null Beeld

Hoe zou het nog zijn met de finalisten van de Rock Rally 2012?

De tijd vliegt als je je amuseert: het is alweer zes maand geleden dat Compact Disk Dummies zich de felbevochten gouden plak van Humo's Rock Rally 2012 om de nek mochten hangen. Ze waren toen nummer één, maar zijn ze dat vandaag nog?

kt/fvd

In de race naar de platenrekken zijn ze alvast fluitend geklopt door Geppetto & The Whales, die vorige week de ep 'People of Galicove' hebben uitgebracht. Hoog tijd voor een tussenstand.


Geppetto & the Whales: 'Ervoor gaan'

Dat Geppetto & the Whales - indertijd gedoodverfd favoriet maar naast het podium beland - als eerste met een afgewerkt product op de proppen kwamen, verbaast ons niks: waren zij van alle finalisten niet de groep met het meeste voorsprong?

Nikas Goossens «Het schijnt! Eigenlijk hadden we al in mei een ep willen uitbrengen: we vonden onze twee singles niet meer representatief voor de rest van onze songs. Maar plots kwam dat platencontract met EMI ertussen, en toen hebben we die datum verschoven.

»Het gekke is dat er nu gigantisch veel aandacht is voor een plaatje waar eigenlijk maar vijf nieuwe songs op staan: fotoshoots, interviews, televisieopnames, het kan blijkbaar niet op.»

HUMO Suckt big time, hè?

Goossens (lacht) «Ik bedoel dat ik zeer aangenaam verrast ben, vooral omdat er zo veel andere groepen in dit land zijn die een stuk verder staan dan wij. Wij waren wel de enige finalist die al nummers uit had, maar verder hebben wij ook nog superveel te leren.»

HUMO Jullie zijn de eerste groep die tekent bij een major. Hard getwijfeld?

Goossens «Nee. Enfin: EMI hing na de halve finale al aan de bel bij onze booker. Dat was schrikken, want we zagen onszelf niet als professionals - we waren in de eerste plaats goeie maten die ook nog eens samen muziek maakten en speelden.

»We stonden er zelfs nooit bij stil dat er wel eens een grote groep mensen onze muziek zou kunnen appreciëren. Maar toen we bij hen over de vloer kwamen, voelden we ons direct op ons gemak.»

HUMO Had je klamme handjes toen je dat contract moest ondertekenen? Per slot van rekening is het nu voor écht.

Goossens «Toch wel een beetje. Je gaat een verbintenis aan, en die moet je nakomen. In ons geval betekent dat: er móét een ep en een album komen, wat er ook gebeurt.

»Maar eigenlijk hadden we daarvoor al beslist om er echt voor te gaan, platendeal of niet. We hadden afgesproken dat 'sorry mannen, maar ik kan overmorgen niet repeteren' géén geldig excuus meer zou zijn. En toch is het wennen. Maar hey: er zijn ergere dingen dan muziek maken, niet?»

HUMO Er zijn groepen die verkrampen, als het voor echt is. Hoe goed zijn jullie bevriend?

Goossens «Goed genoeg om één en ander te kunnen incasseren. Sommigen van ons weten héél goed wat ze willen, en dat leidt weleens tot harde discussies, scheldwoorden en krachttermen incluis.

»Eén keer heb ik na zo'n discussie eens een week lang niks gehoord van één van de jongens. Maar verder blijven we nooit lang kwaad op elkaar, en met het gesloten compromis zijn we altijd heel tevreden.»

HUMO Hadden jullie verder nog toekomstplannen?

Goossens «Tegen eind volgend jaar: een full-cd. Als we er tevreden mee zijn. Zoniet zal het euh, wat later zijn. En daarna zullen we wat experimenteren met een nieuwe groepsvorm: we spelen al lang met de idee om telkens een andere zanger/songschrijver in de groep het heft in handen te geven. Hij mag de rest dan zo'n beetje behandelen als zijn begeleidingsgroep - fuck democratie (lacht)

HUMO Zoals Broken Social Scene ten tijde van hun 'BSS Presents'-reeks, bedoel je? Die waren anders een pak minder dan hun reguliere platen.

Goossens «Mag ik een tegenvoorbeeld geven? Pascal Deweze met Sukilove, Black Cassette en Broken Glass Heroes

HUMO Hoppa!

undefined

null Beeld

undefined


Beluister, bekijk en herbeleef Humo's Rock Rally 2012

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234