null Beeld

'Hoe meer seks, hoe minder rimpels.' Goede raad van huidspecialist Yael Adler

Mijn antirimpelcrèmes, cellulitisbestrijders en verjongingsserums: het zijn allemaal volkomen nutteloze investeringen! Daar kan ik na het overtuigende betoog van dermatologe Yael Adler in haar boek ‘De huid’ niet meer omheen. Dat veel seks, net als sport, wél een absolute huidverjonger is, stemt me dan weer hoopvol – al ben ik lichtjes uitgeput door meteen de daad bij de raad te hebben gevoegd.

'Wat wij onze huid elke dag aandoen, grenst aan het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel'

Hoe dan ook: ‘De huid’ is een vrolijk boek met onnoemelijk veel tips. Het prijkt al anderhalf jaar in de top van de bestsellerlijst van Der Spiegel en is in 21 talen vertaald. Maar de beste reclame voor de huidgids is de schrijfster zélf: 44 is ze, en praktisch rimpelloos. Haar geheim: water en een harde handdoek. Ze gebruikt niks anders om haar gezicht te behandelen. ‘Meer heb je niet nodig,’ zegt ze. ‘Ik ben geen hardliner, hoor, en ik wil absoluut geen moralist zijn. Ik wil mensen gewoon informeren over wat werkt en wat niet.’

Yael Adler «Kijk, vraag een huid of die onder de douche wil en die zegt meteen: ‘Néé!’ Of: ‘Hoogstens één keer per week.’ Terwijl we vaak elke dag douchen en ons dan lekker inzepen met producten die naar ‘lekkere man’ of ‘sensuele vrouw’ ruiken, maar vol conserveringsmiddelen zitten. Om de schade te herstellen die de zeep heeft aangebracht, smeren we ons vervolgens in met andere producten, die de natuurlijke zuurbeschermingslaag van onze huid helemaal knock-out slaan. Zelfs de meest gezonde huid gaat daarvan jeuken, verdrogen of allergisch reageren. Wat wij onze huid elke dag aandoen, grenst aan het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel.

»Nu, we leven niet meer in de oertijd en ik snap dat je elke dag een douche wil nemen, maar doe dat dan met een synthetisch detergent zonder kleurstoffen, parfums of andere additieven. Onze lichaamseigen bacteriën zijn in feite de poortwachters van onze huid, die ons beschermen tegen schadelijke indringers. Dat kunnen ze niet als onze huid van een zeepaanval aan het herstellen is. Ziektekiemen, bacteriën, schimmels en virussen kunnen zich er dan à volonté nestelen. Het zijn trouwens die ongewenste ziektekiemen die onze lichaamsgeur vies maken. Dus hoe meer zeep je gebruikt, hoe harder je stinkt.»

HUMO U walgt van bacteriën en schimmels. We zullen u nooit zonder slippers in de sauna zien, las ik.

null Beeld

Adler «Nooit! Dat zou jij ook niet doen als je zoveel schimmelvoeten zag als ik. Eén op de drie mensen heeft er last van. Dus als ik al die natte voeten op de saunavloer zie, tel ik: ‘Een, twee, díé!’ En dan zie ik die voet met elke stap een schimmelspoor achterlaten. Natte voeten hebben sowieso al een verzwakte beschermende barrière, dus ik hou mijn slippers aan en verstop ze, zodra ik zit, snel onder mijn handdoek.

»Wist je dat kinderen die met een keizersnede zijn geboren, een minder goed ontwikkeld leger van poortwachterbacteriën hebben? Bij een natuurlijke bevalling krijgt de baby heel veel waardevolle bacteriën uit de vagina mee. Die leggen de basis voor een sterk immuunsysteem, dat hen voor de rest van hun leven zal beschermen tegen allergieën en astma. Baby’s die ter wereld komen via een keizersnede zouden beter meteen van boven tot onder met vaginale afscheiding ingesmeerd worden.»

HUMO Nu we het toch over bevallingen hebben. Om striemen te voorkomen zouden zwangere vrouwen zichzelf beter een plukmassage geven in plaats van te smeren met olie.

