null Beeld

Hoofd tussen de sterren, voeten tapdansend de nacht in

Goed 15.000 toeschouwers, tientallen topmuzikanten, evenveel acteurs, een hele rij topcomedians en slechts één Onze Man, die van hogerhand de heroïsche opdracht had gekregen alle hoogtepunten nauwgezet bij te houden en vervolgens te verzamelen in een handig verslag.

Redactie

Het was weer een bijzonder fijne uitdaging die ze ons vorige maandag in de nek geduwd hadden, want o wee als uit onderstaand resumé zou blijken dat wij ook maar één topact gemist hebben! Dan volgde een jaar lang alleen maar Jean-Marie Dedecker interviewen, zo had men ons gedreigd, en Wendy Van Wanten, en haar Franstje, en Renaat Landuyt, en Pieter De Crem, en erger!

En bijvoorbeeld niet meer rondhangen met Flip Kowlier en Tim Vanhamel, die - hoe toevallig! - de Pop Poll met een hoogtepunt openden door er bijzonder lekker in te knallen met 'De grotste lul van 't stad', het soort song dat gemaakt is om Sportpaleizen meteen bij de les te krijgen.

Die les luidde overigens dat u vooral wilde lachen: met Frans Deprez (vader van Wouter, de Man Om Wie U Het Hardst Moest Lachen) en met Kamagurka, die - zoals de traditie dat voorschrijft - tot Beste Tekenaar werd bekroond. De grote K. bedankte het Spowtpaweis met een vewhaal ovew een bewoek aan de diewentuin dat het uitewste van onze concentwatie wewgde om het hewemaaw te begwijpen! Maaw de cwou waw wel gwappig.

null Beeld

Voor de verandering (en omdat het volgens Guy Mortier 'niet alle dagen Hitler kan zijn') koos u eens niet Canvas maar wel Eén tot Beste Televisiestation. Een resultaat dat nethoofd Mieke Berendsen van pure blijdschap in een nogal, hoe drukken we dit beleefd uit, verrassende act in de jazzballet- en zelfexpressie-sfeer deed losbarsten: pure cringe, van de makers van 'Emma' en 'Witse' - ervaring genoeg, dus - maar dan wel cringe met een (alweer) prima clou.

Eveneens prima: de in garages gefabriceerde rock van The BlackBox Revelation (met z'n tweeën, en samen niet ouder dan 32!) en The Van Jets. Die laatsten rockten zich - met robothulp - door hun prima single 'Electric Soldiers', en zorgden ervoor dat wij een hele avond met die 'People c'mon!'-kreet in ons hoofd hebben gezeten, waarvoor dank.

Dienstmededeling van Guy Mortier tussendoor: Angelina Jolie heeft nu ook André Flahaut geadopteerd - als springkasteel voor haar andere kinderen. Maar genoeg gelachen, want daar was Tom Barman (Man, 0110-organisator en Medailleverzamelaar van het Jaar). De dEUS-voorman (Groep Nationaal) zorgde voor de terugkeer van de comeback van de retour van het wederoptreden van het jaar, een prestatie die zijn dEUS-kompaan Mauro zodanig van de wijs bracht dat hij in tongen begon te spreken. Of was het Pools, meneer Pawlowski?

De jongens van Absynthe Minded hadden ondertussen met 'Plane Song' en 'My Heroics, pt.1' nog eens de bevestiging gebracht van hun mooie Pop Poll-passage van vorig jaar, maar daarna was het weer hoog tijd voor een stel vrouwen: de ranke Tia Hellebaut (Sportfiguur, Spannendste Sportgebeurtenis) en Vrouw van het Jaar Kim Gevaert, die ons in haar dankwoordje nog eens duidelijk maakte waar ze haar scoutstotem Giechelende Gazelle vandaan had. Het Gouden Duo van de vaderlandse atletiek werd door Guy Mortier vakkundig over hun ambities ondervraagd ('Tia, ben je niet bang dat je - op een heel goede dag - doorschiet en in een baan om de aarde terechtkomt?'), waarna De Laatste Showband en een meedeinend Sportpaleis ze op een welverdiende serenade vergastten. Europees en Pop Poll-goud: wat kan een atleet meer verlangen?

null Beeld

Fijn om te zien hoe de jonge helden van Humo's Rock Rally (Mintzkov, The Van Jets, The BlackBox Revelation en Absynthe Minded) de hele avond lang ook op het podium van het Sportpaleis moeiteloos overeind bleven. En dan zwijgen we nog over Admiral Freebee (Beste Cd Nationaal): nog zo'n Rock Rally-veteraan, die voor een muzikale stunt zorgde door lekkere lappen rock-'n-roll ('I'd Rather Go Out with The Boys', 'Ever Present'...) te spelen terwijl hij op zijn koptelefoon naar een operette met Jan Schepens luisterde. Sterk!

