null Beeld

Hoe zal België door de EK-kwalificatie raken? Vier kenners blikken vooruit. 'Het grote publiek verwacht na het WK-brons iets meer dan louter een goed resultaat'

Acht maanden nadat ze met brons zijn teruggekeerd van het WK in Rusland, wacht de Rode Duivels een nieuw kwalificatietoernooi. Voor het EK 2020 ditmaal, dat voor het eerst in twaalf verschillende landen zal plaatsvinden.


Marc Degryse: ‘Waarom niet met Vadis odjidja?’

HUMO In Knack zegt bondscoach Roberto Martínez dat hij beducht is voor gemakzucht die eventueel in de spelersgroep kan sluipen.

null Beeld

Marc Degryse (analist en ex-Rode Duivel) «Martínez móét dat natuurlijk zeggen. Mocht hij beweren dat het een fluitje van een cent wordt, stuurt hij een fout signaal. Zijn spelers moeten in élke match gefocust aan de aftrap komen. Maar als buitenstaanders kijken we anders tegen die qualifiers aan: wij vinden dat veel van die wedstrijden er niet toe doen. Alleen Rusland – meteen de opener – is een te duchten opponent. In onze ogen mag de kwalificatie geen enkel probleem vormen.»

HUMO Moeten we stilstaan bij het afscheid van Marouane Fellaini?

Degryse «Hij verdient respect. Fellaini had iets speciaals, maakte belangrijke doelpunten en bracht de ploeg iets bij. Als er geknokt moest worden, kon je altijd op hem rekenen. Ik zie niet direct eenzelfde type, maar dat schept dan weer ruimte voor een ander soort speler.»

HUMO Had je verwacht dat er meer spelers zouden afzwaaien na het succesvolle WK in Rusland?

Degryse «Niet echt. Ik vind het zelfs voor Fellaini een beetje vroeg, maar ik kan hem wel volgen: nu hij in China speelt, zijn de verplaatsingen – even over en weer naar Europa voor een interland – slopend. Ik weet niet of andere spelers zijn voorbeeld zullen volgen. Sommigen, onder wie Kompany, hebben luidop overwogen om te stoppen als international, maar zijn op hun stappen teruggekeerd. Terecht, vind ik. Tegen het EK zal nog niemand de kritische leeftijdsgrens overschreden hebben. De meesten kunnen zelfs nog mee tot het WK van 2022 in Qatar.»

HUMO Zullen we de komende maanden veel nieuwe namen bij de Rode Duivels zien opduiken?

Degryse «Nee. Vanaken en Trossard hebben al eens mogen proeven, en vermoedelijk zullen nog een paar jongens hun kans krijgen. Maar ik schat dat de WK-kern voor 90 procent behouden blijft.

»Het wordt uitkijken of Trossard zijn beste vorm terugvindt, maar Vanaken blijft stappen zetten, zowel in de Belgische competitie als in Europa. Hij zal zeker speelminuten krijgen, want er zijn kwalificatiematchen genoeg, en de tegenstanders zijn niet van die aard dat je moet vrezen dat hij het niveau niet aankan.

»Ik denk ook nog aan iemand anders, iemand van wie ik me de laatste weken ben gaan afvragen of hij al afgeschreven is: Vadis Odjidja. Hij is al 30, maar ik zou het interessant vinden om hem een kans te zien krijgen. Zoals hij AA Gent de voorbije maanden op sleeptouw heeft genomen, knap hoor. Ik zie in hem alle kwaliteiten die een Rode Duivel moet hebben. Als Birger Verstraete zijn kans heeft gekregen, waarom Vadis dan niet? Ik weet niet of Martínez alleen naar jonge spelers kijkt voor zijn vernieuwing, maar het EK is volgend jaar al en je weet maar nooit wie er wegvalt op dat middenveld. Ik vind het zeker het overwegen waard.»

HUMO Moeten we ons zorgen maken om Kevin De Bruyne?

Degryse «Daarom ook denk ik aan Vadis. De beste De Bruyne gaan we voorlopig niet zien, volgens mij mag hij er voor dit seizoen stilaan een kruis over maken. Vorig seizoen was zwaar, met ook nog dat WK op het eind. Daarna volgde een korte voorbereiding en wat pech. Volgens mij heeft hij straks een goede rustperiode nodig om fris aan volgend seizoen te beginnen.»

HUMO Romelu Lukaku zocht nog maar eens de controverse op. Hij hekelde het racisme in de media, waar hij naar eigen zeggen nog steeds het slachtoffer van is.

Degryse (zucht) «Als hij de behoefte voelt dat te zeggen, moet hij dat maar doen. Anders vreet hij zijn kas op, en dat is ook niet goed. Lukaku geeft graag lik op stuk, zo zit hij in elkaar. Maar zo’n gevecht kun je nooit winnen. De criticasters die nog altijd niet in hem geloven, gaan hun mening tóch niet meer veranderen. Hij zegt dat hij er geen aandacht aan besteedt, maar met zulke reacties doet hij het juist wél.»

HUMO Zie jij een andere Lukaku sinds het vertrek van José Mourinho bij Manchester United?

Degryse «De laatste weken wel. Eerst was Rashford nog duidelijk de nummer 1, maar Lukaku heeft geduldig zijn moment afgewacht. Toen hij zijn kans kreeg, heeft hij die ten volle gegrepen. Manchester is herboren onder Solskjær, en dat heeft hem nieuwe energie gegeven.»

HUMO Moet België cynischer gaan voetballen, naar het voorbeeld van Frankrijk? Of moet het, zoals Martínez vindt, blijven doen waar het goed in is?

Degryse «Dat laatste, zeker. De Rode Duivels moeten altijd proberen dominant voetbal te brengen, maar wel met de ervaring van de nederlaag tegen Frankrijk in het achterhoofd. Ze zullen iets beter moeten leren omgaan met tegenstanders die op die manier voetballen, en zelf ook iets efficiënter worden. Maar de basisfilosofie zou ik niet omgooien. Dat zie ik gelukkig ook niet gebeuren met Martínez. Je kunt van Guardiola ook geen Mourinho maken – of omgekeerd (lacht).»

undefined

null Beeld

undefined

'Kompany is een echte persoonlijkheid die, zélfs als hij slecht speelt, heel belangrijk is voor de ploeg. Schrijf hem nog niet af' Jan Boskamp


Jan Boskamp: ‘Ho maar! Counteren is geen schande’

HUMO De Rode Duivels werden met een 5-2 pandoering uit de Nations League gekegeld door Zwitserland. Was dat de wake-upcall die ze nodig hadden?

null Beeld

Boskamp (analist) «Dat denk ik wel. Verliezen kan altijd, maar de manier waarop verontrustte mij: de ploeg stortte als een kaartenhuisje in elkaar. Iedereen ging voor zichzelf voetballen, terwijl de teamgeest altijd de sterkte van dit België is geweest. Ik zag geen blok meer, álles was plots weg.»

HUMO Derde worden op het WK en jezelf vervolgens onoverwinnelijk wanen: was het dat?

Boskamp «Precies. Dan is het belangrijk dat je één of twee spelers hebt die opstaan en de groep wakkerschudden: ‘Doe effe normaal, we moeten punten pakken!’ Helaas stond er geen verlengstuk van de trainer op het veld, zo eentje hebben jullie niet rondlopen. Vince (Kompany, red.) speelt niet altijd meer, maar hij is nog steeds de man die Eden of Kevin op hun flikker durft te geven. Dat mis ik: een echte persoonlijkheid die, zélfs als hij slecht speelt, heel belangrijk is voor de ploeg. Iedereen schrijft Vince al af, maar dat zou ik niet doen.»

HUMO Een krant berekende dat hij nog maar een kwart van de tijd speelt bij Manchester City.

Boskamp «Akkoord, maar wannéér speelt hij? Tegen Liverpool en de heel sterke ploegen, omdat Guardiola dan meer zekerheid inbouwt. Ik vind hem onmisbaar.»

