null Beeld

Hoezo, geen Belgen bij de Oscars? De eerste reactie van genomineerde Jan Bijvoet

Gisteren werden de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. De Belgische inzending, 'Le tout nouveau testament' van Jaco Van Dormael, greep daarbij net naast een nominatie in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. Toch zal de uitreiking op 28 februari nog een Belgisch tintje hebben. Daar zorgt Jan Bijvoet voor, de Vlaamse acteur die een hoofdrol vertolkt in 'El abrazo de la serpiente' ('Embrace of the Serpent'), een Colombiaanse film die wél in die categorie werd genomineerd. Wij konden 'm strikken voor een reactie.

mke

'Zo'n Oscarnominatie maakt je film in één klap een pak zichtbaarder voor het grote publiek.'

HUMO Eerst en vooral: gefeliciteerd. Hadden jullie verwacht dat 'El abrazo de la serpiente' geselecteerd zou worden?

Jan Bijvoet «Nee, helemaal niet. Ik leg mijn verwachtingen altijd laag in het leven, dan kan het alleen maar meevallen(lacht). Al is zo'n nominatie natuurlijk een geweldige opsteker, zeker voor Ciro Guerra, de regisseur. Hij heeft zo lang aan dit project gewerkt - het feit dat 'El abrazo de la serpiente' nu door de Oscars wordt opgepikt, is dan ook geweldig. Zo'n nominatie maakt je film in één klap een pak zichtbaarder voor het grote publiek.»

HUMO Hoe ben jij bij de film terechtgekomen?

Bijvoet «Ik had zijn eerste twee films gezien, en die vond ik geweldig mooi. Ciro is al van jongs af aan gefascineerd door de oorspronkelijke bevolking van Colombia. Dat zijn oude indiaanse stammen, die volledig losstaan van de moderne Colombianen. Ciro voelt zich wel verbonden met die inheemse bevolking - volgens mij heeft hij zelf indiaanse roots - en hij wilde hun verhaal al langer in een film gieten. 'El abrazo de la serpiente' gaat over enkele antropologen – onder wie het personage dat ik vertolk - die honderd jaar geleden het Amazonegebied introkken, en daar met de plaatselijke bevolking in contact kwamen.»

HUMO Ben je op locatie gaan draaien?

Bijvoet «Ja, dat was behoorlijk uniek. Filmmakers proberen al dertig jaar in het hart van die jungle te draaien, maar dat is niet gemakkelijk. Je kunt er alleen met een vliegtuigje en een kano geraken. Ciro en zijn crew zijn twee jaar geleden op zoek gegaan naar geschikte locaties. Na een kanoreis van bijna vijf uur kwamen ze bij die indiaanse stammen uit. Daar hebben ze dan telkens eerst toestemming gevraagd aan de plaatselijke sjamaan om opnames te maken. En die mensen stelden zeer zich behulpzaam op. Velen van hen hebben zelfs meegespeeld in de film.»

HUMO Maken jullie echt kans om een Oscar in de wacht te slepen?

Bijvoet «Ach nee, ook daar liggen mijn verwachtingen weer bijzonder laag. Zoals ze in de filmwereld zeggen: 'Zodra je genomineerd bent, zijn er eigenlijk geen verliezers meer.' Mads Mikkelsen, die erbij was in het jaar dat 'The Broken Circle Breakdown' voor een Oscar genomineerd was, zei het ook mooi: 'Het is niet omdat we niet gewonnen hebben, dat de film ('Jagten', red.) minder goed geworden is.' In die uitspraak kan ik me wel vinden (lacht).»

HUMO Wie van de concurrenten schat je zelf het hoogst in?

Bijvoet «Ik heb 'Son of Saul' gezien - hij draaide mee in hetzelfde circuit als onze film - en die vond ik heel straf. Die prent maakt volgens mij een grote kans. Voorts vind ik het heel jammer dat 'Le tout nouveau testament' het niet heeft gehaald. Ik heb 'm in Cannes gezien en was er diep van onder de indruk. Prachtige muziek van An Pierlé ook. Ik ben sowieso een grote fan van het werk van Jaco Van Dormael en het zou een eer geweest zijn. Dan hadden we met een hele Belgische delegatie naar daar kunnen gaan!»

HUMO Denk je dat deze nominatie gevolgen zal hebben voor jouw carrière?

Bijvoet «Dat denk ik niet meteen. Al moet ik wel zeggen dat het verleden al geleerd heeft dat het ene project vaak naar het andere leidt. We zullen wel zien hoe het loopt - Ik beschouw Hollywood ook niet als het absolute filmmekka. Maar ik zou het niet erg vinden als ik hierdoor nog andere mooie projecten in Europa kan doen.»

HUMO Zul je erbij zijn op 28 februari, als de Oscars worden uitgereikt?

Bijvoet «Ik gok van niet. De kaartjes voor zo'n prestigieuze uitreiking zijn schaars. Ik vind het veel belangrijker dat Ciro Guerra, de regisseur, en zijn vrouw, die de film heeft geproduceerd, erbij zijn. En dan hoop ik vooral dat de indiaanse acteurs kunnen meegaan. De film gaat per slot van rekening over hén. Als er dan nog een kaartje over zou zijn, mogen ze dat natuurlijk wel aan mij geven! (lacht) Want laten we wel wezen: het is toch een hele eer, zo'n nominatie.»

undefined


Bekijk de trailer van 'El abrazo de la serpiente'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234