Kevin Janssens in Humo-blockbuster 'Van Ranst’. Beeld Humo
Kevin Janssens in Humo-blockbuster 'Van Ranst’.Beeld Humo

Satirische video

Humo-blockbuster ‘Van Ranst’ scoort 349 klachten bij Unia: ‘Helemaal jullie stijl!’

Sinds het begin van de coronacrisis heeft Gelijkekansen-centrum Unia nergens méér klachten over ontvangen dan over de trailer van Humo’s fictieve blockbuster ‘Van Ranst’, met Kevin Janssens in de rol van superheld-viroloog: 349 om precies te zijn. Dat is meer dan de 266 meldingen van grootouders die zich gediscrimineerd voelden omdat ze niet meer op de kleinkinderen mochten passen.

Hanne Van Tendeloo

ELS KEYTSMAN (directeur Unia) «We vermoeden dat het komt door een artikel op de extreemrechtse website Reactnieuws: ‘Humo verfilmt massamoord op Vlaamsgezinden tijdens barbecue.’ Velen hadden de tekst, waarin werd opgeroepen om ons te schrijven, gekopieerd.»

HUMO Ze verslikten zich vooral in de parodie op de barbecue waarop Dries Van Langenhove was betrapt tijdens de eerste lockdown.

KEYTSMAN «Ze vonden de trailer aanzetten tot haat tegenover Vlaams-nationalisten.»

HUMO Volgens de klagers riep de trailer op tot geweld.

KEYTSMAN «Unia is bevoegd om zowel meldingen van discri­minatie als van hate speech te be­handelen. De vrijheid van meningsuiting is een belangrijke pijler in ons land. Het gaat heel ver: je mag zowat alles zeggen wat je denkt, hoe kwetsend een ander je mening ook vindt. Maar er zijn grenzen: je mag niet aanzetten tot haat, geweld of discriminatie tegenover individuen of groepen op basis van de wettelijk beschermde persoonskenmerken, met een kwaadwillige bedoeling. Hier ging het duidelijk om vrijheid van menings­uiting: Humo had geen ­kwaadwillige bedoeling en riep niet op tot haat.»

HUMO Moest u erom lachen?

KEYTSMAN «Ik vond het vooral erg Humo: het is helemaal jullie stijl.»

HUMO Wel ironisch: extreemrechts neemt Unia graag onder vuur, maar maakt wel gebruik van jullie, als ze zich op de tenen getrapt voelen.

KEYTSMAN «Iedereen die zich slachtoffer voelt, mag zich melden. Daarvoor dienen we.

»Het verhaal heeft nog een staartje gekregen in het Vlaams Parlement: toen we er ons jaarverslag voorstelden, zeiden Vlaams Belang-politici dat Unia niets onderneemt als de Vlaming wordt gediscrimineerd. ‘En het carnaval van Aalst vonden jullie wél anti­semitisch.’ Maar die zaken zijn niet met elkaar te vergelijken. De melders waren in elk geval niet blij met ons antwoord. Reactnieuws heeft nu een op­­roep gedaan om te klagen bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame.»

HUMO Als we ook daar in de prijzen vallen, sturen we onze superheld Kevin Janssens.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234