null Beeld

House M.D.: Lisa Edelstein

Lisa Edelstein is de über-M!LF, bedenk ik me net voor ik een Londense hotelkamer met haar mag delen - voor een interview, welteverstaan. De Amerikaanse actrice is drieënveertig maar nog altijd bijzonder sexy, en ze weet hoe je jongens intimideert. Tijdens het gesprek voel ik me verschrompelen tot een knullig lulletje rozenwater telkens als ze me recht in de ogen kijkt.

Op 2BE loopt sinds enkele weken het zesde seizoen van 'House M.D.', de populaire ziekenhuisserie waarin Edelstein dokter Lisa Cuddy neerzet. Zij is de chef van Princeton-Plainsboro Teaching Hospital, en ze heeft in die hoedanigheid heel wat te stellen met de even briljante als gekwelde diagnosticus Gregory House, een rol van de Brit Hugh Laurie.

De Vraag der Vragen - of het nu eindelijk wat wordt tussen House en Cuddy - mag ik niet stellen, zo prent een ijverige assistent me vooraf in. En dus begin ik eerder braaf:

HUMO Hoge hakken, gesoigneerde en - zo fantaseer ik het toch - een wuft parfum: jeloopt er bepaald zinnenprikkelend bij in de serie.

Edelstein «Daar blijf ik veel commentaar op krijgen: 'Het kán toch niet dat de chef van een ziekenhuis er zo bijloopt!' Dan herinner ik de mensen er telkens weer aan dat het hier een chef in een fictief ziekenhuis betreft (lacht).

»Ik hou ervan om die sexy kleren te dragen, omdat ze wat dóén met Cuddy. Ze staat er natuurlijk beeldig mee, maar ze kan er nauwelijks mee bewegen. Daar zit een mooie metafoor in: ze is helemaal niet zo vrijgevochten als ze zelf denkt.»

HUMO Steekt het nooit dat de serie vooral rond Hugh Laurie draait?

Edelstein «Cuddy spelen is a great fuckin' job - wat zou ik te klagen hebben? Maar je hebt een punt. In dit seizoen zit een aflevering, '5 to 9', die helemaal aan Cuddy is opgehangen: fijn om even weg te zijn van de medische verhaallijnen en haar wat beter te leren kennen. Maar 't was een eenmalig experiment.

»Dat gezegd zijnde: House steunt erg op de andere personages, hè. Neem de chemie tussen hem en Cuddy, waar de serie voor een groot stuk rond draait. Ik herinner me de eerste scène die we samen draaiden in Vancouver, voor de pilot: al na één take riep de regisseur (Bryan Singer, red.) dat het perfect was. Toen wist ik: dit is chemie,pure chemie.»

HUMO Verderop in het zesde seizoen zit ook een aflevering die Laurie zelf geregisseerd heeft: 'Lockdown'.

Edelstein «En dat deed hij fantastisch.

»Hugh is een stille acteur: zelfs zonder woorden vult hij perfect het beeld. Hij zegt alles door de manier waarop hij kijkt, zijn wenkbrauwen fronst, zijn gezicht plooit. En hij is een detaillist: je zal hem nooit op een slordigheidje betrappen. Dat kwam hem in de regisseursstoelgoed van pas. Ik hou niet van regisseurs die je dingen voordoen: dan word je een imitator. Neen, ze moeten je zachtjes in de juiste richting porren, zodat je zélf de juiste toon vindt. En dat kan Hugh.»

HUMO Een stelling: de voorbije jaren waren het de televisie- en dus niet de filmmakers die voor opwindende, creatieve nieuwigheden tekenden. Mee eens?

Edelstein «Ja. Dat heeft te maken met de totaal verschillende manier waarop film en televisie gemaakt worden. Als ik een tv-script krijg, is het grote werk al gedaan: de serie stáát er al, moet alleen nog vorm krijgen. Terwijl een filmscript niet meer dan een beginpunt is. Na de opnames mogen nog eens tientallen mensen hun zegje doen, waardoor het eindresultaat vaak niet in de buurt komt van wat je voor ogen had. Door de hoge productieprijs riskeren veel filmmakers het vaak ook niet om met iets vernieuwends voor de dag te komen.

»Film of televisie, voor mij maakt het niet veel uit. Ik ben meer bezig met de vraag: sta ik me hier niet belachelijk te maken? (lacht)»

HUMO En?

Edelstein «Tegenwoordig valt dat goed mee. In het begin van m'n carrière heb ik wel dingen gedaan waar enig schaamrood bij paste. Tja, je bent jong en je wilt mensen ontmoeten, het vak leren. Onvermijdelijk neem je dan jobs aan waarvan je achteraf zegt: damn, had ik beter niet gedaan.»

HUMO Even helpen: 'Awake on the Wild Side', de luizige talkshow die je in 1990 op MTV presenteerde?

Edelstein «Vijf maanden lang liet ik mezelf elke dag vernederen, ja. Maar: ik deed er pakken camera- en levenservaring op, voor het eerst in m'n leven werd ik betaald, en ik hield er een geweldige agent aan over. Ik was toen ook nog het meisje dat het op een krampachtig lachen zette wanneer iemand een grap maakte die helemaal niet grappig was, en tijdens 'Awake on the Wild Side' ben ik gaan beseffen hoe meelijwekkend dat wel is.»

HUMO Je was in die jaren nog een echte club kid - een Paris Hilton avant la lettre. Was dat een reactie tegen het brave milieu van je ouders? Je vader was een keurige kinderarts.

Edelstein «O nee, helemaal niet. Mijn ouders hebben me altijd gesteund. Of ze me ook begrepen, da's een andere zaak. Maar ze hebben nooit geprobeerd om me van de wereld weg te houden. Ze werden net boos als ik niet genoeg naar gekke party's ging en hen niet bij allerlei weirde mensen introduceerde.»

HUMO Ben je nog altijd zo'n fuifnummer?

Edelstein «Ik organiseer mijn feestjes tegenwoordig zélf. Maar 't gaat er iets bezadigder aan toe: ik sta in de keuken - desnoods kook ik voor vijfenzeventig man. Ik doe niets liever dan mensen voeden.Schoon, toch?»

HUMO Hoe zie je je toekomst? Krijg je nog veel rollen aangeboden?

Edelstein «Ja hoor, maar zelden een geschikte. Onlangs werd ik gevraagd om een dokter te spelen die de strijd aanbindt met enorme spinnen die Salt Lake City willen opeten... Tja, dan ga ik liever een keertje op reis. Heerlijk dat ik dat kan. Vijftien jaar lang ben ik gewoon thuisgebleven: ik wilde geen enkele rol missen. En dat werkte, want ik heb leuke dingen gedaan in 'The West Wing', 'ER' en 'Ally Mc-Beal'. Maar nu ik gesetteld zit in 'House M.D.' kan ik plots de wereld in.»

HUMO Aan alle mooie liedjes komt een eind. Denk je zelf weleens na over een geschikt point final voor 'House M.D.'?

Edelstein «Ik heb er één in m'n hoofd, ja, maar daar ga ik zedig over zwijgen. Stel je voor dat de makers het een goed plan vinden: dan wil ik niet het lulletje zijn omdat ik m'n mond al heb voorbijgepraat in Humo.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234