null Beeld

'Honderd': ex-Humo-muziekjournalist (gvn) telt af

Gert Van Nieuwenhove, die jaren terug zijn strepen en uw aandacht verdiende als Humo’s muziekjournalist (gvn), heeft een blog opgestart: op gertvannieuwenhove.com bouwt hij aan een hoogstpersoonlijke muzikale hitparade.

Frederick Vandromme

Er wordt afgeteld – vandaag dinsdag is nummer 92 bereikt, en tot nog toe werden onder meer James Brown, Johann Sebastian Bach, The Fall, Swans en Nick Cave opgenomen – en er wordt vooral goed, aanstekelijk en ráák over geschreven. De absolute nummer één komt er in december. Er is ooit een echte aanleiding geweest. Een schilderij: ‘The Hot One Hundred’.

Gert Van Nieuwenhove «Daarop rangschikt ene Peter Davies 100 namen in rijen en kolommen. Het heeft iets van een veelkleurig Excel-spreadsheet van zes bij tweeënhalf meter, maar het is een ‘Wie is wie?’ van de kunstwereld, een persoonlijke hitlijst met bekende namen naast beginnende artiesten.

»Dat schilderij heeft mijn persoonlijke muzikale hitparade uitgelokt. Het leek zo’n plan te worden waarover ik eindeloos tegen mijn maten kon zitten lullen, en waar nooit iets deftigs van ging komen. Maar op 9 december 2012 werd ik ’s avonds laat opgebeld. Mijn zus had zich voor een trein geworpen. Het waren harde wintermaanden, maar ‘Honderd’ was een ijkpunt. Ik besloot me op een ontheemde plek in het bos achter 100 platen te verbergen, en niet meer om te kijken.»

HUMO Lang getwijfeld over de samenstelling van ‘Honderd’?

Van Nieuwenhove «Ik twijfel constant en overal, maar ik heb mezelf de opdracht gegeven om dat zo min mogelijk te doen in verband met ‘Honderd’. Het verkoopspraatje zou kunnen luiden dat ik bij elke plaat dacht: ‘Versta ik het nog, voel ik het weer, heeft het mij ook gisteren goesting gegeven om te bleiten of toch te lachen, heeft het wederom doen dromen of inzichten doen sprokkelen? Onvoldoende? Opgeruimd staat netjes! Ja? Kom toch binnen!’ Maar het verkoopspraatje is onzin. De muziek die het meest krabt waar het jeukt, díé staat in ‘Honderd’.»

HUMO Smaak evolueert. Heb je platen ooit lauw besproken terwijl ze nu in aanmerking komen voor de ‘Honderd’?

Van Nieuwenhove «Ik herinner me niet dat ik ooit een plaat van The Fall heb besproken, maar ik heb het groepje Girls Against Boys, dat in geen velden of wegen in mijn lijst te bekennen is, wel ooit als ‘The Fall plus seks’ omschreven. Vandaag is The Fall veel meer dan seks. Het is een heilige graal. Een openbaring.»

HUMO Heeft de lijst jou op één of andere manier verrast?

Van Nieuwenhove «Ja. Hiphop houdt in mijn hoofd blijkbaar beter stand dan ‘Duyster’-muziek. Plus: ik was al vertrouwd met mijn miniverslaving aan klassieke muziek – maar dat meer dan 1 op 5 platen klassiek van snit is, blijft raar aandoen voor iemand als ik, die met Kendrick Lamar of The War On Drugs opstaat. Of het moet zijn dat ik niet meer gewoon op crossover uit ben, maar echt schizofreen ben geworden. Dat kan ook.» (fvd)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234