null Beeld

Holland Doc: State Builders

Honderddertig woorden voor een inleiding over de natievorming van Zuid-Soedan en we hebben er hier al vlotjes negentien verkwist. Vooruit met de geit: sinds Soedan zich in 1956 onafhankelijk heeft verklaard van Groot-Brittannië, wordt het land verscheurd door een burgeroorlog, met miljoenen doden tot gevolg.

Redactie

Tot Zuid-Soedan op 9 juli 2011 als zelfstandige republiek toetrad tot de Verenigde Naties. Het had een verbetering moeten zijn, maar door de afwezigheid van een grondwet, een industrie of een gerechtelijk systeem werd de toestand al gauw als een humanitaire ramp beschouwd. Eén die nog lang niet opgelost is, en die nu broodnodige duiding krijgt in ‘State Builders’, een Franse documentaire vanavond op Nederland 2, waarin naast vicepresident Riek Machar ook de toenmalige Verenigde Naties-liaison Lise Grande aan het woord komt.

Lise Grande «In 2011 hoopte en verwachtte men dat het Zuid-Soedan voor de wind zou gaan in zijn eerste jaar als onafhankelijke natie, dat de voorspoed waarvan iedereen hoopte dat ze om de hoek klaarstond, er ook zou komen. In plaats daarvan heeft de miserie ginder grotere proporties aangenomen dan iemand ooit had durven te denken.

»Toen het referendum over de zelfstandigheid werd gehouden, waren er honderdduizenden inwoners terug naar hun regio gekomen om te stemmen, en vandaag stromen er nog steeds mensen toe uit Soedan, op de vlucht voor het geweld daar. Maar die mensen keren terug naar een land zonder noemenswaardige infrastructuur: er is geen wegennet, er zijn geen ziekenhuizen, geen scholen en geen jobs. En wat het geweld betreft, is het er niet veel beter dan in Soedan.»

- Men heeft het over de ergste crisis sinds 2005. Hoe is het zover kunnen komen?

Grande «De erfenis van een decennialange oorlog kun je niet zomaar van je afschudden. Je moet er de cijfers maar eens op nakijken: 90 procent van de vrouwen in de regio is analfabeet en een vijftienjarig meisje heeft er meer kans om te sterven aan zwangerschapscomplicaties dan om af te studeren.

»Het helpt ook niet dat er nooit een echte verzoening is gekomen tussen Soedan en Zuid-Soedan: over veel maatregelen raken ze het maar niet eens en vooral aan de grens zorgt dat voor problemen. Er zijn ook zoveel factoren: de beslissing van Zuid-Soedan om de olieproductie stop te zetten, de onvoorspelbare regenval, het grote tekort aan graan...

»De situatie is intussen catastrofaal. Mensen zijn uit hun woonst verjaagd en trekken rond als vluchtelingen. Op dit ogenblik heeft meer dan de helft van de bevolking dringende voedselhulp nodig, en er is helaas niet meteen verbetering in zicht.»

- Wat wordt er zoal gedaan om te helpen?

Grande «Het World Food Program (WFP) heeft het afgelopen jaar twee miljoen mensen van voedselpakketten voorzien. De overheid kijkt wat ze allemaal kan verwezenlijken, de private sector draagt een deel van de kosten en in theorie betaalt het WFP de rest. Maar er wordt al duchtig over gepraat om die steun nog op te drijven.»

- Veel beslissingen van de Zuid-Soedanese overheid zijn op zijn zachtst gezegd dubieus te noemen. Moeten ze voor alle hulp van de Verenigde Naties niets in ruil doen?

Grande «Wanneer iemand hongerig is of in nood verkeert, probeer je in de eerste plaats alles te doen wat je kunt om te helpen. Noodhulp moet er altijd zijn; nu is het niet het moment om politieke spelletjes te spelen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234