Horror in het Hoge Noorden: 'Veel IJslanders zijn ontzettend racistisch'
De IJslandse hitserie ‘Trapped’ hield twee jaar geleden tientallen miljoenen kijkers op het puntje van hun stoel, en dat zal bij het tweede seizoen niet anders zijn. De charismatische politiechef Andri Olafsson (de man met de baard, gespeeld door Olafur Darri Olafsson), moet opnieuw een vreemde zaak onderzoeken.
undefined
BALTASAR KORMáKUR (regisseur en bedenker) «Andri Olafsson moet de ware toedracht achter een aanval op een IJslandse minister proberen te onthullen. Daarvoor trekt hij naar het noorden, waar een deel van de bevolking in opstand is gekomen tegen de uitbreiding van een aluminiumfabriek. De schapenboeren zijn bang dat hun gronden zullen verdwijnen en voeren hevig actie. Olafsson is in geen tijd verwikkeld in lokale conflicten, en tegelijk beginnen de hormonen van zijn tienerdochter op te spelen.»
HUMO Er duikt ook een extreemrechtse groepering op, The Hammer of Thor. Steekt de vreemdelingenhaat ook in IJsland de kop op?
KORMáKUR «Zeker in Reykjavik. Er is zelfs een lokaal radiostation dat alleen maar extremistische boodschappen de ether instuurt. Waar dat vandaan komt? Mensen zien dat dingen niet veranderen, ze worden kwaad en moeten die woede ergens kwijt. Ze willen iemand anders de schuld geven en buitenlanders zijn natuurlijk een makkelijk doelwit.
»Diep vanbinnen zijn IJslanders ontzettend racistisch en erg nationalistisch. Mijn vader is van Barcelona en toen hij hier aankwam, werd hij als uitschot behandeld. Veel IJslanders hebben nog nooit het land verlaten: ze komen nauwelijks met andere culturen in aanraking.»
HUMO Hoe werd er op ‘Trapped II’ gereageerd?
KORMáKUR «De IJslanders vonden het prachtig. Ze vinden het ook fantastisch dat de serie in de hele wereld zo’n succes heeft. Ik wijs niemand met de vinger, hè? Ik begrijp de schapenboeren wel die er hun hele leven wonen en plots geconfronteerd worden met buitenlandse investeerders die het land willen veranderen. Ik begríjp dat ze boos zijn, maar ik vraag me af of ze hun woede in de juiste richting ventileren.»
HUMO De openingsscène is schokkend: een schapenboer steekt zichzelf en zijn zus in brand aan het IJslandse parlement.
KORMáKUR «De opnames waren heel lastig, niet zozeer omdat alle politici vanachter hun ramen de gebeurtenissen nauwlettend volgden, maar vooral omdat het die dag maar bleef sneeuwen. Telkens als we de sneeuw aan de kant hadden geveegd, kwam er weer een lading aan. De man die zichzelf in brand steekt, is trouwens een bekende IJslandse criticus. Maar dat was geen wraak, hij schrijft altijd positief over mijn werk (lacht).»