null Beeld

Humo bezoekt de gladiatorenschool van Steve Bannon. 'Wij willen strijders opleiden die de joods-christelijke waarden beschermen'

In een afgelegen klooster in Italië werkt Steve Bannon, voormalig strateeg van Donald Trump, aan een ‘gladiatorenschool’ die deelnemers moet opleiden voor een wereldwijde populistische en nationalistische opstand. Aan het hoofd van de school staat de oerconservatieve Britse katholiek Benjamin Harnwell.

dos

'Angela Merkel en Jean-Claude Juncker zijn incompent en arrogant. En ik weet niet welk van de twee ze het meest zijn'

Benjamin Harnwell (43) komt haastig aangestapt. Hij geeft een stevige handdruk en excuseert zich omdat hij tien minuten te laat is. Hij heeft zijn haren strak achterover gekamd, rond zijn hals hangt een ketting met een kruisbeeld. Hij neemt twee stoelen en plaatst ze op een zonovergoten binnenkoer van het meer dan 800 jaar oude klooster van Trisulti, omgeven door de groene flanken van de Apennijnen. Tijdens het gesprek verwijst Harnwell veelvuldig en vol bewondering naar zijn vriend en mentor Steve Bannon, die de gladiatorenschool in Trisulti financieel steunt en er vanaf volgend jaar ook zal lesgeven. ‘Ik weet dat alle aandacht voor deze school er komt dankzij Steve. Hij is een rockster.’ De bewondering is wederzijds: Bannon noemde Harnwell ooit één van de slimste mensen in Rome.

Harnwell is een uit Leicestershire afkomstige Brit die vijftien jaar lang politiek adviseur van de Britse conservatieve Europarlementariër Nirj Deva was. Hij leidt het Dignitas Humanae Institute (DHI), een religieuze denktank die nauwe banden onderhoudt met een aantal ultraconservatieve kardinalen. De organisatie ijvert ervoor dat christenen hun geloof niet wegstoppen in het publieke leven, iets wat hij naar eigen zeggen voortdurend zag gebeuren in het Europees Parlement, naar zijn zeggen onder druk van de vrijmetselarij. ‘Vooral de Franco-Belgische vrijmetselarij is uitgesproken anti-klerikaal.’ En dat was niet het enige wat hem niet beviel.

null Beeld

Benjamin Harnwell «Ik heb vijf jaar in Brussel gewoond. Ik hield niet van die stad, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Gent, Antwerpen of Brugge. Er hangt een gespannen, negatieve sfeer. Het is een stad die geen vrede heeft met zichzelf. Het is precies de tegenpool van deze plek. We zitten hier niet ver van Rome, op een kleine twee uur rijden, maar ver genoeg om niet de drukte van een metropool te voelen. Perfect voor wat we willen doen. Vroeger experimenteerden de monniken hier met planten en medicijnen, nu willen we hier een laboratorium van ideeën creëren.»

HUMO Hoe zal de opleiding eruitzien?

HARNWELL «Er zijn vier pijlers waar we aandacht aan besteden: filosofie, theologie, geschiedenis en economie. We richten ons op mensen tussen 30 en 40 jaar. Professionals uit de politiek, journalistiek, academici, mensen die werken bij ngo’s die voelen dat er iets ontbreekt in hun leven en die zich herkennen in de joods-christelijke traditie. Een opleiding neemt één jaar in beslag. Dat is niet weinig, maar we willen gemotiveerde mensen aantrekken.»

HUMO Steve Bannon noemt het een gladiatorenschool.

HARNWELL «Steve is een straatvechter, net als ik. Hij heeft gelijk, natuurlijk: we zijn verwikkeld in een cultuuroorlog. We willen strijders opleiden die de joods-christelijke waarden beschermen, want die waarden zijn bedreigd, onder meer door militant islamisme en secularisme. De vergelijking met gladiatoren is er niet zomaar: wanneer zij de arena betraden, waren ze gefocust en lieten ze zich door niets of niemand afleiden. Dat is wat we hier willen bereiken. Als je hier vandaan komt, moet je voorbereid zijn om onze cultuur te beschermen en je daarbij niet te laten afleiden. Want er komt heel wat op je af als je wil ingaan tegen de elite. Kijk maar naar wat Steve overkomt. Veel mensen, vooral ter linkerzijde, noemen hem een fascist, een white supremacist of een extreemrechtse populist. Weet je waarom? Omdat ze geen argumenten hebben. Ze belasteren hem, omdat het hen op een andere manier niet lukt iets tegen hem in te brengen.»

