Hoe Kiribati in zee verdwijnt: 'De westerse onderzoekers maken zich zorgen terwijl de lokale bevolking bingo speelt'

In 2016 werkten Stef Ackx en Michael Dilissen voor ‘Iedereen beroemd’, en stuitten ze in hun zoektocht naar boeiende onderwerpen op Kiribati, een groepje eilanden in de Grote Oceaan dat volledig verzwolgen zal worden door de zee als gevolg van de klimaatverandering. Bij ‘Iedereen beroemd’ wilden ze er om budgettaire redenen niet naartoe, dus boekte het tweetal maar op eigen kosten een ticket om er de reportage te draaien die uiteindelijk in ‘Vranckx’ is beland.

Stef Ackx «Al sinds de lagere school hoor ik verhalen over de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel, maar ’t was pas op het hoofdeiland van Kiribati, Tarawa, dat mijn ogen zijn opengegaan. Je landt daar op een uiterst smalle strook, waar overal kinderen naar ‘het vliegtuig van de week’ staan te kijken, en zowel links als rechts zie je de oprukkende zee. Mij gaf het een zeer claustrofobisch gevoel. Daar kwam nog eens bij dat de bevolkingsdichtheid op Tarawa inmiddels met die van Hongkong te vergelijken is. Dat komt omdat het grootste deel van de 33 eilandjes die Kiribati telt, is ontruimd wegens het stijgende water: de mensen hebben hun hutjes op een boot naar Tarawa geladen, om ze daar weer op te bouwen. Maar ook op Tarawa zelf zijn ze niet veilig. Je ziet bijvoorbeeld al dat het water het eiland in twee stukken heeft verdeeld: bij vloed kun je niet meer van de ene naar de andere kant.»

HUMO De sfeer moet er paniekerig zijn.

Ackx «Dat hadden wij ook verwacht, ja. Zeker omdat de regering van Kiribati een jaar of drie geleden een stuk land heeft gekocht op Fiji, om hun bevolking op termijn naartoe te verhuizen. Maar de enige mensen op Tarawa die zich echt zorgen lijken te maken, zijn de westerse onderzoekers, journalisten en ngo-medewerkers. De plaatselijke bevolking haalt de schouders op en speelt rustig verder bingo – dat doen ze daar iedere dag om vijf uur, in één van de vele volkshuizen. Soms was het ook gewoon grappig: je ziet een stel kinderen op een veldje voetballen, en vier uur later kom je bij vloed nog eens terug, en zie je ze op datzelfde veldje zwemmen (lacht).»

HUMO Heel lang zal het allicht niet meer grappig blijven.

Ackx «Nee, dat lijkt wel duidelijk. Het drinkwater op Tarawa is sterk vervuild door de oprukkende zee, en bij springtij staat het grootste deel van het eiland blank. Met de jaren zullen de problemen alleen maar erger worden, net zolang tot er van Kiribati geen sprake meer is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234