null Beeld

Hoe ver raken de Rode Duivels op het WK? De pronostiek van drie gewezen bondscoaches

Maandag beginnen de Rode Duivels tegen Panama aan hun WK. Zonder Radja Nainggolan, mogelijk ook zonder Vincent Kompany, maar met de onverholen ambitie om het ver te schoppen. Humo polste bij drie ex-bondscoaches naar hun verwachtingen: ervaringsdeskundigen Georges Leekens (69) en Robert Waseige (78), beiden ooit zelf met België op een WK, en Aimé Anthuenis (74). ‘Als je de ambitie hebt om tot het einde mee te gaan, móét je voorbij Brazilië of Duitsland.’

Jan Hauspie

'Kevin De Bruyne is een zegen voor de ploeg, maar met zijn kritiek strooit hij telkens klei ne beetjes vergif in het rond'

HUMO Heren, laten we beginnen bij de selectie van Roberto Martínez. Een billijke keuze?

Aimé Anthuenis «Als Vincent Kompany niet geblesseerd en in vorm is – twee belangrijke voorwaarden – is hij een meerwaarde voor onze verdediging. Martínez houdt hem er terecht bij. Zelfs al mist hij de eerste wedstrijden, tegen Panama en Tunesië, ik zou hetzelfde doen. Alleen zou ik Laurent Ciman niet met hem in de weegschaal hebben gelegd. Als Martínez ook Thomas Vermaelen nog verliest, zal hij heel blij zijn met Ciman. Hij had beter Thorgan Hazard of Youri Tielemans thuisgelaten. Of Adnan Januzaj. Nu heeft hij wel erg veel middenvelders mee. Alsof hij naar de namen keek, en niet naar de posities.»

Robert Waseige «Martínez speelt poker: met Kompany en Vermaelen neemt hij twee uiterst kwetsbare spelers mee. Nu, Kompany verdient dit. Zelfs als hij maar 90 procent fit is en later in het toernooi maar één match speelt, zal hij zijn selectie al terugbetaald hebben. Want vergis je niet: Kompany is de leider. Mocht hij alsnog afvallen, is dat zeker een handicap. Daarom is het goed dat Leander Dendoncker erbij is: hij kan zowel achterin als op het middenveld spelen.»

Anthuenis «Tja, Dendoncker... Kijk, we spreken altijd over Kevin De Bruyne en Eden Hazard. Maar je mag de prachtigste villa hebben, met de mooiste pannen op het dak, maar als de funderingen niet deugen, is ze niets waard. Zonder Kompany zakt de waarde van de ploeg met 25 procent.

»Trouwens, hoeveel linksvoetige verdedigers gaan er mee? Twee: Vermaelen en Jan Vertonghen, en Vermaelen is twijfelachtig. Dat is een risico. Ik had Nicolas Lombaerts erbij genomen. En misschien ook nog Jason Denayer of Brandon Mechele, want met Christian Kabasele en Jordan Lukaku liet Martínez nu twéé verdedigers thuis. Om dezelfde reden zou ik Christian Benteke ook niet hebben meegenomen, hoe hoog ik hem ook schat. Met Romelu Lukaku en Michy Batshuayi heeft hij al twee diepe spitsen, twee verschillende types ook. Naargelang van de omstandigheden kan hij ook met Hazard of Dries Mertens diep spelen, of zonder spits.»

Georges Leekens «Martínez is een schitterende kerel. Man van stand, fijne collega. Ik begrijp zijn beslissing om Benteke thuis te laten – het is vooral achterin dat het erom spant – maar ik had hem er toch liever bij gezien. Puur emotioneel dan: ik liet Christian op jeugdige leeftijd debuteren toen hij nog bij Kortrijk speelde – net als Ciman, trouwens. Laurent is een ideale speler om erbij te hebben, maar uiteraard hoopt Martínez dat Kompany fit raakt. Vincent is een leider, hij brengt rust in de ploeg. Zonder hem ben je wel wat kwijt, zeker vanaf de kwartfinales. Met hem én Vermaelen erbij – één van de beste verdedigers die we ooit hebben gehad – zijn onze slaagkansen beduidend groter.»

null Beeld

HUMO Vooral de eerste selectie van Martínez maakte veel los.

