null Beeld

'Hotel Römantiek' op Vier

Op liefde staat geen leeftijd, een oude bezem kent alle hoekjes, als een oude schuur in brand staat... Meer dan één Vlaams gezegde is gewijd aan de vlinders in de bejaarde buik, en toch: op het kleine scherm werd de geriatrische romantiek tot nu toe schandelijk over het hoofd gezien. Gelukkig is er nu 'Hotel Römantiek', het eerste datingprogramma voor 60-plussers, mét Otto-Jan Ham als losgeslagen cupido.

mke

Eigenlijk konden we het op voorhand al weten: een datingprogramma waarin Otto-Jan de plak zwaait, zal de tongue sowieso stevig in cheek hebben. Het begon al met de openingsgeneriek: de beelden van een idyllisch Zwiters berglandschap werd plots ruw onderbroken door de komst van een partybus, inclusief bonkende Tomorrowland-beats. 'De ideale manier om de oudere dames aan de heren voor te stellen', aldus Otto-Jan Ham die zich voor 'Hotel Römantiek' liet flankeren door Sven De Leijer en actrice Frances Lefebure.

Het zou niet de laatste keer zijn dat het trio nadrukkelijk én ontregelend ingreep in de toenaderingspogingen tussen de oudjes. Die aanpak deed ons denken aan 'Is 't nog ver', het al even ontregelende reisprogramma waarin diezelfde Otto-Jan Ham de tongue zo stevig in cheek stak, dat zelfs fans van 'Willy's en Marjetten' uiteindelijk afhaakten. Ook in 'Hotel Römantiek' danste het presentatorstrio soms op een slappe koord: romantiek én een vuistdikke laag ironie - het bleek een precaire combinatie.

Vooral omdat 'Hotel Römantiek' zoveel meer te bieden had. Vormde 'De klas' nog het bewijs dat het met onze jeugd niet zo slecht gesteld is, dan toonde 'Hotel Römantiek' dat ook de derde leeftijd nog van aanpakken weet. Stalen deze aflevering alvast ons hart: Marleine, die haar vijftigjarig huwelijk omschreef als een gevangenis, en vast van plan was om te genieten van de tijd die ze nog had. En Charles, een Brusselse kèt die zijn kinderen het nest uit zag vliegen en besefte dat hij de herfst van zijn leven niet alleen wilde doorbrengen. Maar vooral: de 77-jarige Jacky, die haar levenlang de voet op de rem had gehouden, maar zich nu een spierkramp lachte terwijl de motor waarop ze zat aan een rotvaart door het berglandschap scheurde.

Wie zijn geloof in de liefde - en de mensheid tout court - op woensdag ziet weggevaagd door 'Temptation Island', kan op donderdag in therapie bij 'Hotel Römantiek'. Die oudemensjesgeur moet u er natuurlijk wel bijnemen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234