HUMO Fellaini is er niet meer bij.

Boskamp «Hij was wel een breekijzer. Tegen Japan kwam hij erin en maakte hij meteen die goal. Anders was België niet naar de volgende ronde gegaan, en had het Brazilië niet kunnen uitschakelen.

»Na het EK zullen nog een heleboel spelers van deze generatie wegvallen. Dan is het tijd voor nieuw bloed.»

HUMO Aan welke talenten denk je?

Boskamp «Vanaken zit er al bij, Trossard ook. Maar ik moet al ver gaan zoeken om iemand te vinden voor achterin. Op die posities zie je vooral veel buitenlanders in de Belgische competitie.»

HUMO Maak jij je net als Martínez zorgen om Yannick Carrasco? Hij wilde weg uit China, maar wist geen transfer te versieren.

Boskamp (lachje) «Ik zat heel hard te hopen dat hij naar Europa zou terugkeren, naar een normaal niveau – was hij niet met Arsenal bezig? Ik pik weleens een wedstrijdje mee op de Chinese televisie. Nou, dan krab ik me toch achter de oren, hoor: wat is dát? Maar als je 10 miljoen euro vangt in China en je kunt 3 miljoen verdienen in Engeland: wat zou jij dan doen?»

HUMO Verwacht je dat Lukaku er meteen een paar ballen in ramt tegen Rusland en Cyprus?

Boskamp «Hij móét wel, anders krijgt hij weer op zijn flikker. Ik weet echt niet wat hem bezield heeft. Ik zie het niet, dat racisme jegens hem waarover hij het heeft. Niet in Engeland, en niet in België. Romelu moet niet van die gekke dingen gaan roepen. Het enige wat ik kan bedenken, is dat hij zich die druk bewust oplegt.»

HUMO Moeten de Duivels blijven voetballen zoals ze op het WK deden?

Boskamp «Iedereen schrok zich rot van wat die Fransen deden. Zij lieten de bal zomaar aan België en dachten maar aan één ding: die wereldbeker winnen. Het hoefde echt niet mooi te zijn. Nu, tegen de écht grote landen zou België dat ook moeten kunnen. Dan mag je je best een keertje aanpassen aan de tegenstander.»

HUMO Moet dat dan? Ajax speelde Real Madrid toch op z’n eigen, mooie wijze op een hoopje in de Champions League?

Boskamp «Ho maar! Ajax speelde zonder diepe spits en met veel mensen achter de bal. Minstens twee van hun goals vielen op de counter. Maar nogmaals: dat is geen schande.»

HUMO Pik je straks nog de finaleronde van de Nations League mee?

Boskamp «Nou, die Nations League is sowieso maar een troostprijsje – ik zie liever een EK of WK – maar ik baal wel als een stekker: hoe leuk was het niet geweest mocht België de finale tegen Nederland hebben gespeeld? Nu ga je als nummer drie van het WK af als een gieter. Maar goed, dat is ook het mooie aan voetbal: dat je kunt huilen én lachen. Laat ze nu maar afrekenen met de Russen. Die hebben wel een Braziliaan genaturaliseerd, maar hij is al boven de 30. Die hoeven ze dus niet te vrezen. En een andere international zit in de gevangenis. Nee, voor minder dan de winst kunnen jullie niet gaan (lacht).»

undefined

null Beeld

undefined

'Courtois, De Bruyne, Hazard, Lukaku: het geraamte van het elftal kan nog jaren mee. Waarom niet tot hun 34ste, 35ste?' Franky Van der Elst


Franky Van der Elst: ‘Het grote publiek verwacht iets meer’

Franky Van der Elst (assistent-coach KV Oostende en ex-Rode Duivel) «Ik blijf het jammer vinden dat we de finale van de Nations League niet spelen in juni. Deze generatie heeft nog niet zo vaak tegen toplanden gespeeld. Die kans was er nu. Het was ook een ideale gelegenheid geweest om iedereen op scherp te zetten. Dat ligt niet voor de hand na een groot toernooi. Na het succesvolle wereldkampioenschap van 1986 in Mexico begonnen wij met een gelijkspel thuis tegen Ierland aan de nieuwe kwalificatiecampagne. Dat was een geweldige afknapper, en we haalden het EK uiteindelijk niet. Je weet dus maar nooit, Rusland heeft tenslotte ook een goed WK gespeeld.