Anthuenis «Je mag mij wijsmaken wat je wilt, maar niet dat er voor Nainggolan geen plaats is. Nu, hij zou bij mij ook niet in de basis staan. Ik geloof niet in de driemansverdediging van Martínez, daarvoor vind ik zijn flankspelers – Thomas Meunier en Yannick Carrasco – verdedigend te zwak. Ik zou achterin spelen met Toby Alderweireld, Kompany, Vermaelen en Vertonghen, daarvoor Moussa Dembélé en Axel Witsel, De Bruyne er niet te hoog tussen, en voorin Hazard en Mertens zwervend rond de diepe spits Lukaku.

»Maar ik respecteer de keuze van Martínez: hij is de bondscoach, hij beslist. Hij is naar Rome gevlogen, en dat was niet om een ijsje te gaan eten. Misschien wilde Nainggolan zich niet neerleggen bij een statuut als bankzitter. Dan ben je uitgepraat. Maar dat weten we dus niet.»

Leekens «Zulke akkefietjes zijn van alle tijden, of het nu met Enzo Scifo, Hazard of Nainggolan is. De eerste keer dat ik Radja opriep – hij speelde nog bij Cagliari – deed hij het niet slecht voor een debutant. Toch was hij niet tevreden: ‘Jij komt nooit naar me kijken.’ Dat deed ik wél, alleen liet ik het nooit vooraf weten. Maar Radja is wie hij is. Wie heeft nog nooit een stommiteit begaan? Alleen, er zijn regels: wie 170 km per uur rijdt, weet dat hij zijn wagen kwijt kan zijn. Ik weet niet welke regels Martínez hanteert, maar spelers moeten zich er wel naar schikken. Anders krijg je spanningen, en die moet je tegen elke prijs vermijden. Guy Thys stuurde ook ooit René Vandereycken naar huis (tijdens het WK 1986 in Mexico, red.).»

Anthuenis «Terecht, want Vandereycken stelde de tactiek openlijk in vraag. Maar je kunt Nainggolan toch niet thuislaten omdat hij weleens een pint drinkt en een paar sigaretten rookt? Volgens mij is er iets anders aan de hand. Dat hij niet past in het tactische verhaal, daar snap ik niets van: in moeilijke momenten is Nainggolan de ideale speler om onder de druk uit te komen. Hoe meer tactische mogelijkheden, hoe beter. Nu doet Martínez zichzelf bij voorbaat tekort.»

undefined

'Tegen Brazilië of Duitsland maken we kans, ik heb meer schrik van een achtste finale tegen Polen'

Waseige «Hij heeft een voorbeeld willen stellen. Maar de echte vraag is: straft hij daarmee de ploeg niet? Het is perfect mogelijk dat hij zijn ideale elftal zonder Nainggolan ziet. Maar hou hem er tenminste bij: hij kan een match doen kantelen. Ik had hem meegenomen.»

Leekens «Radja is een winnaar, we hadden hem kunnen gebruiken. Die sigaret en die pint nam ik er wel bij.»

HUMO Hij is niet de eerste rokende Rode Duivel. Luis Oliveira deed het al in 1998 in Frankrijk.

Leekens «Dat wist ik, er is weinig dat een bondscoach ontgaat (glimlacht). Maar de afspraken waren duidelijk: niet in het hotel, niet in de bus, niet bij de besprekingen. Wat hij op zijn terras deed, was zijn zaak. Als een fotograaf dat dan vanop 500 meter vastlegt, is dat natuurlijk geweldig nieuws.

»Met goede communicatie kun je veel oplossen. Ik schorste Hazard eens drie wedstrijden, na het fameuze hamburgerincident tegen Turkije. Na de eerste – vriendschappelijke – interland haalde ik hem al terug. Ik ben niet dom, hè (grijnst). Eden was de chouchou van iedereen, maar hij zat aan één doelpunt en vier assists na twintig interlands. Ik zocht hem op bij z’n club en we hadden een goed gesprek, van man tot man: ‘Eden, ik zit hier niet voor die hamburger. Maar wat gaan we aan die statistieken doen?’ Hij begreep het en is sindsdien geëvolueerd van een goede naar een rendabele voetballer.»

undefined

null Beeld

'Nainggolan is een winnaar, we hadden hem kunnen gebruiken. Die sigaret en die pint nam ik er wel bij'


Blessuregevoelig

HUMO Geen Rode Duivel is zo populair bij de fans als Nainggolan. Had dat een reden kunnen zijn om hem toch mee te nemen?

