null Beeld

'Hoeveel ben je waard?' op Vier

'Het laatste taboe slopen': dat zou 'Hoeveel ben je waard?' volgens Evy Gruyaert gaan doen. Het zou om geld draaien. Meer bepaald: het geld van de gewone én de bekende Vlaming. En Gruyaert - er gaat geen dag meer voorbij of ze maant ons wel op één of andere manier aan tot beleggen - zou zélf de sloophamer ter hand nemen.

Om een antwoord te krijgen op de vraag hoeveel een Vlaming dan wel waard is, werd er in 'Hoeveel ben je waard' een reeks van experts aangesteld. Die zouden alle eigendommen, los- én vastgoed, en alle inkomsten optellen om zo tot een cijfer te komen dat wel één of ander taboe móést slopen voor de ogen van kijkend Vlaanderen.

Nu, als het laatste taboe dan toch aan diggelen moest, kon je in de eerste aflevering evengoed beginnen bij een uitbaatster van een ijssalon. En jawel, daar diende er zich al eentje aan. Op de vraag van Gruyaert hoeveel ze dacht waard te zijn, moest Martine het antwoord jammerlijk schuldig blijven. Maar wat ze wél wist - taboe of niet - was dat ze sowieso krap bij kas zat. Roomijs groeit dan wel niet aan de bomen, er is wel degelijk een seizoen voor. We mochten aan het handje van Evy uitgebreid meekijken in de dagelijkse werking van zo'n ijssalon, terwijl er op tijd en stond een financieel relevant weetje het scherm op geschoven werd. 'Vlaanderen Vakantieland', ooit nog broodheer van Gruyaert, lonkte om de hoek. Gelukkig daagde er net toen zo'n financieel expert op, die prompt de gevel van Martines huis begon te taxeren. Niet veel later dook er ook een inboedelkenner op, die bijna dwangmatig prijzen begon te plakken op al wat in z'n blikveld verscheen - tot de golden retriever ('klassieker, 250 euro') van de familie toe.

Cijfers zijn koud, en hard. En net daarom leek Evy het op zich genomen te hebben om de menselijke toets van 'Hoeveel ben je waard?' in de verf te zetten. 'Lig je vaak 's nachts wakker?', vroeg ze aan Martine, die natuurlijk weleens wakker lag bij haar negatieve banksaldo. 'Voelde je geen schroom toen je bij het OCMW ging aankloppen?', was nog zo'n vraag. Maar toen Martine zich liet ontvallen dat ze weleens durfde te huilen om haar penibele situatie, vroeg Evy naar ons gevoel toch iets té gretig of ze dat soms ook deed met de kinderen erbij. Toen Martine even later te horen kreeg wat ze dan waard was, kon er weer een traan vanaf, die met eenzelfde gretigheid van een sentimenteel deuntje voorzien werd door de programmamakers.

'Hoeveel ben je waard?' daalde op slag in waarde. En dan waren we al bijna vergeten dat we kort daarvoor nét niet over onze nek gegaan waren toen de inboedelhotemetoot, tevens hondenkenner, Martines juwelenkistje had opengemaakt, daarin twee trouwringen had aangetroffen, en - misschien wel al een bloeiende multimediale carrière voor zichzelf buiten het programma taxerend - het niet had kunnen nalaten 'Twee keer getrouwd, maar precies niet echt verwend' te smalen.

'Hoeveel ben je waard?' schermde maar wat graag met cijfers, weetjes, en experts, maar ging net iets te gretig uit de bocht zodra het daar de kans toe kreeg. Financieel verantwoord mensjes kijken: daar hadden we nochtans Knokke le Zoute al voor.


Quote

'Ah zo, meneer Porters heeft het graag wild in bed' - De expert in kwestie kwam ook over de vloer bij interieurgoeroe Pieter Porters, en kon ook daar z'n lol niet op ('zweep, 20 euro').

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234