null Beeld

Hoe krijgen we nepnieuws weg op sociale media?

De Britse regering wil Facebook en co. met monsterboetes dwingen om meer en beter werk te maken van de bestrijding van fake news. Maar niet iedereen vindt dat een goed idee. 'Willen we die technologiebedrijven echt nog meer macht geven?'

pieter dumon/robin broos

An Lemmens ontslagen bij 'The Voice'. Nieuwsanker Hanne Decoutere aan de deur gezet bij de nieuwsdienst en zangeres Natalia die beslist om haar microfoon voorgoed aan de wilgen te hangen. Het zijn maar een paar van de fake nieuwsberichten die de voorbije dagen circuleerden op sociale media allerhande. Wie meer wil weten en verder doorklikt, komt op een site terecht waar je schoonheidsproducten kan kopen. Alleen krijgt wie die bestelt ze nooit opgestuurd. Internetfraude dus. VTM en VRT dienen samen een klacht in bij de politie in de hoop dat de gerechtelijke diensten de fraudeurs kunnen opsporen om zo een eind te maken aan de stroom fake berichten over hun schermgezichten.

Maar is het wel aan het gerecht om dat te doen? In Groot-Brittannië vinden ze alvast van niet. Margot James, Brits minister voor Digitale en Creatieve Industrieën, kondigt een wetsvoorstel aan dat bepaalt dat bedrijven als Google en Facebook boetes kunnen krijgen wanneer ze er niet in slagen schadelijke content van hun platformen te weren. Die boetes kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde omzet. Facebook zou in het slechtste geval dus 1,9 miljard euro moeten ophoesten. Bij Google loopt de eventuele boete op tot 4,7 miljard euro. Het VK is niet het eerste Europese land dat zo'n maatregel neemt. Duitsland pakte begin vorig jaar al uit met een wet die in soortgelijke boetes voorziet. Ook Frankrijk probeert met een wetgevend initiatief de techreuzen tot meer inspanningen en transparantie te dwingen.

null Beeld

Dat is onder andere het gevolg van het Cambridge Analytica-schandaal, weet Michael Opgenhaffen, professor nieuwe media aan de KU Leuven.

Michael Opgenhaffen «Verschillende landen hebben er toen bij Facebook op aangedrongen zichzelf te reguleren. Het bedrijf probeert dat door 'fact checkers' aan te werven en samen te werken met nieuwsorganisaties. Maar voorlopig blijkt dat niet het gewenste resultaat op te leveren.»

Logisch, vindt economiefilosoof Rogier De Langhe (UGent). 'Facebook heeft 1,5 miljard dagelijkse gebruikers. De gigantische berichtenstroom die zij genereren valt gewoon niet te controleren.'


De ideale wereld

Ook Opgenhaffen heeft vragen bij de haalbaarheid van een stringent controlesysteem.

Opgenhaffen «Het wordt moeilijk om Facebook of Google op te leggen om élk bericht te controleren. Er zijn natuurlijk technische hulpmiddelen, zo wordt nu al met algoritmes gewerkt die bijvoorbeeld elke blote tepel weren, maar ook die algoritmes zijn niet feilloos. En wat met het onderscheid tussen fake news en sarcasme of ironie? Als we daar algoritmes op loslaten bestaat de kans dat ook de filmpjes van De ideale wereld ook als desinformatie weggezet worden.»

De haalbaarheid ervan is niet de enige reden waarom De Langhe bedenkingen heeft bij de fake news-wetten in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Rogier De Langhe «Willen we de verantwoordelijkheid om dat nepnieuws te bestrijden wel doorschuiven naar bedrijven als Facebook en Google? Er worden nu al vragen gesteld bij hun té grote macht. Door zulke maatregelen dreigt die macht net nog groter te worden.

»Ik vrees dat de verplichting om de nieuwsstroom te controleren ertoe zal leiden dat Facebook en co. nog meer data en gegevens bij zullen houden. En is dat niet net wat we wilden vermijden?»

Natuurlijk vindt De Langhe ook dat er moet worden ingegrepen tegen fake nieuws en haatberichten.

De Langhe «Voor je het weet krijg je een soort onlineversie van Radio Mille Collines (zender die een grote rol speelde in de Rwandese genocide, red). Maar alle verantwoordelijkheid bij de grote techbedrijven leggen, lijkt ook geen goede zaak. Je geeft Facebook en co. eigenlijk een vrijbrief om te bepalen wat al of niet door de beugel kan. Terwijl het toch logisch lijkt dat je daar als overheid een vinger in de pap wil hebben.»

© De Morgen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234