Waseige «Als je bij een WK-selectie vooral problemen uit de weg wilt gaan, stop er dan mee en ga iets anders doen. Martínez gaat zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg, dat moet je hem nageven.»

Leekens «Iemand meenemen om de fans te paaien, is pure dwaasheid: vroeg of laat botst het toch. Dus je laat hem thuis, of je probeert hem in je werkwijze in te passen. Dan komt het aan op teambuilding en leiderschap, mijn stokpaardjes.

»Martínez was duidelijk: sportieve redenen hebben de doorslag gegeven. Op die communicatie viel niets aan te merken. Dat Radja ontgoocheld is, is normaal. Maar hij is niet de eerste die dit overkomt: Timmy Simons mocht bijvoorbeeld niet mee naar Brazilië.»

HUMO Het verhaal gaat dat u Enzo Scifo in 1998 meenam onder druk van de sponsors.

Leekens «Een indianenverhaal! Ik laat mij niet beïnvloeden. We hadden ons gekwalificeerd zonder Enzo. Hij was al wat op z’n retour en sukkelde met zijn heup. Ik nam hem toch mee omdat ik geloofde dat hij ons in bepaalde wedstrijden nog diensten kon bewijzen. Bovendien wilde hij heel graag z’n vierde WK meemaken – zijn Siciliaanse trots, zie je. Maar door die heup kon hij geen drie wedstrijden op negen dagen meer aan. Omdat zoiets tot het medische geheim behoort, kon ik daar niets over zeggen. De afspraak met Enzo was duidelijk: hij zou niet elke wedstrijd spelen en hij moest zijn ego opzijzetten. Daarom verbaasde zijn misbaar me zo na zijn vervanging tegen Zuid-Korea.»

Anthuenis «Een coach heeft soms zijn lievelingen. Bij Martínez is dat Tielemans. Dat mag, met zo’n jonge kerel bereid je de opvolging al voor, en hij is bereid om op de bank te zitten. Bij Nainggolan is dat minder vanzelfsprekend.»

HUMO Bestaat het gevaar dat zijn niet-selectie de Belgische prestaties zal overschaduwen?

Waseige «Als de ploeg haar niveau niet haalt, zal heel snel van alle kanten de roep om Nainggolan weerklinken. Dat hoorde je al tegen Portugal.»

Anthuenis «Marc Wilmots maakte het mee met Lombaerts. Tegen Wales moest hij met een tweederangsverdediging spelen en werden we uitgeschakeld. Dat hij een ervaren verdediger als Lombaerts had thuisgelaten omwille van een blessure waarvan hij uiteindelijk toch tijdig hersteld bleek, werd hem zwaar aangerekend. We moeten lessen trekken uit dat EK. Voor je in de kwartfinales staat, kun je al enkele spelers kwijt zijn. Vooral achterin, want verdedigers pakken het snelst kaarten, én het zijn onze meest blessuregevoelige spelers.»

Waseige «De Bruyne en Hazard zijn Europese top, maar achterin is het minder. Vermaelen is een klasse-verdediger, maar de échte Vermaelen hebben we sinds zijn vertrek bij Arsenal amper nog gezien. Wie wél grote klasse heeft getoond, is Thomas Meunier. Hoe hij 90 minuten blijft gaan, zonder aan explosiviteit in te boeten: fantastisch! Bovendien leiden bijna al zijn voorzetten tot een doelkans. Zo’n efficiëntie zie je maar zelden.»

Anthuenis «Als Martínez dezefde ellende meemaakt als Wilmots tegen Wales, wie gaat hij dan inzetten? Zijn wisselspelers zijn echt niet van hetzelfde niveau, en als je speelt met een viermansverdediging maakt Meunier je net kwetsbaar. Dan zet je daar beter Nacer Chadli. Hij kan zich volgens mij beter aanpassen aan die rol.»

