De iconische foto. Patrick Hutchinson draagt de onwel geworden tegendemonstrant weg om hem in veiligheid te brengen. Beeld REUTERS
De iconische foto. Patrick Hutchinson draagt de onwel geworden tegendemonstrant weg om hem in veiligheid te brengen.Beeld REUTERS

protesten verenigd koninkrijkiconische foto

Hoe het leven van Patrick Hutchinson veranderde na het helpen van een witte hooligan

Het leven van Patrick Hutchinson (50) veranderde volledig, toen een fotograaf vastlegde hoe hij op 13 juni in Londen tijdens een Black Lives Matter-demonstratie een witte hooligan in veiligheid bracht.

Geert Langendorff

Patrick Hutchinson verslikt zich bijna in een maaltijd als hij een bericht van zijn zus op zijn telefoon ziet. ‘Ben jij dit, bruv?’ staat onder een foto van hem met een groggy kerel over zijn schouder in een zee van mensen in Londen. ‘Het gaat als een malle over het internet.’

De personal trainer grinnikt om de commotie op sociale media. Voor de zekerheid zet hij het beeld op Instagram. ‘Vandaag hebben we een leven gered’, schrijft hij eronder. ‘Het is niet zwart tegen wit, maar iedereen tegen de racisten! We hielpen elkaar en beschermden degenen die ons nodig hadden.’

Tijd om rustig een hap te nemen krijgt Hutchinson die avond niet meer. ‘Mijn mobiel ging als een gek tekeer’, vertelt hij in een Ierse pub in de wijk East Croydon. Een filmpje van de reactie van een van zijn dochters, aan het spelen bij een vriendinnetje, geeft de laatste zet. Het meisje danst van vreugde als ze hem op televisie herkent. Hutchinson: ‘Toen kreeg de BBC me te pakken.’

TheNew York Times, CNN en The Guardian volgen in rap tempo. Men's Health zet hem op de cover. Knielend kijkt hij de lezers van het blad voor sportfanaten met een ernstige blik aan. Hij en zijn kameraden gebruiken hun plotselinge bekendheid om racisme en ongelijkheid aan de kaak te stellen. Op een kalme, indringende manier.

Held tegen wil en dank Patrick Hutchinson op de cover van de glossy Men's Health. Beeld men's health
Held tegen wil en dank Patrick Hutchinson op de cover van de glossy Men's Health.Beeld men's health

Burgemeester Sadiq Khan van Londen stuurt een bedankbrief. Van Lord Michael Hastings volgt een uitnodiging in de Houses of Parliament. ‘Ik voelde me hulpeloos toen ik zag hoe George Floyd en Breonna Taylor door de politie in de VS werden vermoord’, vertelt Hutchinson. ‘Kon ik zelf maar iets doen. Mijn gebeden werden verhoord. We kregen een podium. Dat laten we niet onbenut.’

Rassenoorlog

Aan een lange houten tafel vullen Jamaine Facey (43) en Chris Otokito (37) hem waar nodig aan. Het tweetal behoorde met Lee Russell (37) op 13 juni tot de groep vaders die met Hutchinson naar de BLM-demonstratie trok. Met hen richtte hij recentelijk United to Change and Inspire (UTCAI) op, een platform om racisme aan de kaak te stellen.

‘We willen geen rassenoorlog, maar de handen ineenslaan’, stelt Hutchinson. ‘De negatieve stereotypen over ons - zwarte mensen - een halt toeroepen.’ Daarom trokken ze op die bewuste zaterdag naar Londen. Niet om te protesteren maar om jongeren te beschermen.

FACEY ( jeugdwerker en MMA-trainer) «Ik dacht: onze kinderen zijn daar. Ga ik me thuis zitten opvreten of de boel in goede banen leiden?»

Engnek

Een videoboodschap van de extreemrechtse leider Tommy Robinson om op dezelfde dag naar Londen te komen, maakte de situatie prangend.

FACEY «BLM cancelde het protest uit vrees voor schermutselingen. Als ik twintig was, liet ik me niet tegenhouden door zo'n fucking engnek.»

De ellende begon, toen de demonstratie - tóch drukbezocht - op zijn eind liep en de politie de meute naar Waterloo Station dirigeerde.

HUTCHINSON «Plotseling reed een auto met leden van de English Defense League (EDL) door de massa. Om de boel op te naaien. De menigte wilde de wagen kapotslaan. Lee en Jamaine trokken iedereen weg. Ons werk zat erop, dachten we...»

Bovenaan het trappenhuis bij Embankment zagen ze hoe BLM-activisten en aanhangers van de racistische EDL begonnen te vechten.

HUTCHINSON «Net toen we aanstalten maakten om die kant op te gaan, renden de EDL-jongens weg. Op één na. Hij oogde straalbezopen. Een plukje activisten tilde hem op en probeerde hem de trap af te krijgen, tot een zwarte rasta halverwege tussenbeide kwam. 'Laat hem met rust', schreeuwde hij.»

Tommy Robinson (links) Beeld EPA
Tommy Robinson (links)Beeld EPA

Lone ranger

De massa ruikt bloed, als duidelijk wordt dat het om een 'lone ranger' gaat.

HUTCHINSON «Toen ik hem zag, kon ik maar één ding doen. Ik gooide hem over mijn schouder en liep weg, terwijl de anderen me beschermden. Dertig meter verderop stond een cordon agenten. Ik legde hem voor hun voeten neer en zei: 'Here you go'.»

De band of brothers, zoals Otokito hen noemt, wil een ander geluid dan Black Lives Matter laten horen.

FACEY «Ik heb niets met die lui. Door de straten marcheren met je vuist in de lucht laat de levens van zwarte mensen niet meetellen. Die organisatie zamelde 3,5 miljoen pond in, maar werd met dat geld tijdens de lockdown gezinnen in nood geholpen? Ik heb hen nog nooit het leven van één zwart kind positief zien beïnvloeden.»

van links naar rechts: Chris Otokito, Patrick Hutchinson, Lee Russell en Jamaine Facey. Beeld UTCAI
van links naar rechts: Chris Otokito, Patrick Hutchinson, Lee Russell en Jamaine Facey.Beeld UTCAI

Hoogste cijfer

Twijfel over diepgeworteld racisme in de samenleving kennen ze niet. Hutchinson haalt een recent voorbeeld van een kennis aan.

HUTCHINSON «Een witte scholier haalt standaard hogere cijfers. Zijn zwarte klasgenoot doet het minder goed. Ze voelen dat er iets niet klopt. Om dit te testen zetten ze na afloop van een examen de naam van de ander op hun papier. Wat denk je? De witte student kreeg wederom het hoogste cijfer. Vreselijk, maar dit komt vaak voor.»

Otokito, hoogopgeleid, vertrok na veertien jaar bij bank Barclays door ingebakken racisme. Om te overleven bij de bank moest hij zijn Nigeriaanse wortels verbergen. Tijdens de lockdown begon hij een project om voedselpakketten aan zwakkeren in Croydon te bezorgen.

OTOKITO «Ik herkende mezelf op een gegeven moment niet meer terug. Zo'n ervaring sloopt je.»

De politie en het rechtssysteem moeten van hen ook onder de loep. Liefst een kwart van de populatie in Britse gevangenissen heeft een donkere huidskleur. Hutchinson, wiens boek ‘Everyone versus Racism’ in november verschijnt, krijgt dankzij de beroemde foto de kans om in Westminster beleidsbepalers hierover aan de tand te voelen.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234