null Beeld

Howe Gelb: 'Ik heb Keanu Reeves geleerd hoe je je moet gedragen als een rockster'

Joshua Migneau

The Colorist Orchestra – het eigenzinnigste orkest van het land, gespecialiseerd in andermans songs nieuw leven inblazen – heeft een nieuwe samenwerking beet. Na zowat dertig platen als frontman van Giant Sand, een dikke twintig soloalbums en samenwerkingen met PJ Harvey, KT Tunstall en Grandaddy, laat Howe Gelb zijn oeuvre onder handen nemen door Aarich Jespers en Kobe Proesmans. De orkestleiders van The Colorist Orchestra deden dat in 2016 ook al voor de IJslandse Emilíana Torrini, en zij was het die de 63-jarige Gelb overtuigde om de sprong te wagen. Het resultaat daarvan hoort u tijdens enkele optredens in onder meer de Botanique en de Handelsbeurs.

Howe Gelb «Emilíana is een vriendin. Als zij zegt dat Aarich en Kobe goed zijn, dan zijn ze goed.»

HUMO Howe bracht al meer dan 50 platen uit. Hebben jullie die allemaal beluisterd?

aarich Jespers «Om eerlijk te zijn ken ik niet elke plaat die Howe ooit heeft uitgebracht.»

Gelb «Wees gerust, ik óók niet (lacht).»

Jespers «Kobe en ik hebben twee oude favorieten gekozen: ‘Glum’ (1994) en ‘Chore of Enchantment’ (2000) van Giant Sand, die we in onze jeugd grijsgedraaid hebben. Daarnaast hebben we geplukt uit ‘Gathered’, de verzamelaar die Howe onlangs heeft uitgebracht.»

HUMO Tijdens jullie repetitie daarnet passeerde ‘Steadfast’ de revue.

Gelb «Dat was mijn allereerste song. Ik was 21. Ik beschrijf het einde van de wereld en hoe bevrijdend dat zou kunnen voelen. Ik somde alle mogelijke rampen op die in me opkwamen, waaronder het vallen van de WTC-torens in New York, al kon ik me destijds niet voorstellen dat dat ooit écht zou gebeuren. ‘Steadfast’ is al meer dan 40 jaar oud, maar blijft relevant. Mooi dat Aarich en Kobe er net die song uitpikten.»

HUMO Er is ook één compleet nieuwe song: de single ‘Counting On’.

Jespers «Klopt! Die is opgenomen bij Jo Francken (producer van Het Zesde Metaal, Admiral Freebee en Tamino, red.). We waren niet van plan om iets nieuws te maken, maar het kwam vanzelf.»

Gelb «We hadden lekker gedineerd aan een riviertje en hadden daarna een zeer geïnspireerde schrijfsessie. De tekst van ‘Counting On’ heb ik ter plekke verzonnen – ik heb achteraf opnieuw moeten luisteren om te weten wat ik precies had gezongen (lacht).»

undefined

null Beeld

'Eigenlijk zijn we elkaars tegenpolen' Howe Gelb (links) in de studio met The Colorist (rechts)

undefined


HUMO Maken jullie op dezelfde manier muziek?

Gelb «Nee, we zijn elkaars tegenpolen. Zij zijn een geoliede machine, hun arrangementen zitten clever in elkaar. Ik leg mijn songs daarentegen zelden vast. Ik speel mijn eigen nummers elke avond een beetje anders. Ik verveel me als een artiest een vaste formule volgt.»

Jespers «We hebben dus naar elkaar toe moeten werken. Maar tijdens de repetities lukt dat zeer goed.»

HUMO Gaan jullie nog samenwerken?

Gelb «Ik weet nu al dat ik dit ooit beu zal worden. Ik kan moeilijk lange tijd aan één stuk hetzelfde doen. Maar momenteel amuseer ik me rot. Ik heb altijd al briljante muzikanten weten aan te trekken. Ik weet niet waarom, maar ik besef wel: ik heb verdomme geluk.»

HUMO Ik las onlangs dat je zelfs met acteur Keanu Reeves hebt samengewerkt?

Gelb «Ja, in 1990, voor de film ‘Bill & Ted’s Bogus Journey’. Ted, gespeeld door Keanu Reeves, belandt in die film op een podium en ik heb hem moeten leren hoe je je moet gedragen als een rockster. Vreemd, aangezien ik op een podium meestal gewoon naar mijn voeten staar (lacht). Keanu bleek wel een getalenteerd bassist en achteraf heb ik hem nog uitgenodigd in de studio om te jammen met Giant Sand. Hij is ook gekomen, alleen had hij zich van datum vergist: wij waren alweer vertrokken. Ik heb hem sindsdien niet meer gehoord (lacht).»

The Colorist & Howe Gelb spelen op zondag 28 april in de Botanique, Brussel en op dinsdag 30 april in de Handelsbeurs, Gent. Info & tickets: botanique.be en handelsbeurs.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234