null Beeld

Hoogbegaafd op het werk: Milan Jovanovic (Anderlecht)

The Forgotten Man is het koosnaampje dat de Britse pers bedacht voor Milan Jovanovic, ex-Gouden Schoen en woelwater van Standard. Amper tien keer mocht hij vorig seizoen opdraven bij Liverpool. En dus keerde hij op twee augustus van dit jaar terug naar België. Anderlecht vrijde hem al jaren op, en zag nu zijn kans schoon om de slinkse linkse in te lijven.

Enkele quotes van Milan JovanovicHUMO Na die Anderlecht-Standard was jij de enige speler van Standard die de tackle van Witsel openlijk afkeurde. 'Ik ruil met plezier de titel tegen het been van Wasyl,' zei je later nog. Dat konden ze in Luik niet waarderen.
Jovanovic «Natuurlijk zei ik dat het verkeerd was: het wás een foute tackle van Axel Witsel. Ik kon daar niet over liegen. Natuurlijk wil ik ook elke match winnen, en natuurlijk doe ik soms verkeerde dingen, maar ik zondig nooit tegen de fairplay.»

Jovanovic «Ik ben al dertig, hè. Ik moet aan twee dingen denken: mijn gezin en mijn voetbalplezier. In Engeland was mijn vrouw niet gelukkig, en ik speelde niet meer. In Brussel voelen we ons thuis. Ik zoek nu een huis in de buurt van Waterloo - dat is toch de plek waar Napoleon is verslagen, hè? Was ik in Liverpool gebleven, dan was mijn carrière nu voorbij.»

Jovanovic «De eerste keer dat ik in het stadion kwam, rolde mijn naam van de tribunes: een mooier welkom had ik niet kunnen krijgen. Dus toon ik dat ik dat apprecieer met een goal en een kus op dat embleem. Het was mijn eerste goal voor Anderlecht, ik ga er ook geen gewoonte van maken, hè.

»Het moet nu toch duidelijk zijn dat ik een gevoelsmens ben. Ik moet mij gerespecteerd en gewaardeerd voelen voor ik het beste uit mezelf kan halen.»

HUMO Uit goede bron heb ik vernomen dat je hoogbegaafd bent. Heb je ooit je IQ laten testen?

Jovanovic «Eén keer, maar dat was met de computer, dat was geen gevalideerde test. Ik scoorde héél hoog - hoger dan 130. Dat kan maar twee procent van de bevolking zeggen. Breng volgende keer een gevalideerde IQ-test mee: dan doe ik die, en mag je me daarna vragen wat je wil.»

HUMO Je wordt een onvoorspelbare voetballer genoemd. Omdat je sneller denkt dan de gemiddelde verdediger?

Jovanovic «Dat zou kunnen. Ik heb soms het gevoel dat ik op normale snelheid beweeg, en alle andere spelers in slowmotion. Maar een slimme voetballer is toch anders dan een slimme universiteitsprofessor: ik kan me geen week over een ingewikkeld vraagstuk buigen, ik moet de oplossing bedenken in een fractie van een seconde. Wat zeg ik: nog voor ik het probleem precies ken.
»Ik leg het even uit. Als ik de bal heb, weet ik dat mijn tegenstanders die van me af willen pakken. Dat is het basisprobleem. Maar ik weet niet hoe ze dat zullen doen: met een tackle, met een slim tikje, door te wachten op een foutje van mij, door mij in te sluiten, door een duw...
»Ze hebben honderd manieren, en ik heb ook honderd manieren om te verhinderen dat zij de bal krijgen - dribbelen met links, met rechts, een schijnbeweging maken, een pass geven naar een ploegmaat...
»Dus moet ik voortdurend de situatie zo inschatten dat ik altijd een oplossing heb, vóór ik de bal kwijtraak. En dat is het grote probleem: niet alle voetballers denken even snel mee, of bedenken dezelfde oplossing op hetzelfde moment als ik. En daardoor raken we de bal kwijt.»

Bekijk Milan Jovanovic vs. Club Brugge »

U leest het volledige interview op dinsdag 6 september in Humo 3705/36.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234