null Beeld

Hondensaté zonder degelijk recept. Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Overmorgen is het 25 jaar geleden dat schrijver Peter Van Belsem overleed. ‘Nooit van gehoord,’ mompelt u vast, en dat is jammer. Want volgens dokter De Zeulder is het werk van Van Belsem nog steeds de moeite waard.

'Stel je maar eens voor dat je achterkant wordt afgelikt door een tong die naar sigaren ruikt'

HUMO Waarom is de schrijver Van Belsem zo gauw vergeten?

Dr. Koen De Zeulder «Zijn werk vergt wat van de lezer. Het is veel meer dan wat vunzige jeugdherinneringen met een krimi-sausje eroverheen, zoals dat tegenwoordig in de mode is. Het is ook niet verfilmbaar. Ken je ‘Dagboek van een postzegel?’»

HUMO Nee, het spijt me.

De Zeulder «Dat boek verhaalt het relaas van een postzegel vanaf het moment dat hij van de drukpers komt. Het is een goedgekozen onderwerp, want het gaat over onzekerheid, en over de vraag: ‘Wie ben ik?’»

HUMO Een postzegel?

De Zeulder «Ja. Maar dat weet hij niet, en daarom staan hem schokkende ervaringen te wachten. Postzegels waren in die tijd nog niet zelfklevend. Stel je maar eens voor dat je a) niet weet wie of wat je bent en b) je hele achterkant plots wordt afgelikt door een tong die naar sigaren ruikt. Peter Van Belsem had slechts dertig pagina’s nodig om die verwarrende ervaring te beschrijven.»

HUMO Komt die postzegel ooit te weten dat hij een postzegel is?

De Zeulder «Mag ik het einde verklappen? De postzegel komt terecht in een gezin. Een jongetje van 8 vraagt aan zijn vader of hij de postzegel mag afweken. Als de postzegel daarna in een kommetje water wordt gelegd, begrijpt hij wie hij is.»

HUMO Hoe werd ‘Dagboek van een postzegel’ onthaald?

De Zeulder «Niemand wou het uitgeven. Ik heb het manuscript van zijn inmiddels bejaarde weduwe gekregen. Het was echt vernieuwend voor zijn tijd.»

HUMO Wat was er zo vernieuwend aan?

De Zeulder «Het ecologisch bewustzijn van die postzegel. Die zit daar dus, afgeweekt en opgedroogd, in een album. Hij denkt na. We zijn in de jaren 70. De barbecue-idiotie waait over uit Amerika. ‘Waarom zouden we geen huisdieren op de rooster gooien?’ vraagt hij zich af. Ja, de dierenasielen puilden toen al uit van de zielige blaffers en miauwers.

»Dat was een even diervriendelijk als schitterend idee. Alleen werd de postzegelverzameling drie jaar later ook in de fik gestoken, om de barbecue aan de praat te krijgen – ironisch genoeg. De postzegel heeft dus nooit geweten dat hij heeft bijgedragen aan het roosteren van een hondensaté, wat zijn grootste wens was.»

HUMO Hoe is de schrijver aan zijn einde gekomen?

De Zeulder «Door verstikking in een voetbeentje van een poedel. Dat zijn erg fijne botjes. Gelukkig had hij zijn meesterwerk al voltooid.»

HUMO Zal het boek eindelijk worden uitgegeven?

De Zeulder «Daar kan ik niet over beslissen: ik ga het manuscript laten veilen. Inruilen kan ook, tegen een vintage sportwagen of zo. Ik zou de verschillende hoofdstukken apart kunnen verkopen, wat vast nog meer zou opbrengen. Maar ik wil niet dat dit ontroerende boek wordt versnipperd.»

HUMO Hebt u zelf al eens een hond op de barbecue gesmeten?

De Zeulder «Nee, hoewel er tientallen bereidingswijzen in het boek worden beschreven. Als het ‘Dagboek’ ooit verschijnt, hoop ik dat alle dierenasielen een exemplaar zullen krijgen. Het kan de term hondenliefhebber een nieuwe betekenis geven.»

HUMO Is het niet vreemd dat een postzegel culinaire inzichten heeft?

De Zeulder «Dat zullen we pas weten als die honden worden opgediend, nietwaar? Met een fris slaatje erbij, en een geschikt wijntje. Zal het te vreten zijn? Daar zit de wereld in spanning op te wachten. Misschien is er wel een tv-zender die dat manuscript wil kopen, om er een veelbekeken reeks kookprogramma’s over te maken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234