John Porter, CEO van Telenet.  Beeld Wouter Van Vooren
John Porter, CEO van Telenet.Beeld Wouter Van Vooren

THUISWERKENBEDRIJFSLEIDERS

Hoe werken deze CEO’s van thuis uit? ‘Ik merk dat ik beter naar mijn medewerkers luister’’

Hoe leid je een bedrijf vanaf de keukentafel of zolderkamer? Voor die opgave staan verschillende CEO’s nu ze, net als de rest van hun bedrijf, veroordeeld zijn tot thuiswerk. Maar laat thuiswerken nu niet in de Bijbel van de gemiddelde bedrijfsleider staan.

Pieter Gordts

John Porter (62), CEO van Telenet: ‘We zijn nog even productief als vroeger’

PORTER «Ik heb een herwonnen respect voor thuiswerken. Ik kom uit de Angelsaksische wereld, waar dat niet zo ingeburgerd is als in Europa. En ik moet zeggen: we merken dat we nog even productief zijn als vroeger. Meer zelfs, het hoofd van HR is de regels rond thuiswerken al aan het herschrijven voor straks. (lacht) Tot nu toe konden medewerkers vijf dagen per maand van thuis werken. Nu ben ik geneigd te zeggen: ‘Werk waar je het productiefste bent.’

»Natuurlijk zijn er ook wel nadelen: je moet bijvoorbeeld goed nadenken over welk online gesprek je begint. Voor sommige vergaderingen blijft het ook beter om in dezelfde kamer te zitten – ik had net een online business review en dat was veel beter geweest als we hadden samen gezeten.

»Wat ons erg geholpen heeft, is dat we al langer proberen om de hiërarchische structuur zoveel mogelijk uit te vlakken. We hebben een team dat er zo in geslaagd is om aan het begin van de lockdown het hele systeem van thuislevering te herdenken in 72 uur. Dat had moeilijker geweest vanachter mijn bureau. Ik moet vertrouwen dat mijn mensen het goed zullen doen.

»Dat is een van de zaken die ik leer uit deze crisis op vlak van management: vertrouwen. En ook de alomtegenwoordige generositeit. Iedereen wil helpen. Zelfs onze medewerkers uit de winkels, die nu niet kunnen werken, gaven zich vrijwillig op om online klanten te helpen. En voor ons als CEO’s is het deze periode goed om ons een beetje bloot te geven. Ik maak video’s voor op onze blog, bijvoorbeeld als ik ga sporten of wat mijn streamingtips zijn. Wat die zijn? Iedereen zou ‘Tiger King’ moeten gezien hebben.»

Wouter Torfs (61), CEO van Schoenen Torfs: ‘Ik kan deze namiddag plots gaan wandelen met mijn vrouw’

Torfs-CEO Wouter Torfs werkt van thuis. Beeld Wouter Van Vooren
Torfs-CEO Wouter Torfs werkt van thuis.Beeld Wouter Van Vooren

TORFS «Ik heb mijn digitale zelve in sneltempo moeten ontdekken. Laat ons zeggen dat ik digitaal niet de meest beslagen CEO ben en dan druk ik mij nog zacht uit. (lacht) In het begin liep ik vast op het online vergaderen van aan mijn keukentafel, maar dankzij de hulp van enkele jongere collega’s gaat dat nu beter.

»Ik mis de mensen wel. Het is niet omdat een online meeting goed verloopt, dat je alles meekrijgt. Iemand die de wenkbrauwen fronst of enthousiast wordt, krijg je toch minder mee. Het verloopt zakelijker maar ook wel efficiënter, moet ik toegeven. Samen met het gemak van zulke vergaderingen – ik sta niet meer in de file – denk ik dat we ook na de epidemie online zullen blijven vergaderen.

»Die videovergaderingen maken mijn voormiddag uit. Soms ga ik daarvoor wel nog naar het hoofdkantoor in Sint-Niklaas, omdat ik documenten nodig heb. Nu en dan bezoek ik ook het distributiecentrum, waar mensen de bestellingen van de webshop verpakken en verzenden. Ik ben van plan om daar eens een shift mee te draaien. Dat leek me nu wel gepast, want zij houden het bedrijf recht: sinds het begin van de epidemie draaiden we er al drie keer het volume van vorig jaar.

»Wat ik ook doe om de crisis door te komen, is elke dag beginnen met een halfuurtje meditatie via een gratis online cursus. Het ergste dat een mens nu kan doen, is verstrikt geraken in de angstscenario’s over zijn bedrijf. Kijk, als er iets mooi is aan deze crisis, dan is het wel dat we gedwongen worden om kleine zaken te herontdekken. Zoals dat ik deze namiddag plots kan gaan wandelen met mijn vrouw: alle vergaderingen zitten erop en mijn mails zijn beantwoord.»

Saskia Van Uffelen (58), regionaal verantwoordelijke voor de Benelux bij IT-groep Gfi: ‘Tijdens conferencecalls hang ik een rood mapje op zodat de kinderen zwijgen’

VAN UFFELEN «Ik werk in de woonkamer. Tijdens een conferencecall hang ik een rood mapje aan de muur zodat mijn kinderen stil blijven. Werk en leven is nu veel minder gescheiden, dus moet je afspraken maken. Al betekent dat ook: meer zaken samen met mijn kinderen doen. Ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren wanneer ik voor het laatst een puzzel heb proberen te maken. Of dat ik ’s avonds zo vaak thuis was – normaal was ik tot 23.30 uur weg voor vergaderingen.

