duurzaamheidsmanager in dienst, die onder meer cateringbedrijven vergelijkt en probeert, als het kostenplaatje het toelaat, met de milieuvriendelijkste in zee te gaan.»

HUMO Enkele ideetjes om Pukkelpop nóg duurzamer te maken: een elektronische betaalkaart in plaats van papieren bonnetjes of plastic jetons.

Mahassine «Het is de bedoeling om uiteindelijk naar zo’n systeem over te stappen, maar momenteel vertoont het nog kinderziektes. Voorzichtigheid is altijd geboden wanneer je van techniek afhankelijk bent: ik mag er niet aan denken dat de hele boel blokkeert. We willen ons daar eerst 2.000 procent zeker bij voelen.»

HUMO KarTenten – ofte: kartonnen tenten – die onlangs door Nederlandse studenten bedacht werden?

Mahassine «We hebben ons daarover geïnformeerd, maar er kon geen brandveiligheidsattest geleverd worden.»

HUMO Mensen een lege petfles laten meenemen die ze kunnen vullen aan de waterkraantjes?

Mahassine «Op de camping kan dat, op de festivalweide niet: daar mogen geen vloeistoffen meer meegebracht worden – zeker dit jaar niet, als gevolg van de verhoogde veiligheidsmaat-regelen na de aanslagen.»

HUMO Ledverlichting?

Mahassine «Daar zit je voorlopig nog met beperkingen: de Main Stage zul je er niet mee kunnen verlichten. Maar dat is al enorm geëvolueerd.

»We zijn zelf ook volop aan het experimenteren. Vorig jaar hebben we, samen met Eneco en enkele honderden studenten van de Leuvense hogeschool, binnen Pukkelpop het minifestival Baraque Futur op poten gezet. Alle stroom werd geleverd door zonnepanelen, windenergie en zelfs door een dansvloer waarop mensen energie konden opwekken. De bedoeling was om Baraque Futur op 100 procent groene energie te laten draaien, uiteindelijk zijn we rond de 90 gestrand. Maar: een ongelofelijke verwezenlijking. Dit jaar gaan we iets nieuws lanceren, maar daar zullen we pas over communiceren als het klaar is. Sowieso is het plan om elk jaar onze inspanningen te vergroten.»

HUMO Radiohead zou enkel nog willen spelen op festivals die ecologische inspanningen leveren. Merk je dat het bewustzijn bij artiesten groeit?

Mahassine (blaast) «Ik heb dat ook gelezen, maar ik denk dat ze een uitzondering zijn. We vragen artiesten wel om in hun kleedkamer ook zelf te recycleren, en je merkt dat dat geapprecieerd wordt. Maar ecologische eisen worden nog niet standaard in hun contract opgenomen (lacht).»


Meer info: pukkelpop.be

DRANOUTER

Winnaar GroeneVent Awards 2014 (categorie ‘Grote evenementen’)

undefined

null Beeld

'Dat stro-urinoir was een minder goed idee' Bavo Vanden Broeck (Dranouter)

Bavo Vanden Broeck «We verkopen dit jaar Natuurpunttickets: die kosten evenveel als gewone weekendtickets, maar vijf euro daarvan gaat rechtstreeks naar Natuurpunt. En we zien dat ongeveer de helft van de kopers daarvoor kiest. Om er iets tastbaars aan te koppelen, hebben we op de geelgors gefocust: een vogelsoort die hier vroeger massaal aanwezig was, en wiens leefgebied nu door Natuurpunt beschermd wordt. Omdat die zangvogel een specifiek fluittoontje heeft dat erg goed lijkt op de ‘Vijfde Symfonie’ van Beethoven, zullen we ook een muzikale link leggen: tussen de optredens door zal er aan het hoofdpodium vrolijk vogelgeluid uit de speakers weerklinken.

