null Beeld

Hoor het kermen van Leterme: de analyse van Hugo De Ridder

Yves Leterme is ziek, en de rest van de Wetstraat is er niet veel beter aan toe: de spijkerharde analyse van Hugo De Ridder.

Redactie

Donderdagmiddag 14 februari. Brussel is in nevelen gehuld op de vierde verjaardag van het Valentijnskartel van CD&V en N-VA. In het geroezemoes van het grand café krijgt Hugo De Ridder (75) een sms'je: vicepremier Yves Leterme is met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Ziek van politiek? Binnen een paar uur circuleren onder journalisten en politici de wildste geruchten en speculaties. Griep, hepatitis, een ingegroeide teennagel? Een slinks manoeuvre om tijd te winnen, want die machtsoverdracht op 23 maart is toch stilaan onhaalbaar? Of is Leterme er psychisch onderdoor gegaan? Burn-out, en het zoveelste bewijs dat hij het allemaal niet aankan?

Onze gesprekspartner denkt er het zijne van en bestelt een glaasje port. 'Vijf jaar of tien jaar oud?' vraagt de ober. De Ridder, grinnikend: 'De bediening loopt hier duidelijk vlotter dan op het paleis.' Santé!


HUMO Hoe schat u de politieke toestand in na alle pijnlijke details die in De Standaard zijn uitgelekt over de onderhandelingen?

Hugo De Ridder «Het is een Grieks drama. Alle personages doen hun best om het te vermijden, maar toch voltrekt zich een pure tragedie. Hoe kun je het anders samenvatten?

»Het drama is dat iedereen net het tegenovergestelde heeft bereikt van wat hij wilde. Leterme wilde Guy Verhofstadt uit de Wetstraat 16, maar wie is er premier? Didier Reynders wilde regeren zonder de Franstalige socialisten, maar de PS zit weer in de regeringsboot. De Open VLD wilde de SP.A uit de regering houden om zich rechtser te kunnen profileren; dat is voorlopig gelukt, maar ze moesten in ruil wel slikken dat behalve Leterme en Jo Vandeurzen ook Inge Vervotte en Josly Piette belangrijke portefeuilles inpikten. Het valt af te wachten of de liberalen met vier ACW-ministers beter af zijn dan met de SP.A in de regering.

»En dan heb je nog Bart De Wever. Zijn hele verkiezingscampagne was tégen de PS en Elio Di Rupo gericht. Het resultaat is dat niet de N-VA maar de PS in de regering zit. Dat heeft De Wever alleen te danken aan zichzelf en aan zijn verkeerde tactische manoeuvres tijdens de onderhandelingen. Hij heeft een paar keer te veel een bijna-compromis gekelderd, waardoor men uiteindelijk toch weer de PS nodig had om een interimregering te vormen.

»Alleen Joëlle Milquet en het CdH hebben schijnbaar wat ze wilden. Maar de ijzeren logica van een Grieks drama is dat de schijnbare winnaar uiteindelijk zelf de diepste tragiek beleeft. En de media heffen in koor de treurzangen aan (lacht).»


HUMO U kunt zoals in 1986 weer een boek schrijven met als titel 'Geen winnaars in de Wetstraat'.

De Ridder «Het is erger dan toen. Er zweeft geen parfum de crise door de Wetstraat, er hangt een heuse crise de régime in de lucht. Er bestaat geen gemeenschappelijk nationaal gevoel meer, en er is zelfs nauwelijks nog een partijgevoel. De nieuwe gedragscode is 'ieder voor zich' en daar houdt het op.»


HUMO Hoe komt dat?

De Ridder «Het is uiteraard al langer dan negen maanden aan de gang.

»De eerste tekenen dat het regime op z'n eind liep, waren al die leidende politici die wegvluchtten uit de Wetstraat. Sommige weken uit naar de stadhuizen of de provincies, zoals Steve Stevaert in Limburg. Anderen glipten weg naar lucratieve oorden als Biac, de raden van bestuur van bedrijven of de Nationale Bank. Het recentste voorbeeld is Cathy Berx, één van de meest veelbelovende jonge politici van de CD&V en een intellectuele steunpilaar van Leterme: zij trekt zich nu al terug en wordt gouverneur van Antwerpen. Ze is nog geen veertig jaar oud!»

(jl)

U vindt het volledige interview met Hugo De Ridder in Humo 3520

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234