null Beeld

Humo fietst met belgerinkel naar de winkel

Dat het beter is om uw fiets van stal te halen als u boodschappen gaat doen - beter voor het milieu, uw gezondheid én uw portefeuille - weet u uiteraard al lang. Maar het kan geen kwaad om de knoop in uw oren nog eens aan te sjorren, dachten ze bij de Bond Beter Leefmilieu. Vandaar hun campagne 'Met belgerinkel naar de winkel', die de komende weken een ware fietsepidemie zal veroorzaken - mede dankzij hun ultrahippe, door Walter Van Beirendonck ontworpen fietstas.

Kristoff Tilkin

En ook Humo draagt zijn steentje bij: op 19 mei zitten bij uw lijfblad gratis stickers - ontworpen door onze huiscartoonist Jeroom - waarmee u uw stalen ros kunt pimpen én straffe prijzen kunt winnen. Maar eerst even polsen bij Walter Van Beirendonck: is hij zelf wel een verstokte fietser?


Walter Van Beirendonck «Valt wel mee: ik fiets vooral in de weekends, thuis in Zandhoven. Door de week zit ik meestal in de Antwerpse binnenstad, en daar heb ik geen fiets nodig: mijn winkel, atelier en kantoor zijn op loopafstand, 't zou zelfs een beetje onnozel zijn om daarvoor de fiets van stal te halen. Maar ik behoor qua fietsfilosofie toch meer tot de jongere generatie, voor wie het gewoon een praktisch vervoermiddel is. De meeste veertigers en vijftigers beschouwen de fiets meer als iets waar je alleen in uiterste nood naar grijpt.»


HUMO Toch verbaast het niet dat ze uitgerekend jou vroegen: je had al eerder een collectie die 'Stop Terrorizing Our World' heette. Je bent dus niet vies van ecologie.

Van Beirendonck «Van goede doelen tout court, zul je bedoelen. Voor Levenslijn had ik al eens veiligheidshesjes ontworpen, dit leek me minstens even leuk.»


HUMO 'Smile + Bike' is wel een verrassend softe slogan, toch voor iemand die in zijn werk onbeschaamd knipoogt naar sm en terrorisme.

Van Beirendonck «Deze actie moet een zo groot mogelijk publiek aanspreken, en dan zoek ik het liefst niet te ver. 'Smile + Bike' is een simpele slogan die meteen effect sorteert.»


HUMO Wie de fietstas wil, zal er moeite moeten voor doen - meer bepaald: een paar keer naar de winkel fietsen om de nodige zegeltjes te verzamelen.

Van Beirendonck «Dat was niet mijn idee, maar ik sta er wel helemaal achter. Veel democratischer dan er geld voor te vragen. Bovendien doe ik dit gratis: 't lijkt me dan ook niet meer dan normaal dat ze die tas alleen gebruiken voor deze campagne, en dat ze er achteraf niet achter mijn rug grof geld mee verdienen (lacht)

Humo fietst met belgerinkel naar de winkel (2)

HUMO Binnenkort verschijnt je wintercollectie 'Glow'. Mogen we daar 'In the Dark' achter denken? Is het bedoeld als lichtpunt in deze donkere tijden?


Van Beirendonck «Ik wou vooral een uitbundige collectie, als een soort statement tegen de neutraliteit die in de modewereld gebruikelijk is - de meeste ontwerpers durven of willen geen standpunt innemen over de toestand in de wereld. Maar mijn eerste tekeningen dateren van meer dan een jaar geleden, toen de crisis nog niet was losgebarsten. Als jij de titel leest als een flinter van hoop in deze duistere tijden, dan kan ik daar gerust mee leven.»


HUMO Zopas verscheen de monografie 'Walter Van Beirendonck. De controversieelste van de Antwerpse modeontwerpers', waarin modejournaliste Agnes Goyvaerts je leven en werk ontrafelt. Het heeft best lang geduurd, en dat voor iemand wiens merk 'Walter' heet en die zijn eigen logo is - 't siert trouwens de cover.

Van Beirendonck «De uitgevers hingen al jaren aan mijn bel, maar ze wilden altijd van die glossy koffietafelboeken, en dat vond ik maar niks. Als ik er al tijd en energie zou insteken, dan alléén als ik mijn verhaal eens kon vertellen, uitleggen hoe ik werk. Het grote publiek kent me enkel van gezicht en van die choquerende beelden uit mijn show die ze altijd op televisie tonen; 't werd hoog tijd om dat clichébeeld eens te doorbreken. Wie het boek heeft gelezen, zal beseffen dat het er in mijn atelier helemaal niet zo extreem aan toegaat, en dat mode gewoon keihard werken is.»


HUMO Je hebt de voorbije jaren etalages, kasten, rugzakken, auto's, podiumoutfits voor U2 en uniformen voor het Antwerpse stadspersoneel ontworpen, en nu weer een fietstas. Wat nog níét, eigenlijk?

Van Beirendonck «Kan ik het helpen dat alles mij interesseert én dat ik verschrikkelijk benaderbaar ben? (lacht) Och, 't is gewoon leuk om eens aan iets anders te werken dan mijn volgende collectie. En vaak krijg ik net daardoor verse ideeën: zo heb ik onlangs illustraties gemaakt voor de nieuwe akoestische plaat van Mika, en dat bleek zo goed te klikken dat we binnenkort misschien samen kleren gaan ontwerpen. En de gasten van De Jeugd van Tegenwoordig zijn ook fans van me: wie weet komt daar ook nog wel eens iets uit de bus.»

Met Belgerinkel naar de Winkel

Op zaterdag 16 mei wordt de actie 'Met belgerinkel naar de winkel' van de Bond Beter Leefmilieu in gang gezwengeld tijdens Naked09 in de Antwerpse Kammenstraat (alle info: www.naked09.be). Volgende week zit bij Humo een gratis vel met keimilieubewuste fietsstickers, ontworpen door Jeroom. Tring-tring!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234