null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Coronavaccin

Hoeveel Belgen hebben nu hun vaccin gehad? En doen we het beter dan andere landen? Alle cijfers op een rij

De vaccinatiecampagne is goed op stoom gekomen. In Vlaanderen worden vandaag ook de eerste prikuitnodigingen verstuurd naar de algemene bevolking: volwassen onder de 65 jaar zonder onderliggende aandoeningen. Nog voor het einde van deze maand zullen de eersten van hen een vaccin ontvangen.

Hoeveel Belgen zijn al gevaccineerd?

Dit is de belangrijkste tabel om in de gaten te houden. Hier ziet u eerst het aantal deels en volledig gevaccineerde personen, en daarnaast het aandeel gevaccineerden ten opzichte van de volledige bevolking (inclusief minderjarigen).

De cijfers komen uit VACCINET, en worden dagelijks gecommuniceerd door Sciensano. In de realiteit zal het aantal vaccinaties hoger liggen, doordat er enige vertraging van minstens één dag op de registratie zit. Zodra Sciensano de cijfers updatet, worden ze ook hier vanzelf aangepast.

Hieronder geven we de evolutie van alle parameters weer. Het aandeel deels en volledig gevaccineerde personen in percentages over de tijd, opgedeeld per regio:

Is de bevolking evenwichtig gevaccineerd?

Risicogroepen en de oudere bevolking kwamen als eerste aan de beurt. Dat ziet u ook duidelijk in deze tabellen. Hier geven we weer hoeveel procent van een bepaalde leeftijdsgroep deels en volledig gevaccineerd is.

In Wallonië en Brussel ligt de vaccinatiebereidheid bij ouderen lager dan in Vlaanderen, waardoor daar al fanatiek wordt gevaccineerd in de groep 45-54. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) schuift 15 augustus naar voren als deadline om iedereen twéé prikken gegeven te hebben.

Hoeveel vaccins worden dagelijks toegediend?

Hoeveel vaccins (zowel eerste als tweede dosis) dient ons land dagelijks toe? Dat ziet u op deze grafiek. Opgelet: de curve zal voor de laatste dagen telkens afbuigen omdat de rapportage traag verloopt. Zodra er nieuwe cijfers komen wordt deze curve geüpdatet.

Hoe verloopt de campagne in andere landen?

Hoe doet België het in vergelijking met het buitenland? Dat kunt u in één oogopslag zien op de wereldkaart en in onderstaande tabel. Opgelet, het percentage hier is berekend op de volledige bevolking, om correct met de andere landen te kunnen vergelijken. De rapportering kan bovendien achterlopen.

Ingezoomd op Europa:

Welke vaccins dient ons land toe?

België heeft via het Europese aankoopprogramma bestellingen geplaatst bij vijf farmaproducenten. Op dit moment zijn er twee vaccins die goedgekeurd zijn door de Europese Unie en volop toegediend worden in ons land: Pfizer en AstraZeneca.

Wat zijn de voor- en nadelen van het vaccin dat u straks in de arm krijgt? Hoe zit dat nu met dat Johnson&Johnson-vaccin? En is dat Russische Sputnik-spuitje betrouwbaar? Lees dat allemaal in ons grote overzicht.

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234