Adler «Niks is zo slecht voor de huid als pure olie. Olie bindt zich aan de vetten van onze huidbeschermingsbarrière en wast ze gewoon weg. Gevolg: uitgedroogde huid. Voor een plukmassage vet je je handen alleen een beetje in met een crème, en dan doe je dit: (pakt het vel van haar arm, trekt eraan en laat weer los). Zo bouw je de elasticiteit van je huid langzaam op. Onderhuid scheurt vooral als die opeens enorm opgerekt wordt.»

HUMO Hoe verzorgt u zelf uw huid?

Adler «Ik gebruik ’s morgens en ’s avonds alleen maar water en een handdoek – ook make-upresten wrijf je daar zo mee weg. En alleen als mijn wangen droog aanvoelen, smeer ik daar wat crème. Onze T-zone (voorhoofd en neus, red.) is voldoende vettig, van het lichaamseigen sebum, de vetstoffen die de huid soepel houden. Voor m’n lippen gebruik ik sheaboter – puur vet van de kariténoot, zonder toevoegingen. Dat lijkt op de vetten die onze huid aanmaakt.

»Vermijd koste wat het kost crèmes met minerale oliën. Die zitten in bijna alle cosmetische smeersels, maar ze blijven op de huid liggen en verstoppen je poriën. In de meeste cosmetica zitten ook emulgatoren – chemische middelen die water aan olie kunnen binden. Die zijn agressief: ze veroorzaken irritatie en lossen onze lichaamseigen vetstoffen op. Als je per se wil smeren, neem dan een DMS-crème (dermal membrane structure, red.), een chemische imitatie van ons sebum. Maar eigenlijk kan geen enkele crème dat sebum overtreffen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Als men over een chagrijnige vrouw zegt dat ze dringend van bil moet gaan, klopt dat: sperma werkt als een antidepressivum' Yael Adler


Selfiestoornis

HUMO Hebben mijn antirimpelcrèmes dan echt geen enkel effect?

Adler «Het enige wat die crèmes doen, is de bovenste huidlaag hydrateren. Maar ook dát doen ze maar voor een paar uur. De tweede huidlaag, waar het collageen en de elastine zitten die voor celvernieuwing en trekvastheid zorgen, daar raken die crèmes niet.»

HUMO Mijn crèmes met vitamine A, E, en C beloven toch meer.

Adler «Er zijn wetenschappelijke studies die bewijzen dat crèmes met vitamine A, C en E een klein effect hebben. Misschien zie je in laboratoria wel iets gebeuren op microniveau, maar ik heb veel patiënten in mijn praktijk die met die crèmes in de weer zijn, en al hun rimpels zie ik nog steeds. Crèmes zullen de huid nooit strak kunnen trekken, om de eenvoudige reden dat de huidbarrière ons niet alleen tegen allergieën en bacteriën beschermt, maar ook tegen het indringen van antiverouderingssubstanties. Nee, als je echt effect wil hebben van vitamine A, C en E, dan moet je ze je lichaam binnenbrengen via gezonde voeding. Dan kan je bloed die vitamines tot bij de huidcellen voeren.»

HUMO Aha! Dus mijn voedingssupplementen tegen veroudering helpen wel.

Adler «Supplementen werken alleen als je een vitaminetekort hebt. Zomaar voedingssupplementen slikken kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben. Dat is bewezen in een studie met topsporters.

»Als je traint, maakt je lichaam vrije radicalen aan – dat zijn slechteriken die ontstekingen veroorzaken en je weefsel en cellen vernietigen. Daar reageert je lichaam op door antioxidanten aan te maken die repareren, tegen die vrije radicalen vechten en winnen. Als je veel antioxidanten als voedingssupplement slikt, maakt je lichaam die niet meer zélf aan, waardoor je op den duur mínder in plaats van meer antioxidanten hebt. En daarom zagen de topsporters die supplementen slikten, hun uithoudingsvermogen dalen in plaats van stijgen.»

HUMO Als ik het goed begrepen heb, is sporten – door de aanmaak van al die antioxidanten – een goeie remedie tegen rimpels.

