Johan Sabbe in het hof van beroep, Gent Beeld Wannes Nimmegeers
Johan Sabbe in het hof van beroep, GentBeeld Wannes Nimmegeers

#metoo-proces bij justitie

‘Hoe zou het zijn om te vrijen met een kleine vrouw?’ Hoe topmagistraat Johan Sabbe zijn chauffeur in bed wilde krijgen

‘Ik ben fysiek erg aangetrokken tot jou.’ Dat soort berichten stuurde Gents procureur Johan Sabbe negen maanden lang bijna dagelijks naar zijn chauffeur. Maandag stond hij in de rechtbank oog in oog met haar.

Douglas De Coninck

In dezelfde zaal waar hij zo vaak links vooraan zat, op de plaats van het Openbaar Ministerie, zat Johan Sabbe (61) maandag rechts, op de beklaagdenbank. Hij staat terecht voor aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag op het werk, meer bepaald bij zijn vrouwelijke en 17 jaar jongere chauffeur C. “Met de verzwarende omstandigheid dat hij handelde vanuit een gezagsrelatie”, zei de aanklager. “Zij was van hem afhankelijk en het was voor haar heel moeilijk om zijn avances af te wijzen.”

C. woonde de zitting zelf bij, samen met haar ex.

Wat voorafging:

- Johan Sabbe maakte in de jaren 90 faam als hormonenmagistraat en leidde sinds maart 2017 het parket van Oost-Vlaanderen.
- Begin 2020 werd de topmagistraat geschorst, aanvankelijk om onbekende redenen. Later bleek dat de sanctie betrekking had op het versturen van expliciete berichten en een foto aan zijn vrouwelijke chauffeur.
- In februari van dit jaar werd voor het hof van beroep de zaak ingeleid waarbij Sabbe zich moet verantwoorden voor aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag op het werk.
- Maandag stond hij in de rechtbank oog in oog met zijn vrouwelijke ex-chauffeur.

Toen begin 2020 bekend raakte dat de procureur van Oost-Vlaanderen werd geschorst, was de gêne voelbaar in elk commentaar bij het Gentse parket-generaal. Nu werd voor het hof van beroep uit de doeken gedaan hoe de procureur zijn chauffeur via WhatsApp een foto stuurde van zijn onderbuik of berichtjes als: “Weet niet of ik verliefd op je ben, maar ik ben fysiek erg aangetrokken tot jou.” Of: “De hunkering was te sterk. Ik vrees dat ik te ver ben gegaan.” Dat was op de verjaardag van C., kort voor kerst 2018. De procureur liet haar die dag via een zijweg een bos inrijden, deed haar stoppen en stak volgens C. zijn hand tussen haar benen.

C. is de dochter van de vroegere poetsvrouw van het oude Gentse gerechtshof aan het Koophandelsplein. Zij werkte zelf 20 jaar lang bij het parket en zag haar droom in vervulling gaan toen ze begin 2018 aangesteld werd als chauffeur en – in beurtrol – toegewezen aan de hoogste in rang. “Zij kreeg het respect voor haar oversten met de moedermelk mee”, zei Christine Mussche, de advocate van C. “Zij heeft heel lang de kool en de geit gespaard.”

Uit berichtenverkeer met een vriendin valt op te maken dat Sabbe zijn chauffeur, eerder klein van gestalte, in juni 2018 tijdens een terugrit na een vergadering van de zonale veiligheidsraad in haar schouder kneep en zei: “Hoe zou het zijn om te vrijen met een kleine vrouw?” Ook die dag, zegt ze, viel hij haar lastig in de auto. Ze stuurde een vriendin: “Al twee dagen serieus last van stress in de darmen.” Na het incident in het bos ging C. met ziekteverlof, en uiteindelijk verloor ze haar baan.

C. voorspelde zelf in een bericht aan een vriendin dat dat zou gebeuren als zij de situatie zou melden: “Nee jong, ik kan dat niet. Dan keert dat tegen mij.”

‘Erectiestoornissen?’

Het berichtenverkeer laat zien dat C. op seksueel getinte boodschappen meestal “mja” antwoordde. De procureur bezorgde het parket-generaal ook een foto die C. hem zelf zou hebben gestuurd op Valentijnsdag 2019. Het was een soort badkamerfoto van haar met bijschrift: “Erectiestoornissen? Bij jou voel ik mij nooit genaaid.”

Toen C. de foto te zien kreeg, reageerde ze furieus en eiste ze dat die op zijn herkomst zou worden onderzocht door de Computer Crime Unit. Meteen daarna legde Sabbe bij het parket-generaal in Antwerpen een nieuwe verklaring af waarin hij zei dat de foto “mogelijk afkomstig kan zijn van een andere collega”.

C. nam aan het eind van de zitting kort het woord, nadat advocaat Filip Van Hende haar in een pleidooi had neergezet als iemand met meerdere partners. “Er is hier een beeld geschetst van mij,” zei C., “alsof ik heb geprofiteerd. Ik ben zo niet. Hij was beschonken en probeerde mij aan te randen. Er zijn vrouwen op het parket die met hem niet in de lift willen. Ik voel mij erg in de steek gelaten. Ik ben mijn job kwijt, ik ben alles kwijt. Ik was geen vragende partij om naar het parket-generaal te trekken, maar er was helemaal niks erkenning.”

Johan Sabbe reageerde: “Ik erken mijn fout. Mijn foute inschatting was dat wij op dezelfde lijn zaten. Ik ben op haar verliefd geworden, maar heb haar verkeerd gelezen.” De aanklager vroeg “een passende straf”. Uitspraak op 14 juni.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234