null Beeld

Hoe kan het ook anders: Noord-Korea verbiedt ironie

De Noord-Koreanen bergen best hun posters, handpoppen en fotocollages van Kim Jong-Un op, want de meest gepeste dictator ter wereld heeft ironie, satire, sarcasme en ander geginnegap binnen zijn rijk verboden. De president is bang dat zijn volk enkel ironisch akkoord gaat met hem, dus de enige oplossing is – uiteraard! – ironie gewoonweg verbieden. Een korte toelichting: wat betekent dat voor ons en voor onze vrienden in het kluizenaarsrijk?

Jens Meijen

Stel: u woont in Noord-Korea en haast u met uw makkers naar huis. Moeder de vrouw heeft de vis uit het rantsoen ontdooid en de poedermelk reeds vloeibaar gemaakt. Als u vervolgens in een hondendrol trapt en lachend zegt: ‘Dit is allemaal de schuld van Amerika,’ zit u een tijdje later gekneveld op een bus richting interneringskamp, afhankelijk van de goede wil van uw vrienden. De kogel had ook gekund.

Behoorlijk eenduidig, volgens Kim en zijn kornuiten – maar wat dan met de vele onderdanen die zich wenend ter aarde werpen (zie hieronder voor een impressie) wanneer de Grote Leider in bed ligt met een griepje? Wat met de zelfmoordbrieven die de halve bevolking neerpent wanneer Kim zijn kleine teen gestoten heeft?

undefined

null Beeld

Elk weldenkend mens ziet dat de Koreanen dan een rolletje opvoeren uit angst voor het bewind, maar eigenlijk is dat collectief toneel zó onoprecht dat het gewoonweg satire is. De toplui ginds weten dat ongetwijfeld ook. U ziet de bui al hangen: daardoor is Noord-Korea eigenlijk een satire van zichzelf, en Kim Jong-Un heeft dus domweg zijn hele land verboden.

Het absurde edict van Kim Jong-Un leidt ons naar een andere vraag: verbieden we ironie en sarcasme beter ook in ons Belgenland? Stel u voor: u hoeft zich nooit meer af te vragen of politici iets serieus bedoelden of niet – wanneer Joke Schauvliege dingen krast als ‘Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden,’ mag u dus niet meer in lachen uitbarsten. Ze méént het, dus een traan plengen om die fundamentele onbekwaamheid is uw enige optie. Met zo'n regel tegen (zelf)parodie zijn we overigens meteen verlost van dit misbaksel dat Vlaams Belang onlangs produceerde.

Daarnaast is het excuus dat hun uitspraken verkeerd begrepen werden al helemaal verleden tijd. Ergo: om eerlijke politici te kweken, hoeven we enkel ironie en satire te verbieden – maar goed, dan verbieden we net als Kim Jong-Un meteen het hele staatsapparaat. En ook dat is weer ironisch. U merkt het: van Noord-Korea tot België, het is overal een soepje.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234