Adler «Een uitstekende remedie! Net als slapen. Als je niet goed slaapt of snurkt, maakt je lichaam ’s nachts het stresshormoon cortisol aan. Dat verstoort het afweersysteem van het lichaam en zorgt voor ontstekingen zoals acné en eczeem, vertraagt de celvernieuwing en wakkert de aanmaak van vrije radicalen aan.

»Gezond eten is ook heel belangrijk.»

HUMO Een kilo wortels per dag, raadt u aan.

Adler «Ja, maar ik pers die elke dag tot een groot glas wortelsap. Om te beginnen geeft bètacaroteen je huid een lichtoranje kleur, en wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dat de huidskleur is die iedereen het meest aantrekkelijk vindt – veel meer dan de bruine tint van de zon! Bovendien zorgt die caroteenoranje kleur ervoor dat we drie keer zo lang in de zon kunnen blijven zonder te verbranden. Een wortelliefhebber kan wel een uur lang zonder zonnebrandcrème zonnen, in plaats van de gebruikelijke twintig minuten. En dat is dan weer heel belangrijk voor de opbouw van vitamine D.»

HUMO Over de positieve effecten van vitamine D raakt u niet uitgepraat.

Adler «Vitamine D is geweldig: het verhoogt het prestatievermogen bij sporters, voorkomt hart- en vaatziekten, MS en verschillende kankers waaronder huidkanker. Dat laatste is natuurlijk dubbel, want de zon die voor de aanmaak van vitamine D zorgt, veroorzaakt ook huidkanker.»

Humo Toch raadt u ons aan zeker twintig minuten per dag zonder zonnecrème met de billen bloot in de zon te liggen.

Adler «Ja, omdat dat de beste manier is om zelf vitamine D aan te maken. Maar daarna moet je je wel insmeren. En je gezicht moet je altijd beschermen. Dat is constant aan de zon blootgesteld en de plek waar rimpels en bruine vlekken het eerst verschijnen.»

undefined

'Er zijn maar drie dingen waar ik echt tegen ben: zeep, parfum en zonnebanken'

HUMO Ik kan toch maar moeilijk geloven dat u zo weinig rimpels hebt zonder de natuur een handje geholpen te hebben.

Adler «Maar ik drink toch wortelsap! Eén molecuul caroteen kan in één klap duizenden agressieve oxidanten onschadelijk maken. Lycopeen doet dat ook. Dat kun je voor heel veel geld in pilvorm kopen bij de apotheek, maar je kunt ook gewoon een blikje tomatenpuree per dag eten: dat zit boordevol lycopeen. Het antirimpeleffect van zo’n blikje, daar kan geen dure huidcrème tegenop.»

HUMO En u grijpt nooit naar de botox?

Adler «Natuurlijk wel, daar ben ik helemaal voor. Er zijn maar drie dingen waar ik echt tegen ben: zeep, parfum en zonnebanken. Het is misdadig dat die apparaten nog bestaan. Ze verouderen je huid in ijltempo, en de uv A-straling is uiterst kankerverwekkend.»

HUMO Maar dat zal tanorexiapatiënten worst wezen. Ik wist niet dat dat bestond, mensen die dwangmatig zonnebaden.

Adler «Ja, net zoals anorexiapatiënten zichzelf altijd te dik vinden, vinden zij zichzelf altijd te bleek, zelfs als hun huid al op die van een gebraden kip lijkt. Nu, die drang heeft waarschijnlijk ook te maken met serotonine: de zon zorgt voor een extra aanmaak van dat gelukshormoon. Maar het is hoofdzakelijk een waarnemingsstoornis.»

Humo Net als morfodysforie, de stoornis waarbij mensen last hebben van ingebeelde lelijkheid.

Adler «Vreemd genoeg treft die stoornis veel bijzonder aantrekkelijke mensen. Ze komt ook steeds meer voor. Wat niet zo gek is, aangezien we allemaal veel narcistischer geworden zijn. Hoe gestoord is het niet dat iedereen nu selfies maakt en die dan nog fotoshopt ook? In die context is het niet zo vreemd dat mooie mensen bang worden hun schoonheid te verliezen. Alleen neemt dat bij sommigen zulke extreme vormen aan dat ze imperfecties zien die niemand anders kan ontwaren. Ze komen dan constant bij me aankloppen voor botox , fillers, laserbehandelingen en liposucties.»