null Beeld

»Ik weet wel: Martínez heeft nogal de neiging een tegenstander groter voor te stellen dan hij is. Maar ik begrijp dat hij het belang van die wedstrijden tegen Rusland en Cyprus zo hard benadrukt. Te veel zelfverzekerdheid is niet goed. Het grote publiek verwacht na het WK-brons iets meer dan louter een goed resultaat.»

HUMO Je speelde op je 37ste nog een WK. Hoeveel Duivels van de huidige generatie zullen je dat nadoen?

Van der Elst «Ik vind dat je zolang mogelijk international moet blijven. Tot 34, 35 jaar zou ik me altijd beschikbaar stellen. Nu, als je zoals Fellaini in China gaat voetballen en geen titularis bent, kan ik wel begrijpen dat je er de brui aan geeft.

»Courtois, De Bruyne, Hazard, Lukaku: het geraamte van het elftal heeft nog wel wat jaren voor de boeg. Het wordt vooral uitkijken naar de blessuregevoelige jongens à la Kompany. Vooral achterin is het nog net niet behelpen, met Vermaelen en Kompany die weinig spelen bij hun club. Misschien is Jason Denayer een optie, of Zinho Vanheusden, maar die is nog jong natuurlijk. Ik lees ook dat Martínez hem liever nog bij de beloften laat, omdat die in juni zelf een EK spelen. Dat snap ik, maar als het echt acuut wordt, gaat de A-ploeg voor natuurlijk.»

HUMO De jongens uit de as die je net opsomde – Courtois, De Bruyne, Hazard, Lukaku – lijken dit seizoen stuk voor stuk wat van hun onoverwinnelijkheid te zijn kwijtgeraakt.

Van der Elst «Ik zou me daar niet te veel zorgen om maken. Bij de nationale ploeg kunnen ze hun clubzorgen even opzij zetten en de batterijen opladen. Het enige vervelende voor die mannen zijn de vragen die ze daarover gaan krijgen. Dat hebben ze niet graag.»

HUMO Martínez maakt zich zorgen om Carrasco.

Van der Elst «Met alle respect, maar als Carrasco je grootste zorg is, valt het al bij al wel mee. Ik lees dat hij ondertussen enkele goals heeft gemaakt en beslissend was voor zijn club. Dat zal hem wel helpen om iets sneller over zijn ontgoocheling heen te stappen. Hij zal China met veel plezier even achter zich laten, Martínez zal een blije speler zien.»

HUMO Is de terugkeer van Zinédine Zidane als coach van Real Madrid goed nieuws voor Thibaut Courtois?

Van der Elst «Het zou hem natuurlijk helpen mocht Zidane Real weer op de rails krijgen. Als je ineens zoveel goals om de oren krijgt als Courtois dit seizoen, ontstaat er toch een gevoel van ‘Had hij die ene bal niet kunnen pakken?’ Misschien profiteert hij mee van de positieve sfeer die rond Zidanes terugkeer hangt.»

HUMO Is de onbeschikbaarheid van De Bruyne een probleem?

Van der Elst «Het is alleszins een verlies. Zonder De Bruyne zijn de Rode Duivels een minder goede ploeg. Dat geldt evenzeer als Hazard er niet bij is, maar De Bruyne is toch de motor, degene die de ploeg doet draaien. Meer dan Hazard: die heeft dan weer de klasse dat hij op elk moment beslissend kan zijn met een doelpunt, een dribbel of een assist.»

HUMO Wat moeten we onthouden van ons WK?