Saskia Van Uffelen. Beeld Wouter Van Vooren
Saskia Van Uffelen.Beeld Wouter Van Vooren

»Ik probeer het positieve van deze situatie te zien. Zoals hoe we nu gedwongen worden om versneld de digitale omslag te maken. Ik heb daar als digital champion jaren voor gepleit en ben steeds op 85 verschillende excuses gebotst. Die vervallen nu plots. Neem nu de aansturing van personeel: veel bedrijven zijn nog strakke hiërarchische structuren: hoe hoger het verdiep of blauwer het pak, hoe meer er aangestuurd wordt op basis van een spreadsheet: wie is wanneer op kantoor? Dat gaat niet. Nu moeten we mensen controleren op hun output. Daarbij is het belangrijkste om de betrokkenheid te houden. Zo starten en eindigen wij elke dag met een videomeeting. Al hebben we sommige van de jongere managers dat moeten leren, wat dan weer zorgde voor een hoop extra videovergaderingen.

»Ik moet toegeven dat die best vermoeiend zijn. Normaal heb ik tussen twee vergaderingen de tijd om even een koffie te halen en wat te wandelen. Al moet ik ook niet klagen, ik kan nu in de tuin rondwandelen. Of een stukje in de puzzel zoeken .» (lacht)

Sophie Dutordoir (57), CEO van de NMBS: ‘Ik merk dat ik beter naar medewerkers luister’

DUTORDOIR «Ik probeer toch één dag per twee weken van thuis te werken. Maar normaal zit ik gewoon in het NMBS-gebouw. Waarom ik dat doe? Ik ben het eerst en vooral niet gewoon om van thuis te werken – op de vele avonden en weekenddagen na dan. Maar ook vanuit een solidariteit met mijn medewerkers die gewoon niet kunnen van thuis werken en verplicht zijn om in contact te blijven komen, zowel met reizigers als met elkaar.

»Ik sta versteld van de begeestering die er heerst onder de cheminots. Ik wist al dat het een zeer hechte familie was, maar hun wil om een goede openbare dienst te blijven leveren, is daar opnieuw een bewijs. Nutteloze interne discussies zijn plots volledig van de baan. Of ik nog zaken leer uit de huidige crisis? Dat communicatie nu nog belangrijker is, zowel extern als intern. Dat gaat verder dan louter ‘gelukkig nieuwjaar’ zeggen tegen de medewerkers. Niet dat ik het nooit meende wanneer ik vroeger vroeg hoe het met iemand ging, maar ik merk dat ik nu wel met meer aandacht naar het antwoord luister.

Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS.  Beeld Wouter Van Vooren
Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS.Beeld Wouter Van Vooren

»Daarnaast merk ik dat iedereen sneller ter zake komt. Bijvoorbeeld in het overleg met de vakbonden wil iedereen gewoon zo snel mogelijk tot een oplossing komen. Op die manier leg ik nu contacten die straks ook van belang kunnen zijn: we zitten elke dag samen met de bonden, bijvoorbeeld. Maar ook met Infrabel, de Nederlandse spoorwegen, Thalys, ... is het contact nu veel nauwer dan vroeger.»

Véronique Goossens (50), hoofdeconoom bij Belfius: ‘Zelf werk ik in de living, al loop ik ook veel rond in de tuin’

GOOSSENS «Vandaag is de eerste dag dat het op mijn gemoed begon te spelen. Ik zit dan ook al bijna vijf weken thuis: ons bedrijf besliste al na de krokusvakantie dat iedereen die van thuis kon werken dat moest doen. Toen gingen we er nog vanuit dat het maar voor twee weken zou zijn en wisten we niet wat er op ons af zou komen.

Véronique Goossens. Beeld Wouter Van Vooren
Véronique Goossens.Beeld Wouter Van Vooren

»Op zich ben ik wel fan van het thuiswerken hoor. Ik ben dat al gewoon van toen ik nog voor Kanaal Z werkte. Meer zelfs, als thuiswerken geen optie was geweest toen Belfius me twee jaar geleden contacteerde, had ik de overstap nooit gemaakt. Voor mij is dat sowieso een belangrijk onderdeel om mijn leven te kunnen organiseren. Al is het voor sommigen ook moeilijk. Een van mijn jongere collega’s vroeg me na een week al of hij niet terug naar kantoor mocht komen. Mede daarom dat ik na die eerste week ook een WhatsApp-groepje heb aangemaakt met alle collega’s, gewoon om wat flauwekul te kunnen delen met elkaar.

»Zelf werk ik in de living, al loop ik ook veel rond in de tuin als ik moet bellen, zeker nu het zo’n goed weer is. Ik heb er zelfs al een kleurtje van gekregen. Hoe me dat bevalt? Het moeilijkste is de situatie thuis met twee dochters die zich erg beperkt voelen in hun beweegruimte. Maar als ik dan plots een baby hoor huilen tijdens een conferencecall met collega’s besef ik ook wel dat ik geluk heb.»

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234