HUMO Gaat u altijd op die vragen in?

Adler «Ik vind het elke keer een moeilijke situatie. Ik probeer hun dwang te temperen, zeg hun: ‘Ik snap dat jij je ergert aan dat ene rimpeltje, maar ik beloof je dat niemand anders het opmerkt. Iedereen vindt dat je er fantastisch uitziet. Maar ik weet dat je me niet gelooft en ik zal zien wat ik kan doen. Misschien zou je toch ook eens met een psycholoog moeten gaan praten.’ Je moet ingrijpen voor zo’n verslaving tot misvormingen leidt.

»Eén van de dingen die ik in mijn boek probeer te benadrukken, is hoe belangrijk het is dat je je persoonlijkheid, je eigenheid en je gezichtsuitdrukkingen blijft behouden. Ik ben een voorstander van botox, omdat het veel mensen helpt. Je gezicht ziet er opeens uitgerust uit, en dat heeft ook een psychologisch effect. Want dat uitgeruste en vrolijke gezicht in de spiegel geeft je een opgewekt gevoel. Vanwege dat effect wordt botox ook gebruikt in de psychologie. Kijk, onze hersenen registreren de spanning in onze spieren. Als ze doorgeseind krijgen dat de mond en de ogen volgens de spieren aan het lachen zijn, denken ze: er zal wel iets positiefs aan de gang zijn. Je fleurt er ook als vanzelf van op als iedereen om je heen zegt: ‘Je kijkt zo vrolijk.’»

HUMO Met botox boetseer je een blij gezicht.

Adler «Ja. Als je de fronsspier boven je neus verlamt, gaan de spieren aan de zijkant van je voorhoofd harder werken en trekken ze de uiteinden van de wenkbrauwen omhoog. Resultaat: een open, opgewekte blik. Bij televisiepresentatrices die eruitzien alsof ze zich constant zitten te verbazen – omdat hun wenkbrauwen in het midden van hun voorhoofd zweven – is die ingreep een beetje uit de hand gelopen.»

HUMO Het goede aan botox, schrijft u, is dat je de inspuiting minder en minder nodig hebt.

Adler «Dat klopt. Zoals de spieren van bodybuilders die geregeld trainen, in omvang toenemen, zullen spieren die steeds lamgelegd worden, dunner en minder actief worden. Met het gevolg dat ze op den duur minder diepe rimpels trekken.»

undefined

null Beeld

'Cellulitis is volkomen normaal. En mannen houden ervan als je vlees beweegt en vibreert' Yael Adler


Van Bil

HUMO En dan nu het beste nieuws: als er íéts rimpels tegengaat, is het seks.

Adler «Precies. Om te beginnen maakt het lichaam oxytocine aan als je elkaar aanraakt. Dat zogeheten knuffelhormoon maakt mannen en vrouwen ook relaxed, waardoor de hoeveelheid stresshormoon, één van de belangrijkste factoren bij de aanmaak van vrije radicalen, afneemt.

»Verder wakkert seks bij vrouwen de productie van oestrogeen aan, waardoor de huid meer vocht vasthoudt en je haar gaat glanzen. Je wordt op en top vrouw van seks, en mannen worden er mannelijker van. Het toegenomen testosteron doet hun spieren groeien, en er valt ook wat haar uit – let maar eens op: als een man voor het eerst een vaste relatie heeft, hangt zijn trui vol haren.

»Het is ook wetenschappelijk bewezen dat sperma in de vagina door de wand wordt geabsorbeerd, en dat er stoffen in zitten die als een antidepressivum werken. Zo zorgt de natuur ervoor dat vrouwen van seks houden. Als men over een chagrijnige vrouw zegt dat ze dringend van bil moet gaan, klopt dat dus wel.

»Verder zit er in sperma spermidine. Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat je daarmee het leven van vliegen, wormen, muizen en menselijke imuuncellen aanzienlijk kunt verlengen. Sindsdien is er veel interesse voor sperma als bron van jeugdigheid. En wordt er op feestjes onder wetenschappers flink gediscussieerd over het dilemma: wel inslikken of niet inslikken. In ieder geval is het zowel voor je humeur als je huid het beste om onbeschermd te vrijen.»

