Twee kittens in Lierde, België. Beeld BELGA
Twee kittens in Lierde, België.Beeld BELGA

coronavragenhuisdieren

Huisdieren krijgt wel corona, maar geven het niet zo snel aan mensen

Voor het eerst heeft men in Nederland coronabesmetting vastgesteld bij gezelschapsdieren. Drie katten en een hond blijken besmet te zijn geweest met het virus dat bij de mens de longziekte covid-19 kan veroorzaken. De hond, een 8-jarige bulldog, was ziek en de dierenarts heeft hem laten inslapen, al is niet zeker of corona de oorzaak was.

Maarten Keulemans

Dat heeft landbouwminister Schouten bekendgemaakt. De drie katten waren boerderijkatten bij de twee nertsboerderijen waar eind april corona werd vastgesteld. Voor zover bekend hadden de dieren geen klachten: toen men ze testte, hadden ze de virusinfectie al achter de rug. De bulldog zal het virus hebben opgelopen van zijn baasje, die covid-19 had.

Dat vooral katten gevoelig zijn voor besmetting met corona, is bekend. Donderdag beschreven Japanse wetenschappers nog een experiment waarbij ze drie katten besmetten met corona en daarna drie onbesmette dieren bij ze in de kooi lieten. Na enkele dagen waren alle zes de katten besmet, overigens zonder dat de dieren er ziek van werden.

Katten scheiden weinig virus uit

Toch is de kans dat katten of honden een rol van betekenis spelen in de huidige epidemie niet erg groot, zegt desgevraagd veterinair viroloog Herman Egberink van de Universiteit Utrecht. ‘Ik denk niet dat ze een grote rol spelen in de overdracht van het virus ten opzichte van de overdracht tussen mensen onderling.’ Zo scheiden katten maar weinig virus uit en is de periode waar ze dat doen maar kort: krap een week. ‘Honden zijn sowieso minder gevoelig voor het virus: bij experimenten zijn ze moeilijker te infecteren. En katten zijn geen sociale dieren die in groepjes gaan zitten.’

Niettemin adviseert Egberink de viervoeters wel in de gaten te houden. ‘Een kat uit een huishouden waar covid heerst, kun je voor de zekerheid het beste binnenhouden’, zegt hij. Misschien kan het virus zich door aaien of likken op een volgende gastheer verspreiden.

Tijgers met droge hoest

De ontdekking komt niet onverwacht: in diverse andere landen werd het coronavirus al aangetroffen bij huisdieren. Bijzonder was de uitbraak van corona in een dierentuin in New York. Vier tijgers en drie leeuwen werden er aangestoken door een verzorger, waarna de dieren een droge hoest en gebrek aan eetlust kregen. Van het nauw aan het coronavirus verwante sarsvirus is ook bekend dat katten er gevoelig voor zijn.

Treuriger is het geval van de bulldog. Het dier kreeg benauwdheidsklachten die zo erg werden dat men hem op 30 april moest laten inslapen. Onderzoek wees uit dat het dier antistoffen tegen corona in het bloed had, een teken dat hij de virusinfectie moet hebben doorgemaakt. ‘Maar virus is niet gevonden, waardoor het niet duidelijk is of de ziekte werd veroorzaakt door een infectie’, zegt Egberink. ‘Mogelijk had het dier een tumor in de borstholte.’

Gastheersoort van virus

Donderdag publiceerden Hongkongse wetenschappers in vakblad Nature toevallig nog een gedetailleerde beschrijving van het geval van twee honden die het coronavirus opliepen, vermoedelijk van hun eigenaar. Die zaak bevestigt dat het coronavirus bij honden minder aanslaat dan bij katten: het baasje met covid-19 hadden vijftien honden, waarvan alleen een dwergkeeshond en een Duitse herder het virus opliepen.

Het verband met gezelschapsdieren zou zelfs licht kunnen werpen op de vraag hoe het coronavirus – eigenlijk een vleermuizenvirus – in Wuhan bij de mens kon belanden. ‘Dit virus blijkt een behoorlijk breed bereik aan gastheersoorten te hebben’, aldus Mark Peiris, leider van het Hongkongse onderzoek in Nature. ‘Honden, katten en ander nauw verwante zoogdiersoorten kunnen kwetsbaar zijn en een brug vormen tussen vleermuizen en mensen.’

(VK)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234