Viktor Orban Beeld Getty Images
Viktor OrbanBeeld Getty Images

Buitenland

Hongaarse scholen krijgen bewaker met handboeien, traangas en een wapenstok

Zo’n driehonderd Hongaarse basisscholen en tweehonderd middelbare beroepsopleidingen krijgen een ‘schoolbeveiliger’. De maatregel van de regering-Orbán lijkt een reactie op spanningen tussen Roma- en niet-Romaleerlingen die op enkele scholen tot incidenten leidden.

Roos van Hennekeler

Elke leraar weet: je kunt een klas kinderen niet altijd in de hand houden. Maar of de gemiddelde docent het eens zou zijn met een nieuw programma van de regering-Orbán is de vraag. Wanneer de Hongaarse scholen begin volgende maand heropenen, zal er op zo’n driehonderd basisscholen verspreid door het hele land voortaan een geüniformeerde ‘schoolbeveiliger’ aanwezig zijn. De bewakers zijn volgens de regering ongewapend: ze hebben namelijk ‘alleen maar’ handboeien, traangas en een wapenstok tot hun beschikking voor als de dingen uit de hand lopen.

Ook tweehonderd middelbare beroepsopleidingen zullen zo’n schoolbewaker krijgen. Op de lijst met geselecteerde scholen komt ook een school voor die in het afgelopen jaar in Hongarije veel in het nieuws geweest is: een school in het plaatsje Gyöngyöspata, waar Romaleerlingen jarenlang les kregen op een andere verdieping dan hun klasgenoten, met lesmateriaal van een lagere kwaliteit. De rechter bepaalde eerder dit jaar dat de regering-Orbán compensatie moest betalen aan de kinderen om wie het ging. Premier Orbán keurde die uitspraak toen openlijk sterk af.

Segregatie

Tijdens protesten georganiseerd door de extreem-rechtse partij Mi Hazánk werd in februari geroepen dat ‘segregatie’ wel heftig klinkt, maar dat het scheiden van Roma en niet-Romaleerlingen misschien wel de enige manier is om de veiligheid en een goed verloop van de opleiding van Hongaarse kinderen te garanderen. Dit programma lijkt deels een antwoord van de regering op dat soort sentimenten te zijn.

Verwacht wordt dat de beveiligers – die officieel door de politie in dienst zullen worden genomen – in de praktijk voornamelijk gepensioneerde politieagenten zullen zijn, maar een middelbareschooldiploma volstond om deze zomer op de functie te kunnen solliciteren. Men moest alleen een trainingsprogramma van vier weken doorlopen, dat deze maand plaatsvindt. Dat maakt het extra pijnlijk dat deze bewakers een hoger salaris zullen gaan verdienen dan veel gediplomeerde leraren.

Het klopt dat in afgelopen jaren gewelddadige incidenten plaats hebben gevonden op sommige scholen, al ging het daarbij niet altijd om Romaleerlingen. Op naar buiten gebrachte filmpjes is te zien hoe leraren soms machteloos staan tegenover agressieve leerlingen; in Győr vond zelfs een steekpartij plaats tijdens een gymles. Maar de Vereniging van Leraren en andere organisaties zijn bang dat de aanwezigheid van de schoolbewakers in de praktijk alleen voor meer agressie en rebellie zal zorgen, en dat het beter is om de diepere oorzaken van dit soort incidenten – ernstige armoede en problemen thuis – aan te pakken, in plaats van om slechts symptomen te bestrijden.

(VK)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234