HUMO En als ik mijn gezicht ermee zou insmeren? Werkt dat?

Adler «Over het effect daarvan kan ik niets garanderen, maar het is zeker een studie waard (lacht). Nu, in soja zit ook veel spermidine, dus je hoeft niet per se je toekomstige kinderen op te offeren.»

HUMO Of we wel of niet door iemand worden aangetrokken, hangt voor een groot stuk af van hoe hun huid ruikt, schrijft u.

Adler «Iemands geur geeft ons informatie over z’n immuunsysteem en bloedgroep, en zo ruiken we of hij genetisch een goeie match is. Of de match een kind zal opleveren met nog een beter immuunsysteem dan beide ouders, dus. De geur van iemands huid trekt ons aan of stoot ons af. Dus nog voor we weten in wat voor een auto een man rijdt en hoeveel geld hij verdient, hebben we al geroken of we bij hem passen. Daarom is het beter om niet te veel parfum te gebruiken. Dat kan alleen maar misleiden. Je kunt beter een nacht iemands zweet ruiken om te beslissen of je voor hem of haar gaat.

»We hebben dus allemaal een neus voor wie we aardig en opwindend vinden, en daar spelen we ook op in. Als een man wil laten zien wat voor een geweldige vangst hij is, gaat hij met zijn benen uit elkaar zitten en vouwt hij nonchalant zijn armen achter zijn hoofd. Dat is een aansporing aan de dames: ‘Ruik mij! Beval ik je? Wil je mij niet?’ Daarbij lucht hij zijn kruis en zijn oksels en vernevelt hij zijn mannelijke feromonen. Vrouwen doen hetzelfde als ze met een wijds gebaar hun armen omhoog tillen en zo hun oksels laten luchten.»

Humo Mensen hebben de laatste tijd niet veel schaamhaar meer om geuren mee te vernevelen.

Adler «Neen, dat is waar. Vanwege de pornoindustrie is iedereen aan het scheren geslagen. Dat is niet zo goed, want het haar zorgt voor de nodige ventilatie en voorkomt vervelend geschuur tussen de huidplooien. Bovendien zijn heel wat mensen geschokt, of liever teleurgesteld, als ze zien wat er onder de haardos vandaan komt, en bijvoorbeeld beseffen dat hun penis minder groot is dan ze dachten.»

Humo Dat brengt ons naadloos bij hyarulonzuur. Dat wordt in de wangen van vrouwen gespoten als hun gezicht volume heeft verloren, en sommige mannen laten er ook hun penis mee opblazen.

Adler «Er zijn zelfs vrouwen die er hun g-spot en clitoris mee willen vergroten, voor meer genot. Daar kunnen we natuurlijk niet tegen zijn. De vraag naar ingrepen aan de schaamlippen vind ik dan weer wel verontrustend. Vrouwen schrikken na het scheren namelijk ook van de aanblik van hun vagina: ze zien opeens dat de binnenste lippen naar buiten piepen en denken: ‘Ben ik wel normaal?’»

HUMO Ja, het is goed dat u in uw boek al die verschillende, normale vagina’s toont, die er niet uitzien zoals die van een jong meisje.

Adler «Het merendeel van de vagina’s ziet er niet zo uit. Veel mannen vinden het trouwens heel opwindend dat de binnenste schaamlippen naar buiten piepen. Vrouwen moeten echt stoppen met problemen maken, ook over hun cellulitis. Cellulitis is volkomen normaal. Door de structuur van de vrouwelijke huid ontsnapt bijna niemand eraan.»

HUMO En ook daar helpt smeren niet.

Adler «Totaal niet. Er is niets aan te doen. En waarom zou je? Het is mooi. Kijk naar de schilderijen van Rubens. Die vrouwen hebben allemaal volle bak cellulitis. En mannen houden daarvan. Echt. Ze vinden het zalig als je vlees beweegt en vibreert.»

Yael Adler, ‘De huid’, Luitingh-Sijthoff

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234