Leekens «Daar ben ik het niet mee eens. Meunier heeft zich het systeem van Martínez mooi eigen gemaakt. Als trainer van Club Brugge plaatste ik hem voor de keuze: ‘Als jij rechtsbuiten wilt blijven, dan word je een goede voetballer in België. Maar als rechtsachter kun jij mee met de internationale top.’ Dat bewijst hij nu.»

undefined

'Hopelijk sluipt er geen zelfgenoegzaamheid in de hoofden. Met 'het lukt wel' zal het niet gaan'


Collectief delirium

HUMO Welke evolutie hebben de Rode Duivels de voorbije twee jaar onder Martínez gemaakt?

Anthuenis «Martínez is een joviale vent, maar hij blijft afhankelijk van de persoonlijkheden in zijn elftal: als De Bruyne of Hazard hun dagje niet hebben, wordt het een stuk moeilijker. Nu, hét grote probleem bij zijn aantreden was hoe we die twee konden laten samenspelen. Volgens sommige analisten was dat onmogelijk. Ondertussen heeft hij dat mooi opgelost.»

null Beeld

Waseige «Door het aan te durven met drie verdedigers te spelen, heeft hij de spelers verplicht om zelf ook na te denken. Dat heeft de groep tactisch volwassen gemaakt. Zijn selecties zijn ook altijd logisch, ik denk er meestal net zo over als hij.»

HUMO Net als Wilmots kreeg Martínez al kritiek van spelers.

Waseige «Spelers die zich dat permitteren, plaatsen zich boven het collectief.»

HUMO Of nemen hun verantwoordelijkheid?

Waseige «Dat kunnen ze ook binnenskamers doen. Spelers hebben recht op een mening, maar het wordt een probleem als ze die publiek uiten. Dat ondermijnt het gezag van de trainer. De Bruyne is een zegen voor de ploeg, maar met zijn kritiek strooit hij telkens kleine beetjes vergif in het rond. De bondscoach staat machteloos: hij kan De Bruyne onmogelijk aan de kant schuiven, want dan straft hij de ploeg én zichzelf. Na Portugal klonken ze wel al een stuk positiever. Misschien hebben ze hun les geleerd (lacht).»

Leekens «De Bruyne en Thibaut Courtois die hun mond opentrekken: fantastisch! Ik zou er als coach net heel blij mee zijn: ‘Kom, jij wordt één van mijn dragers!’ Ik maakte ze direct mee verantwoordelijk. Door te botsen word je sterker.»

HUMO Wanneer zal het WK voor België geslaagd zijn?

Waseige «Ik ga niet dromen, ik predik liever realisme. Maar ik verwacht een mooie prestatie. Of dat dan een kwartfinale of een halve finale is, is een vraag voor Madame Soleil (grijnst).»

Anthuenis «Mochten we sneuvelen in de eerste ronde, dan krijg je wat Georges in Frankrijk heeft meegemaakt: hij is uit Parijs moeten ontsnáppen! Iedereen heeft het over de finale, dan kun je er niet uitgaan tegen Panama en Tunesië. Dat zou werkelijk een fiasco zijn.»

Leekens «Ik ben blij dat Tunesië niet onze eerste tegenstander is. In Boedapest (Leekens is bondscoach van Hongarije, red.) leven veel Tunesiërs. Die kennen me nog van toen ik in 2014 en 2015 Tunesisch bondscoach was. Wel, zij verkeren in een collectief delirium, ondanks de kruisbandblessure van hun beste speler. Onze ploeg is twee keer zo goed, maar in enthousiasme troeven zij ons moeiteloos af. Daarom is het goed dat zij openen tegen Engeland. Normaal halen de Engelsen het, waarna het Tunesische enthousiasme tegen ons al een pak minder zal zijn. Ik verwacht dat de kwalificatie binnen is voor wij het tegen Engeland opnemen.

