null Beeld

Hoe stop je met blowen?

'Dit is een lied over een plant...' Wie kent de openingsstrofe van 'Nederwiet' van Doe Maar niet, het beste reclamelied dat ooit voor de Hollandse roesverwekker geschreven werd? 'Maar,' zegt Yoram Stein, Nederlands filosoof/journalist/leraar/ex-cannabisverslaafde en auteur van het verrassende 'Stoppen met blowen: de mythen, de gevaren en je laatste joint', 'ik heb Henny Vrienten gebeld en hij zei me: 'Nu zou ik dat spul nooit meer aanraden, laat staan dat ik het zelf zou roken. Ze hebben die plant zodanig veredeld dat hij zeker vijf keer sterker is geworden.''

Stefanie De Jonge

'En dat is,' zegt Stein, 'dan nog de meest conservatieve schatting. De deskundigen die ik ken hebben het over zeker tien keer meer THC - dat is de werkbare stof.'HUMO Je kan het, zeg je, eigenlijk geen softdrug meer noemen.
Yoram Stein
«Het hele onderscheid tussen soft- en harddrugs is sowieso onzinnig. Dat is ooit gebaseerd op het idee dat cannabisgebruik geen risico's met zich meebrengt voor de volksgezondheid en dat het dus niet verslavend is. Ze wisten toen nog niet dat je er wél verslaafd aan kan raken, dat het schizofrenie in de hand werkt, psychoses en depressies kan veroorzaken en dat het heel slecht is voor je schoolprestaties. Maar nu weten ze dat wél. Dat ze het nog steeds over softdrugs hebben, slaat dus nergens op. Maar toch doen ze het in Nederland, want anders zou het heilige gedoogbeleid in gevaar komen.»

HUMO Je bent boos.
Stein
«Ja, ik ben boos, want toen ik dit boek begon te schrijven en ging nadenken waarom ik met cannabis ben begonnen, kwam ik erbij uit dat iedereen indertijd zei dat blowen onschadelijk was, en niet verslavend. Ook de drugsexperts van het Trimbosinstituut, dat verbonden is aan de overheid, zijn dat blijven verkondigen en hebben alle waarschuwingen en bewijzen van het tegendeel tot voor kort gebagatelliseerd.»

HUMO Ik dacht ook dat cannabis alleen maar geestelijk verslavend is, en niet lichamelijk.
Stein
«Ja, iederéén dacht dat. Ik ook. Maar dat hele onderscheid is onzinnig. Mensen hebben de meest wilde ideeën over heroïneverslaafden die stoppen: je wordt doodziek, je gaat hallucineren. Allemaal onzin. Wat er gebeurt, is te vergelijken met twee weken griep: je voelt je rot, je hebt hoofdpijn, je bent misselijk, maar iedereen kan dat makkelijk doorstaan. De fysieke afkickverschijnselen zijn niet het probleem. Het probleem is: hoe ga je opnieuw leven zonder dat spul. Als je je verdrietig voelde, nam je dat middel, om jezelf te belonen nam je dat middel... Het was zo verweven met je hele leven dat je niet meer goed weet hoe het zonder moet. Dat was mijn probleem ook. Stoppen met een verslaving is echt alsof je in een ander land gaat wonen. Je moet je helemaal opnieuw oriënteren. Oh jee, ik ben boos, hoe ga ik om met die woede? Ik ben blij: wat ga ik nu doen? Je weet niet wat je aan moet met al dat gevoel. Normaal is de reactie op elk gevoel: drugs. Dat leren leven in dat nieuwe land is het echte probleem en dat is voor iedere verslaafde hetzelfde.»

Stepping stone

HUMO Bewezen is ook dat jong beginnen te blowen permanente hersenschade kan aanrichten, en je geheugen kan aantasten.
Stein
«Daar is iedereen het nu gelukkig wel over eens, dat je zeker voor je vijftiende niet moet beginnen met blowen. Je geheugen kan zo serieus beschadigd raken, dat is wetenschappelijk aangetoond. Op dat gebied wordt nu ook veel strenger opgetreden tegen coffeeshops. Toen ik op de middelbare school zat, kon ik nog makkelijk in een coffeeshop naar films kijken en blowen. Als de politie nu constateert dat er iemand van onder de achttien in een coffeeshop zit, gaat de zaak meteen een dag of een paar dagen dicht, en als het twee of drie keer voorkomt, wordt de boel dichtgetimmerd en kan de eigenaar het verder vergeten.

Het Trimbos heeft onlangs ook onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat slechte schoolprestaties en schooluitval veel vaker voorkomen bij cannabisgebruikers. Er komen nu ook steeds meer bewijzen voor de stepping stone-theorie: dat iemand die blowt wel degelijk makkelijk besluit ook eens iets sterkers te proberen.

Bij het Trimbosinstituut zijn nu kennelijk dingen aan het bewegen. Er is daar duidelijk een nieuwe generatie die de risico's niet langer wil ontkennen, al gaat het wel gepaard met strijd, want ze publiceren ook nog steeds artikelen met tegenovergestelde opvattingen.»

HUMO In 2006 beweerden ze nog dat cannabis even verslavend is als chocola.
Stein
«Ja, en dat is echt omdat mensen geloven dat het Nederlandse gedoogbeleid iets heel erg waardevols is. Ze vinden dat je tenminste enigszins de kwaliteit kan blijven controleren als je het uit de criminele hoek houdt. Dat is wel waar, maar de belangrijkste reden is dat Nederland zichzelf daar net zo goed in vindt: dingen als prostitutie en drugs reguleren.»

Lees verder in Humo 3631 van 06/04/'10
druglijn.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234