»We maken gebruik van landbouwgrond die we na afloop proper moeten teruggeven aan de landbouwers, dus dienen we die ook met het nodige respect te behandelen. Steven Vromman (u beter bekend als de ‘Low Impact Man’, red.) is hier altijd de volle drie dagen om een ecodoorlichting te doen. En we zijn al ver geëvolueerd: al ons afvalwater, zowel sanitair afvalwater als dat van de cateringstanden, wordt via een persleiding naar het dorp Loker gestuurd – in Dranouter zelf is er geen waterzuiveringsinstallatie aanwezig. We kunnen het niet zomaar in de grachten lozen: dat zijn natuurverbindingsgebieden vol salamanders en organismen die we in leven willen houden. Met trots kan ik ook melden dat de volledige camping ondertussen ecocampingzone geworden is. We hopen dat het een totaaleffect zal hebben, want de maandagochtend blijft voor velen een moeilijk moment: ze hebben dan immers een houten kop (lacht). Ter aanmoediging geven we ’s maandags gratis ontbijt aan degenen die een volle vuilniszak binnenbrengen, en we stellen vast dat we elk jaar meer ontbijtjes uitdelen.»

HUMO Jullie experimenteren graag met duurzaamheid: welke actie is je bijgebleven?

Vanden Broeck «We hebben ooit eens stro-urinoirs getest: daarbij wordt de urine door een strobaal geabsorbeerd, waarna het stro als compost gebruikt kan worden. Mooi in theorie, maar iets minder evident in de praktijk: je moet niet alleen voldoende stro in voorraad hebben, maar ook in de gaten houden wanneer de baal, euh, verzadigd is. Bleek toch niet zo comfortabel (lacht).»


Meer info: festivaldranouter.be

BOOMTOWN

Winnaar GroeneVent Awards 2014 (categorie ‘Middelgrote evenementen’)

undefined

null Beeld

'Kraantjeswater voor iedereen' Jeroen Vereecke (Boomtown)

Jeroen Vereecke «Ons basisprincipe is: recycleren is goed, maar voorkomen is beter. Want laten we wel wezen: als alle afval ter wereld morgen gerecycleerd wordt, dan nog gaat de aarde eraan en warmt ze verder op. Daarom werken we al een paar jaar met herbruikbare bekers, waardoor er zelfs geen afval gerecycleerd hoeft te worden. Het enige wat nu nog op het plein blijft rondslingeren, zijn blikjes of flesjes die door het publiek zelf meegebracht worden.

»Dit jaar zullen de mensen ook met een elektronische kaart kunnen betalen: dat vermindert niet enkel de papierberg, het is ook handiger, zowel voor het publiek als voor onze medewerkers.»

HUMO Een unicum is jullie BoomBar, een mobiele, energie-effi- ciënte, verpakkingsvrije bar met kraanwater van de tap, die gedeeltelijk via crowdfunding gefinancierd werd.

Vereecke «Het gaat niet alleen om herbruikbare bekers, maar ook om transport: je kunt het transport van water vermijden door kraantjeswater te gebruiken. Het idee was om een mobiele bar te bouwen met duurzame koeltechnieken en energiezuinige tapinstallaties. Om te weten in hoeverre het publiek daarmee begaan is, was ons doel 5.000 euro via crowdfunding op te halen, en dat lukte binnen de twee maanden. We hebben twee jaar aan het prototype gewerkt, samen met een aantal bedrijven, de KU Leuven en de Hogeschool Gent. Vorig jaar was het klaar, en heeft het na Boomtown ook op een aantal andere festivals gestaan, waaronder Pukkelpop. We zijn de BoomBar ondertussen aan het optimaliseren, en plannen ermee naar de evenementenmarkt te stappen, zodat hij op alle festivals opgesteld kan worden.»

HUMO Jullie organiseren onder de noemer ‘Boomtown Goes Green’ studiedagen omtrent duurzaamheid op festivals, en hebben in 2013 een vijfjarenplan opgezet. Waar streven jullie naar?

Vereecke «Wij bieden hoofdzakelijk vegetarische gerechten aan, maar onze catering is nog niet volledig vleesvrij: daar willen we op termijn naartoe. Verder willen we bekijken hoe materiaal en bestellingen duurzamer geleverd kunnen worden, en proberen we het drukwerk – op gerecycleerd papier, uiteraard – elk jaar in te perken. Om dan in 2017 gewoon een nieuw vijf-jarenplan uit te werken (lacht).»


Meer info: boomtownfestival.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234