»Als ik één goede raad mag geven: bouw rustig op. Zo doen Spanje en Duitsland het ook, dé toernooiploegen bij uitstek. In een toernooi heb je tijd. Het is echt niet nodig dat we er in de eerste wedstrijd al staan. Wel qua resultaat, maar niet qua prestatie. Er is niks mis mee om nadien nog wat te moeten corrigeren. Openen tegen Panama is de perfecte inloopwedstrijd, pas in de kwartfinales moeten we top zijn. Denk maar aan het WK van 2010: Spanje begon met een 0-1-nederlaag tegen Zwitserland, en wat zag je? Núl paniek, níks zenuwachtigheid, Spanje werd zelfs wereldkampioen.»

HUMO Dat is wat Martínez ‘toernooi-ervaring’ noemt. Die hebben we volgens hem niet.

Leekens «Zowat al onze internationals hebben in de Champions League gespeeld. Waarom zouden ze nog panikeren?»

Waseige «De Bruyne had 100 procent gelijk na Portugal: we moeten nú niet top zijn. Zelfs niet tegen Panama of Tunesië. De ploegen die tot het einde meegaan op een toernooi, maken vaak een aarzelende start.»

Anthuenis «In elk toernooi heb je minstens één wedstrijd waarin het voor geen meter loopt. Voor journalisten is dat vaak al een reden om de messen te slijpen. Maar even vaak begint het dan plots toch te draaien. Op het WK van 1986 in Mexico bereikten we de halve finales, maar wel na een dramatische eerste ronde.

»Trouwens, ik heb gehoord dat er al journalisten met de staart tussen de benen van een WK naar huis moesten omdat de dolk die ze hadden bovengehaald, zich tegen hen keerde.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik begrijp de beslissing om ­Benteke thuis te laten, maar ik had hem er toch liever bij gezien'


Geur van stront

HUMO Dat moet op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea zijn geweest.

Waseige «Ach, dat verhaal... Een journalist had zich openlijk tot de bondsvoorzitter gericht met de dringende oproep om de bondscoach te vervangen. Hij had zelfs al een kandidaat: René Desaeyere. Hij werkte als clubtrainer in Zuid-Korea en moest dus niet worden ingevlogen. René is me toen komen vragen of hij een paar trainingen mocht bijwonen. Hij was blij dat hij eens wat Belgen zag. Erg correct van hem, ik had er geen probleem mee.»

HUMO De heisa was ontstaan toen u de ochtend van het vertrek naar Zuid-Korea bekendmaakte dat u na het WK opstapte en trainer werd van Standard.

Waseige «Sommigen beschouwden die timing als een provocatie, maar dat was het niet. Het kon gewoon niet vroeger: ik had mijn contract bij Standard pas op het laatste moment getekend. Ik had vijf weken kunnen zwijgen, maar vroeg of laat komt er een moment waarop je moet liegen. Dat wilde ik niet. Ik lichtte de spelers in op de bus naar de luchthaven in Parijs. Daar aangekomen voelde ik meteen een groot onbehagen bij de journalisten. Ik was zogezegd mijn gezag kwijt. Onzin natuurlijk: veel spelers zijn mij komen feliciteren. Nu, misschien waren daar ook enkele vleiers bij, dat kan (lacht).»

HUMO Toch organiseerden ze een persboycot tijdens het toernooi.

Waseige «Ik zei nog: ‘Doe het niet!’ In plaats daarvan deden ze er nog een extra dag bij (lacht). Ze stoorden zich aan de leugens in de kranten en vonden dat ik onkies werd aangepakt. Ik vond het toch een zeer aangenaam toernooi, op één detail na. Er was een stilzwijgende afspraak tussen mij en de spelers dat ze niet als columnist zouden opduiken in de media. Wesley Sonck omzeilde dat door met z’n broer te bellen, die dan onder zijn naam in de krant publiceerde. Dat was niet correct.»

HUMO Er heeft rond de grote toernooien altijd wel wat ruis gezeten op de relatie tussen de bondscoach en de media.

Leekens «Na onze 0-0 tegen Nederland in 1998 begonnen de Nederlanders te zeuren. Afbraakvoetbal, Lorenzo Staelens die Patrick Kluivert een rode kaart had aangenaaid... Daar lieten journalisten zich door op sleeptouw nemen, terwijl ik wist: wij hebben de perfecte wedstrijd gespeeld. Het klasseverschil was toen te groot, dan kun je niet zeggen: ‘We gaan ze wegspelen.’ Nu wel, nu zijn wíj sterker. Trouwens, als Gert Verheyen daarna tegen Mexico dat foutje niet had gemaakt, stonden we in de volgende ronde en was het Belgische voetbal gered.»