Nog voor wij goed en wel bekomen waren, hoorden wij iemand 'We gonna get down on a little bit of three string trance boogie!' zeggen. En reken maar dat het Sportpaleis helemaal down ging voor de driesnarige boogieblues van de geweldige Seasick Steve, die geheel toevallig ook nog eens jarig bleek te zijn en door Roos én de zaal op een 'Happy birthday' getrakteerd werd. Wedden dat hij this Humo thaaang nooit meer vergeet?

null Beeld

Wim Helsen overhandigde Tom Lanoye de medaille voor het Beste Boek, en en passant ontlokte de poëzievriend de beroemde auteur, choco en bruinsteker ook nog eens alles wat u altijd al over de homofiele medemens had willen weten, maar nooit had durven vragen. Interessant, leerzaam en diepgravend!

Yves Leterme mocht de medaille voor Politicus van het Jaar in ontvangst komen nemen, waarvoor hij door De Laatste Showband op een 'Yves of Destruction' en door een deel van de zaal op een 'hoe!' getrakteerd werd. 'Het zijn West-Vlamingen: ze bedoelen eigenlijk 'goe!',' legde Mortier uit. En omdat hij als goede gastheer wist dat Leterme oog had voor fijne vleeswaren van Vlaamse bodem, had hij de drie biggetjes van K3 meegebracht. 'O, erg fijn dat jullie een moslim verwelkomen met een optreden van varkens,' bedankte comedian Najib Amhali ons na afloop voor de subtiele attentie. Jawel: keihard lachen met Marokkanen, het mág tegenwoordig zomaar (het minpunt is dan weer dat ze achteraf wel een gage vragen).

Ook met Erik Van Looy (Bekwaamste Vlaamse Tv-figuur) in de buurt valt er doorgaans altijd te lachen, maar niet als Humo hem onderzoeksjournalistiek op de rooster legt over het vermeende geknoei met de vragen in 'De slimste mens': 'Catherine Van Eylen kreeg vragen als: noem een rittenwedstrijd die niet vierkant is en die in Frankrijk wordt verreden? Niet dat ze het antwoord wist, maar toch: is er gefoefeld om bepaalde personen in 'De slimste mens' te houden?' wilde Mortier weten. 'Absoluut,' zo moest Van Looy toegeven. 'Jij hebt toch ook twee keer meegedaan?'

null Beeld

Waarna we dat onderwerp als afdoende behandeld konden beschouwen, en het weer van Popperdepopperdepop! ging: Snow Patrol stuurde een filmpje om u te bedanken voor de Beste Single Internationaal-medaille voor 'Chasing Cars', maar de allermooiste popsong die wij op de Pop Poll hoorden was 'One Equals a Lot' van Mintzkov. Al is 'Where the Wild Roses Grow' van Nick Cave en Kylie Minogue natuurlijk ook niet mis. Cave en Minogue belden op het laatste moment helaas af, maar gelukkig waren daar de toevallig ook aanwezige Sioen en Geike Arnaert (Beste Zangeres Nationaal), die meteen bereid waren voor stand-in te spelen. En dát werkte dan blijkbaar weer aanstekelijk op onze Beste Acteur Nationaal: Decleir & Decleir zongen 'Something Stupid' van de eveneens verhinderde Sinatra & Sinatra, met Jan levensecht in de rol van Frank, en Jenne in die van - het verschil was amper te horen! - Nancy.


En hier zie, nóg zo'n meesteracteur, in de figuur van Tom Van Dyck, winaar in de categorie 'Wie moet een eigen tv-programma krijgen', en winnaar als Parelvisser (Beste Tv-programma én Humo's Prijs van de Kijker). De verzamelde Parelvissers zorgden overigens voor een bijzonder amusante zwaarmetalen luchtgitaaract, mét luchtgitaarroadie, een act die qua sillyness het dansje van Peter Van de Veire (Bekwaamste Radiofiguur, Beste Radioprogramma, Beste Radiostation) en Sofie Lemaire nét klopte.

null Beeld

Daan (u koos zijn 'Player' tot Beste Single Nationaal) had helemaal in de Pop Poll-stijl een woordspeling de luxe bedacht om zijn medaille in ontvangst te komen nemen: 'Graag ge-Daan!' - en omdat iedereen hem zeker zou snappen, mocht-ie hem zelfs twéé keer brengen: 'Graag ge-Daan!' Daankuwel daarvoor, Daan, maar als ze zo beginnen daan zijn wij ermee weg, natuurlijk!

Echter niet nadat Willy's en Marjetten eerst nog een onwaarschijnlijk geestig slapstick-slotakkoord aan deze Pop Poll de Luxe hadden gebreid door, na de rist medailles, ook nog een hele rij al even welverdiende dzjoefen op diverse mullen uit te delen.

In de hoop dat u tegen dan van alle feestelijkheden, verrassingen en dzjoefen bekomen bent: volgend jaar méér van dattem!

(godb)

Foto's Gie Knaeps

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234