HUMO Zijn de standpunten van Bannon niet gewoon extreemrechts?

HARNWELL «Ik daag je uit één uitspraak van Steve te vinden die fascistisch, racistisch of extreemrechts is. Hij heeft nooit iets gezegd dat in die richting wijst. Dat is laster van links, dat bij gebrek aan argumenten een karaktermoord probeert te plegen.»

HUMO Hij associeert zich met extreemrechtse politici als Marine Le Pen en het Vlaams Belang bij ons, die hem op handen dragen. Hij sprak ook openlijk zijn steun uit voor de extreemrechtse Italiaanse partij Lega Nord. Dat is toch duidelijk?

HARNWELL «Jij noemt dat extreemrechts, maar dat is het niet. Wat Steve Bannon zegt, is niet rechts of links. Dat zijn oude, achterhaalde termen. Het gaat om de gewone man tegenover de politieke elite. De elite spreekt een andere taal dan de gewone mens. Dat is ook het idee achter het succes van Donald Trump. Trump kreeg de stem van gewone mensen, die normaal gezien voor de Democraten stemden. Dat is waarom links het debat blokkeert: ze beseffen dat ze totaal vernietigd worden als Bannon erin slaagt zijn zienswijze te verspreiden. Links verdedigt de belangen van de elite, niet van de gewone werkman. Het duwt ons de huidige migratieproblematiek door de strot. De kleine man wil dat niet.»

HUMO U bent niet alleen met uw standpunt. Overal in Europa is er een opmars van extreemrechtse, populistische partijen die hetzelfde zeggen.

HARNWELL (schudt met zijn hoofd) «Nee, dat zijn geen extreemrechtse populistische partijen. Het zijn bewegingen die het gat invullen dat centrumrechts achtergelaten heeft. Matteo Salvini en Viktor Orbán zouden 15 jaar geleden centrumrechts geweest zijn, of christen-democratisch. Maar nu die het laten afweten, zijn er anderen die hun plaats innemen. Kijk naar Jean-Claude Juncker en Angela Merkel: dat zijn geen linkse fanatici, maar zogeheten christen-democraten. Maar ze laten het afweten. Ze zijn incompetent en arrogant. En ik weet niet welk van de twee ze het meest zijn.»

HUMO U bent een overtuigd christen. Is het geen christelijke plicht om voor mensen in nood, zoals vluchtelingen, te zorgen?

HARNWELL «Dat is wat paus Franciscus zegt en ik ben het daar grondig mee oneens. Om te beginnen maken vluchtelingen maar 3 procent van de migratie naar Europa uit. Het overgrote deel van de migrantenstroom komt uit Afrika. Dat zijn economische migranten. Het is belangrijk om dat onderscheid te maken. Economische migranten zijn hier op zoek naar een beter leven. Dat is misschien begrijpelijk vanuit menselijk standpunt, maar we moeten onze grenzen verdedigen. Als je als politicus zegt dat vluchtelingen binnen mogen, zorg je er alleen maar voor dat de belastingbetaler voor de kosten moet opdraaien.»

undefined

null Beeld

'Ik geloof niet dat klimaatopwarming een gevolg is van menselijk gedrag. Mijn instinct zegt dat het meer met grotere activiteit op de zon te maken heeft'

HUMO Vindt u de joods-christelijke cultuur superieur?

HARNWELL «Ik spreek niet graag in zulke termen, maar de joods-christelijke traditie is gebaseerd op de revelatie van God aan de mens. In tegenstelling tot andere religies is ze gebaseerd op de waarheid. En daarom voorziet ze het best in de bloei van de mensheid en de menselijke waardigheid. Dat geldt niet voor de islam. Kijk naar de gezichten van de heiligen in de christelijke traditie: dat zijn mensen die vrede hebben met zichzelf. Als je daarentegen kijkt naar de moslimterroristen die uitvoeren wat er in de Koran staat, dan zie je het tegenovergestelde: hun ogen zijn leeg. Ze zijn dood voor zichzelf. Ik weet ook wel dat het een minderheid is die die gruwelijke terreurdaden pleegt, maar hoe vrouwen, overspeligen, homoseksuelen en zo meer behandeld worden, dat zit in het DNA van de islam.»