Van der Elst «‘De beste counterploeg van de wereld’ werden we op een zeker ogenblik genoemd. Dat was nadat we een paar fantastische goals hadden gemaakt. Nu, ik zou daaruit niet concluderen dat we de bal voortaan beter aan de tegenstander laten. Daar hebben we te veel kwaliteiten voor. De counter is er één van, maar deze ploeg kan ook vanuit balbezit wedstrijden winnen. Je doet een speler als Hazard ook geen plezier door op je eigen speelhelft te kamperen en hem iedere keer een inspanning van 30, 40 meter te laten leveren.»

HUMO Volgens Martínez dreef Frankrijk op revanche nadat het in 2016 in eigen land de finale van het Europees kampioenschap tegen Portugal verloor. ‘De pijn van niet te krijgen waar je recht op hebt, kennen de Rode Duivels nu ook. We zullen er de kracht uithalen om nog beter te doen.’ Geloof je hem?

Van der Elst «Mooi gezegd. Maar of ik het ook geloof? (lachje) Weet je, in twee jaar tijd kan er veel veranderen. Misschien zullen we straks sterker zijn dan vandaag, of misschien net minder sterk. Dat verschil zul je dan niet goedmaken met frustratie als kracht, hoor. Je moet het nog altijd dóén. En dan draait het vaak om details: je kunt een moeilijke wedstrijd winnen door één geniale flits, maar je kunt ook een makkelijke wedstrijd verliezen door één klein foutje.»


Aimé Anthuenis: ‘Geld is nooit hun drijfveer geweest’

Aimé Anthuenis (ex-bondscoach) «Martínez heeft de grote verdienste dat hij zich sinds het WK bij iedereen in België in de gratie heeft gewerkt. Zelfs bij de meest kritische geesten én bij de spelers. Dat is niet vanzelfsprekend.»

null Beeld

HUMO Dus hij heeft wat krediet als het straks niet meteen lekker loopt?

Anthuenis «Met zo’n scenario hou ik geen rekening. Akkoord, iedereen weet dat verplaatsingen naar Rusland of Schotland zelden een makkie zijn. Maar als je kijkt naar de wereldranglijst, het WK en de kwaliteiten van deze spelersgroep, is er maar één conclusie: we moeten voor de eerste plaats gaan.»

HUMO In wedstrijden tegen landen als San Marino en Kazachstan valt doorgaans weinig eer te rapen.

Anthuenis «Er zullen goede en slechte wedstrijden tussen zitten. Ik verwacht dat we ons plaatsen, maar het zal niet altijd met resultaat én mooi voetbal gebeuren.

»Een verjonging van de ploeg is nog niet meteen aan de orde. Deze spelers komen graag naar de nationale ploeg. Geld is nooit hun drijfveer geweest, daarvoor verdienen ze meer dan genoeg bij hun clubs. Ze komen omdat ze graag eens andere lucht kunnen opsnuiven en blij zijn om mekaar terug te zien.»

HUMO Weet jij waarom Lukaku zo wild om zich heen sloeg?

Anthuenis «Hij is niet vergeten dat hij geregeld werd uitgefloten, zowel bij Manchester als bij de nationale ploeg. Nog altijd is hij omstreden – o wee als er een bal wegspringt van zijn voet! – maar hij weerlegt die kritiek wel keer op keer met doelpunten. Je kunt voor of tegen hem zijn, maar die garantie heb je wel: hij scoort. Terwijl hij op de moeilijkste positie van een elftal speelt.»

HUMO Vrees je geen nieuwe valse noot zoals in de Nations League?

Anthuenis «Zoiets kan gebeuren. Essentieel is dat je te allen tijde aan je organisatie vasthoudt en niet door elkaar gaat lopen. Als de coaching tussen de spelers weer op punt staat – die begint bij Courtois en Kompany – zullen we dat niet snel meer meemaken. Aan het systeem of de veldbezetting lag het niet. Ik bedoel maar: De Bruyne heeft al op rechts gespeeld, naast Witsel voor de verdediging én als aanvallende middenvelder. Alles kan, zolang iedereen zijn job maar doet. Dat zal ook nodig zijn, de wereld kijkt nu anders naar België. We zullen zwaarder geviseerd worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234