Waseige «Martínez is een man van wie ik niet goed inzie hoe je ermee in conflict kunt raken. Hij reageert niet op de controverse. Heel slim.»

HUMO Hij zal niet gauw zeggen wat u zei in 2002: dat journalisten houden van ‘l’odeur du merde’, de geur van stront.

Waseige «Daar heb ik spijt van. De voetbalwereld is keihard, en dat vormt je. Maar mijn ouders hebben mij een goede opvoeding gegeven: ik had het beter niet gedaan, ook al is een beetje bijtend cynisme me niet vreemd.»


natuurwetten

HUMO Na de groepsfase komen de Rode Duivels vermoedelijk uit tegen Polen, Colombia of Senegal.

Waseige «Dat wordt de eerste grote uitdaging – onderschat Colombia niet – maar één die de Rode Duivels aankunnen.»

Leekens «Ik hoop alleen dat er geen zelfgenoegzaamheid in de hoofden sluipt. Met ‘het lukt wel’ zal het niet gaan.»

Anthuenis «Dat wordt een 50/50-match, en dan gelden alle clichés: de vorm van de dag, de scheidsrechter, strafschop of niet, bal binnen- of buitenkant paal... Je kunt er tegen Polen ook gewoon úít gaan – die Lewandowski is niet de eerste de beste. Ik ben er meer van overtuigd dat we in de kwartfinales, tegen Duitsland of Brazilië, een goede wedstrijd zullen spelen. Zij kunnen tegen ons net zo goed meemaken wat ons tegen Polen kan overkomen: verliezen.»

Waseige (gooit zijn armen in de lucht) «Dan zullen de sterren toch bijzonder gunstig moeten staan! Brazilië en Duitsland verliezen doorgaans niet voor de halve finales, tenzij ze dan al tegen elkaar hebben moeten spelen. We gaan Brazilië of Duitsland niet kloppen omdat we allemaal samen hebben besloten dat dit het WK van de Belgen moet worden, hein!»

null Beeld

Leekens «Als je de ambitie hebt om tot het einde mee te gaan, móét je voorbij Brazilië of Duitsland. Geef mij dan maar Duitsland: Brazilië heeft nog wat recht te zetten na het vorige WK (toen het in de halve finales met 1-7 van Duitsland verloor, red.). Die gaan volgens mij zéér sterk voor de dag komen.»

HUMO Stel dat we er tegen Duitsland of Brazilië in de kwartfinales uitgaan: hebben we dan gefaald?

Waseige «Het zou in ieder geval een bevestiging zijn van de wet van de sterkste, en in die zin logisch. Als je opnieuw in de kwartfinales strandt, maar erin geslaagd bent om Brazilië of Duitsland aan het wankelen te brengen, dan heb je vooruitgang geboekt in vergelijking met de EK-uitschakeling tegen Wales. Denk maar aan 2002: ondanks de uitschakeling tegen Brazilië waren de Belgische supporters fier op de ploeg. Soms telt ook de manier waarop je verliest.»

Anthuenis «Als je eruit gaat tegen de latere wereldkampioen, heb je niet gefaald. Soms moet je ook nederig zijn. Hebben wij een topploeg? Ja, maar dan vooral aanvallend. Over onze verdediging maak ik me zorgen. Herinner je het debuut van Martínez, tegen Spanje. Een oefenduel, maar ze gaven ons wel voetballes. Nu, zowel tegen de Brazilianen als tegen de Duitsers geef ik ons minstens 50 procent kans. Ik heb meer schrik van een achtste finale tegen de Polen.»

HUMO Stranden in de kwart-finales zou betekenen dat Martínez niet beter doet dan Wilmots op het WK 2014 en het EK 2016, en dan de ploeg van 2002, met wat toen de ‘zwakste generatie ooit’ genoemd werd.

Waseige «Men is nooit zo zwak als men denkt. Maar misschien is men ook nooit zo góéd als men denkt.»