HUMO Homoseksualiteit is volgens oerconservatieve katholieken als u toch ook een zonde?

HARNWELL «Dat klopt, maar katholieken haten de zonde en houden van de zondaar. Niemand wordt zomaar aan de kant geschoven of gedood. In landen waar de sharia geldt daarentegen worden homoseksuelen en overspeligen consequent geëxecuteerd. Dat is een heel groot verschil.»

HUMO Niet in de hele Islamitische wereld.

HARNWELL «Nee, dat klopt. Het gebeurt in landen waar de sharia geldt, en de sharia is de toepassing van wat in de Koran staat.»

HUMO Brenton Tarrant, de schutter die 49 mensen doodde in een moskee in Nieuw-Zeeland, noemde zichzelf ook een culturele strijder. Voerde hij dezelfde strijd?

HARNWELL «Brenton Tarrant is geestelijk ziek. Zieke mensen kunnen verschrikkelijke dingen zeggen.»

HUMO Hij verwees net als u naar de ondergang van de westerse cultuur en het blanke ras.

HARNWELL (kortaf) «Ik heb dan weer gelezen dat hij alleen respect had voor de communistische overheid in China. En hij noemde zichzelf een ecofascist. Dat zijn geen rechtse uitspraken.»

HUMO Hij uit zich doorheen zijn hele manifest als een fervent aanhanger van extreemrechts.

HARNWELL «Tarrant heeft inderdaad een manifest achtergelaten, maar we krijgen er geen inzage in. Wist je dat het in Nieuw-Zeeland verboden is om het in je bezit te hebben? Het toont hoe sommige mensen niet willen dat we weten wat er echt speelde.»

HUMO Het manifest is makkelijk te vinden op het internet.

HARNWELL «Dat kan zijn, maar ik ga niet zoals links politieke munt proberen te slaan uit iemand die duidelijk problemen heeft en niet goed bij zijn hoofd is.»

HUMO Naast migratie is er vandaag vooral aandacht voor de gevaren van de klimaatopwarming. Hoe kijkt u daarnaar?

HARNWELL «Dat het klimaat zoveel aandacht krijgt, is het werk van de politieke elite en de ngo’s, de klimaatlobby. Ik geloof niet dat klimaatopwarming een gevolg is van menselijk gedrag. Mijn instinct zegt dat het meer met grotere activiteit op de zon te maken heeft. We weten sowieso dat de temperatuur op de aarde doorheen de tijd stijgt en daalt, dat is geen geheim. De oplossing ligt dan ook niet in een strengere regulering van energieconsumptie, daar tref je alleen maar de armsten mee. Toch wordt daar nu op aangestuurd, door dezelfde arrogante en incompetente elite die ons massale migratie opdringt.»

HUMO U hebt in Nederlandse media uw liefde voor Geert Wilders betuigd. Zijn er Belgische politici die u bewondert?

HARNWELL «Ik vind het Vlaams Belang een uitstekende partij. Zij zijn een voorbeeld van een partij die door de elite aangepakt werd omdat wat ze zeiden hun niet beviel. Mocht ik in Vlaanderen wonen, zou ik ook een separatist zijn. Stel je eens de vraag wat de lijm is die België vandaag nog samenhoudt. Het was vroeger een buffer tussen Duitsland en Frankrijk, maar die bestaansreden is nu weg. En vroeger hield het katholieke geloof jullie land samen, maar ook dat is verdwenen. Wat blijft er over? Niets.»

HUMO Zijn er ook Belgische politici die interesse tonen voor deze school?

HARNWELL «Ja, zo heb ik contact met enkele leden van Vlaams Belang Jongeren, maar ik kan geen namen noemen. We hebben meer dan duizend inschrijvingen, ik kan ze onmogelijk allemaal uit het hoofd kennen. Er is interesse uit alle hoeken van de wereld.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234