'Home Fires': nieuwe, hartverwarmende dramaserie, losjes gebaseerd op het boek 'Jambusters' van Julie Summers
Bakken en breien, bloemen drogen en jam maken: dat zijn de doorsnee vrijwilligersactiviteiten van de keurige Engelse huisvrouwen in de nog keuriger Women’s Institutes. Dat het er niet altijd zó braafjes, beheerst en – dare we say – enigszins truttig aan toegaat, weten we sinds ‘Calendar Girls’, de op ware feiten gebaseerde bioscoopfilm over de vriendinnen en leden van zo’n vereniging die een gewaagde kalender samenstellen voor het goede doel.
'Jaren heb ik lopen sakkeren dat actrices van middelbare leeftijd amper aan de bak kwamen in tv-drama's, en nu zijn we hier met ik weet niet hoeveel!'
Weliswaar ontbreken in ‘Home Fires’ de meer pikante scènes, maar de vrouwen van een vrijwilligersorganisatie in het landelijke Cheshire dragen hun niet te onderschatten steentje bij aan de Britse overwinning in de Tweede Wereldoorlog. In deze nieuwe, hartverwarmende dramaserie, losjes gebaseerd op het boek ‘Jambusters’ van Julie Summers, laten de dames van het Great Paxford Women’s Institute zien dat de Britse landbouwindustrie kan blijven draaien ondanks de oorlog. Samantha Bond, u ongetwijfeld bekend als Lady Rosamund Painswick uit ‘Downton Abbey’ of Miss Moneypenny uit de vier Bond-films met Pierce Brosnan, speelt Frances Barden, de spil van de vrouwenvereniging.
Samantha Bond «In televisiedrama’s zien we altijd de mannen naar het front gaan en in de loopgraven vechten, maar ‘Home Fires’ toont wat de vrouwen deden die achterbleven. Niet alleen zien we hun grote gemis wanneer hun man of zoon naar het front is vertrokken, maar ook hoe ze aan één zeel trekken, zelfs wanneer de emoties bij momenten hoog oplopen. Dit is het verhaal van de achterblijvers, die rozentuinen en cricketvelden omwoelen omdat ze groenten en fruit moeten verbouwen.»
HUMO Jouw personage Frances zet wel meteen de boel op stelten.
Bond «Nóú... Frances is een schrandere en gedreven vrouw die zich met hart en ziel voor de dorpsgemeenschap inzet. De serie begint op het moment dat het Great Paxford Women’s Institute voor een keerpunt staat. Frances is namelijk van mening dat de club een tikkeltje elitair is geworden, terwijl die juist verre van elitair mag zijn. Ze zet voorzitster Joyce Cameron (Francesca Annis, red.) voor het blok, wat ontaardt in knallende ruzies. Francesca en ik hadden nog nooit eerder samengewerkt, en wanneer je dan op zo’n indringende wijze tegenover elkaar komt te staan, is dat best eng. Naast de set denk je al eens: ‘Oeps, ze is écht boos op me.’ (lacht) Gelukkig realiseerden we ons snel dat we allebei erg leuke en aardige mensen zijn, en daarna ging het gelijk een stuk gemakkelijker.
»Wat ik zo leuk vind aan ‘Home Fires’, is dat de cast voor het merendeel uit vrouwen bestaat. Ik heb jaren lopen sakkeren dat actrices van middelbare leeftijd nauwelijks aan de bak kwamen in televisiedrama’s. En hier zijn we met ik weet niet hoeveel (lacht). En het zijn allemaal stuk voor stuk geweldige performers.»
HUMO Was je vóór ‘Home Fires’ al bekend met de activiteiten van de Women’s Institutes?
Bond «Toen ik nog klein was, bestond wel A Mother’s Help. Wij hadden thuis zelfs drie van die hulpen, afkomstig uit één en hetzelfde dorpje in Noord-Wales. Eén van hen heette Mary en is het langst bij ons gebleven. Haar moeder heette Mrs Bonner en stond bekend als Mrs B., de voorzitster van het plaatselijke Women’s Institute. Ik herinner me nog levendig dat we met zijn allen naar het dorp gingen voor een geweldige fancy fair. De vrouwen hadden uren en uren gespendeerd aan het vervaardigen van de schitte-rendste bloemstukken. Mijn tuinman en klusjesman in de serie noemt mijn personage altijd Mrs B. Een klein eerbetoon aan mijn échte Mrs B. (lacht).»
undefined