HUMO De huidige generatie heeft grotere ambities, zij zal ontgoocheld zijn.

Waseige «Prima, dan kunnen we hen daar ook op aanspreken. Volgens mij is het hun allemaal aangepraat. Ze móéten hun verantwoordelijkheid opnemen, ze móéten blijk geven van persoonlijkheid, en dus móéten ze de ambitie hebben om wereldkampioen te worden. (Blaast) Het lijkt me verstandiger om niemand valse hoop te geven, ook al hebben we vooruitgang geboekt en ben ik een fan. Zodra het WK begonnen is, gelden toch weer de onvermijdelijke natuurwetten.»

undefined

'Iedereen heeft het over de finale, dan kun je er niet uitgaan tegen Panama en Tunesië. Dat zou werkelijk een fiasco zijn'


Brazilië kampioen

HUMO Romelu Lukaku nam al gas terug: hij spreekt niet meer over de wereldtitel.

Waseige «Dan hebben ze toch hun les geleerd. Des te beter als ze het oprecht menen, maar je moet niet naïef zijn. Natuurlijk mag je hopen dat je wereldkampioen wordt, maar het wordt gevaarlijk als je het ook gaat gelóven.

»België is zowat het enige land waar luidop wordt geroepen dat de wereldtitel het doel is. Waar slaat dat op? Hoor jij het de Duitsers zeggen? Nee toch? Terwijl, als we ergens zeker van zijn, het is dat zij er heel dichtbij zullen zijn.»

Leekens «Iemand afmaken als het slecht gaat, daar zijn we specialisten in. Het minste wat je van deze generatie kunt zeggen, is dat ze erg on-Belgisch is. Ze heeft ambitie. Laten we de spelers daar nu eens niet voor afbreken. Ze zijn niet alleen vrienden, ze willen ook wínnen. Toen ik deze spelers onder mijn hoede had, werden ze nog de losergeneratie genoemd. Ondertussen zijn ze gehard bij topclubs, en zijn ze geen meelopers meer. Ze zijn lang nederig gebleven, maar dat is weg. Terecht, het is hun morele plicht om het imago van underdog af te werpen, we behoren nu tot de favorieten. Dat is nieuw: als we in het verleden iets haalden, was het groot feest, nu moet het allemaal kaviaar zijn. De verwachtingen zijn hooggespannen en de spelers doen er nog een schepje bovenop: schitterend!»

HUMO Neigt het soms niet naar overmoed?

Anthuenis «Nee. Je haalt niet zomaar 28 op 30 in je kwalificatiegroep. De spelers weten wat ze waard zijn. De Bruyne was bijna speler van het jaar in Engeland, alleen Mo Salah ging hem voor, en Lukaku maakte rond de 30 goals. Dan hoef je niet aan jezelf te twijfelen.»

Leekens «Ik herinner me z’n eerste doelpunten als international, in Voronezh tegen Rusland. Hoe hij – 17 nog maar – die potige Russische verdedigers het nakijken gaf met zijn sterke lichaam: fantastisch! We speelden een tactisch sterke wedstrijd, tegen het Rusland van Dick Advocaat – hij was net opgestapt bij de Rode Duivels. Als ik Martínez een goede raad mag geven: vlieg niet met een Tupolev! Het vliegtuig waarmee wij toen vlogen, stortte een week later neer.»

HUMO Tot slot: heren, wie wordt wereldkampioen, als het België niet is?

Waseige «Eén van de klassieke favorieten: Duitsland, Brazilië of Spanje. Of Argentinië, geen land dat beter het resultaat kan spelen dan zij. Argentijnen hebben lak aan spektakel. Dat hebben we op het vorige WK zelf mogen ondervinden.»

Anthuenis «Brazilië. Hun spelersweelde is ongekend.»

Leekens «Ik ben zeer benieuwd naar Frankrijk. Zoveel kwaliteit, daar verwacht ik veel van, op voorwaarde dat ze hun problemen binnenskamers houden. Anders gok ik op Brazilië – Duitsland hebben wij dan al uitgeschakeld. Tenzij het tegen ons uitkomt in de finale en een mindere dag heeft (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234