Rechtszaak
Hoe meesteroplichter Piet Van Haut het altijd weer voor elkaar kreeg
Kom achteraf niet klagen als je je kredietkaart hebt uitgeleend aan zelfverklaard meesteroplichter Piet Van Haut, zo oordeelde de raadkamer in Brugge. De rechtbank ziet dat anders en heropent de debatten in een betwisting over een American Express-kaart waarmee 56.000 euro is uitgegeven.
Februari 2001. ‘Meesteroplichter Piet Van Haut ontmaskerd’, kondigt Dany Verstraeten het volgende item aan in ‘Telefacts’. Van Haut staat paginagroot in De Morgen, in Het Laatste Nieuws en in Het Nieuwsblad. Met titels als: ‘Geef deze man een kwartier en u bent een bom geld kwijt.’
Hij liet zich ooit als zoon van een Arabische sjeik trakteren op een proefvlucht met een lijnvliegtuig van KLM. Hij liet zich als procureur-generaal met een Puma-helikopter van de federale politie over Gent rondvliegen voor een ‘inspectievlucht’. Als zoon van een CD&V-minister liet hij in een bankfiliaal een smak geld klaarleggen voor ophaling.
Werd hij opgesloten in de psychiatrie, dan wist hij het personeel te overtuigen van een belegging. Werd het de gevangenis, dan begon hij vanuit zijn cel met een eigen bank. In opnieuw een psychiatrische instelling, in Zottegem, stond de toerbus van Dana Winner opeens voor de deur met de vraag waar de kleedkamer was.
‘Ik ben de grootste meesteroplichter van het land’, roept Piet Van Haut al bijna een kwarteeuw lang. ‘Misschien zelfs de meest succesvolle ter wereld.’
Schoenlapper
Van Haut wordt door velen gezien als de nar van justitie. Hij werd al meerdere keren veroordeeld voor oplichting en misbruik van vertrouwen. Zijn advocaat, Jef Vermassen, verdedigt hem gratis omdat geen enkele psychiater ooit iets zinnigs wist te zeggen over de diagnose die van toepassing zou zijn op de nu 52-jarige stotteraar met een voorliefde voor Lamborghini’s, dure smartphones en jonge advocates.
Altijd weer kreeg Van Haut het voor elkaar om, amper ontslagen uit gevangenis of psychiatrie, in geen tijd te lopen pronken met de duurste smartphones en auto’s. In het proces dat nu voor de correctionele rechtbank in Brugge loopt, lijkt eindelijk ten dele te worden verhelderd hoe hij het steeds opnieuw voor elkaar kreeg. De man heeft voor zover bekend nooit een beroep uitgeoefend. Op zijn cv staat niet meer dan een opleiding tot schoenlapper.
Op 18 december 2009 vroeg Christine V. bij American Express twee kredietkaarten aan, een op haar eigen naam en een op naam van haar tearoom aan de Zeedijk in Knokke. Op 21 september 2010 vroeg ze voor beide kaarten een partnerkaart aan voor Piet Van Haut.
Zij hadden volgens hem al jaren een geheime relatie. Zijzelf ontkent dat, maar er zijn op zijn minst indicaties. Toen hij nog in de gevangenis zat, stortte V. geregeld geld op zijn rekening daar. Toen de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij besliste dat Van Haut niet langer geïnterneerd moest worden, gebeurde dat mede op grond van een brief waarin zij verzekerde dat hij bij haar kon intrekken. Wat hij ook deed, zonder ooit huur te betalen.
De maandelijkse uitgavenstaten voor de American Express-kaart werd naar een anonieme postbus in Knokke-Heist gestuurd. De postbus blijkt te zijn gehuurd door V. Zij voert nu aan dat Van Haut de documenten die zijn verhaal ondersteunen heeft vervalst.
Hacker?
Piet Van Haut zegt dat hij de kredietkaarten van 2002 tot 2016 dagelijks gebruikte, waarna V. maandelijks American Express vergoedde. Dat ging allemaal goed tot de tearoom failliet ging en Christine V. zich begin 2017 gedagvaard zag door de cvba Alpha Card. Te betalen: 56.003,42 euro. Allemaal uitgaven van Van Haut in hotels, restaurants en kledingzaken in België, Nederland, Luxemburg en Spanje. Ze had ook iets uit te leggen aan haar partner, met wie ze al twintig jaar samen was.
Na een klacht van V. tegen Van Haut stelde de raadkamer hem begin vorig jaar buiten vervolging voor valsheid in geschrifte en oplichting. Hij werd wel vervolgd door misbruik van vertrouwen, maar zelfs het parket in Brugge vroeg voor de correctionele rechtbank de vrijspraak. Het volgde de stelling van Jef Vermassen, volgens wie onderzoek bij American Express voldoende aantoont dat V. veertien jaar lang de geheime sponsor was van de meesteroplichter. En ook: kom achteraf niet klagen als je je kredietkaart hebt uitgeleend aan iemand die zich al een kwarteeuw lang ‘meesteroplichter’ noemt.
Eerder verrassend kwam het eergisteren niet tot een uitspraak. De rechtbank heropende met een tussenvonnis de debatten en herkwalificeerde de feiten als een mogelijke inbreuk op artikel 504 van de strafwet over hacking. ‘De rechter lijkt nu te denken dat ik de computer van American Express heb gekraakt’, zegt Piet Van Haut. ‘Ik weet dat ik in mijn leven al wat buitengewone dingen heb gedaan, maar zoiets gaat mijn petje echt wel heel ver te boven.’
Het geheim van de oplichter lijkt met de rechtszaak maar ten dele ontrafeld. Van Haut gaat nog steeds door het leven in de duurste wagens en de duurste maatpakken. Zo spectaculair als met het KLM-toestel werd het de laatste jaren niet meer, maar in december 2019 stuurde hij na een proefvlucht met een privéjet op een Nederlandse zakenluchthaven via WhatsApp nog filmpjes naar de media. ‘Mevrouw V. was inderdaad veertien jaar lang mijn sponsor’, zei hij in de rechtbank. ‘Maar zij was niet de enige.’
(DM)