How Earth Made Us
Gratis tip voor koning Albert: als koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte alsnog mislukt in zijn poging om de kloof tussen Vlamingen en Franstaligen te dichten, kan hij misschien de Schotse documentairemaker en professor Iain Stewart inhuren - de man is specialist in breuklijnen! Geoloog Stewart heeft er voor de BBC zelfs vijf razend boeiende programma's over gemaakt: 'How Earth Made Us', vanaf vanavond te zien op Canvas. Spectaculaire beelden én inzichten gegarandeerd. Take it away, Iain!
Iain Stewart «Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom zoveel mensen in gebieden wonen waar regelmatig aardbevingen voorkomen? Heel eenvoudig: aardbevingen vinden plaats rond breuklijnen, en bij die breuklijnen komen allerlei dingen aan de oppervlakte die nuttig zijn voor ons: water, grondstoffen, brandstof...
»De eerste werktuigen werden op zulke plekken gemaakt, de eerste ertsen werden er ontgonnen - eigenlijk hebben we heel onze beschaving te danken aan breuklijnen, want zonder werktuigen hadden we nu nog nergens gestaan.
»Maar je mag ook andere natuurkrachten niet onderschatten: wind, water, vuur hebben ons mee gemaakt tot wat we nu zijn.»- Hoe draagt bijvoorbeeld de wind bij tot de menselijke beschaving?
Stewart «De wind geeft landschappen hun vorm, hij voert vruchtbare aarde aan, of waait die juist weg. Wind bepaalt dus mee of een plek geschikt is voor menselijke bewoning. In China was dat bijvoorbeeld heel nadrukkelijk wel het geval, in het binnenland van Australië duidelijk niet. Christoffel Colombus zou ook nooit in Amerika geland zijn als hij de passaatwinden voor de kusten van West-Afrika niet had ontdekt.»
»Echt: geologie heeft een heel diepe invloed op onze manier van leven en werken, maar we beseffen dat veel te weinig.»- Ligt dat ook niet een beetje aan de geologen?
Stewart «Mensen denken dat wij allemaal nerds zijn, die de hele dag met een vergrootglas naar kiezels zitten te staren. Fout! Geologie gaat niet over stenen, maar over de verhalen die ze ons vertellen.»- Conclusie: dat mensdom van ons moet vooral niet denken dat het de aarde naar zijn hand kan zetten. Het verloopt net omgekeerd?
Stewart «Absoluut. Laten we vooral héél bescheiden blijven. Wij denken dat we onze planeet naar de verdoemenis aan het helpen zijn, maar dat getuigt alleen maar van onvoorstelbare hoogmoed: wij zijn een fait divers in de geschiedenis van de aarde. We kunnen hoogstens onszelf uitroeien.
»Een diersoort heeft een gemiddelde levensduur van een paar miljoen jaar - toevallig zo ongeveer de ouderdom van de mens nu. Wie weet zit onze tijd er binnenkort inderdaad op - en weet je wat? De aarde zal niet eens merken dat we er niet meer zijn!»
Post scriptum: een brave ziel op Canvas moet beslist hebben dat donderdagavond geologieavond wordt, want ook 'The Great Rift' staat op het programma (om 20.40), een ronduit adembenemende driedelige documentaire over de grote slenk in Oost-Afrika. Kijken!
Bekijk de trailer: