null Beeld

Humo gidst: De beste stripromans in woord en beeld

In uw jeugd verslond u de avonturen van 'Kuifje', 'Suske en Wiske' en 'Nero', tegenwoordig leest u alleen de Humo (én alle romans en non-fictiewerken die minstens drie sterren opgespeld krijgen in onze boekenrubriek, dat spreekt)? Dan is het u misschien wel ontgaan dat de muur tussen literatuur en strips de voorbije drie decennia steen voor steen is gesloopt, en dat de betere strip al lang niet meer onderdoet voor het kruim van de romanschrijverij.

Maar niet getreurd! Humo en Boek.be selecteerden 24 stripromans waarmee u uw schade kunt inhalen. Een handvol klassiekers en een peloton jong geweld, allemaal boeken die het waard zijn langs uw bovenkamer, hart en onderbuik te passeren. Dankzij de bonnen in het midden van de bijlage in Humo 3545 kunt u ze met korting aanschaffen in één van de deelnemende boekhandels.
Klik hier voor een overzicht en druk de bonnen af (pdf-formaat)

Overigens: waarom wij het hier over 'de striproman' hebben en niet over het meer gangbare 'graphic novel'? Simpel: tussen de 24 actietitels zitten niet alleen artistiek getekende hardcoverbeeldromans die lonken naar een muur in het museum, maar ook uitstekende verhalen met een slappe kaft die het seriewerk van de pulpstrip benaderen. Mocht u ons - uiteraard met de loop van een doorgeladen Glock tegen onze rechterslaap: voor minder zwichten wij niet - verplichten dan toch een zo sluitend mogelijke definitie van het begrip striproman te blaffen, we hielden het op 'de betere strip voor volwassenen, met literaire kwaliteiten en een afgerond verhaal, meestal in boekformaat, en waarbij beeld en woord op virtuoze wijze worden samengebracht'.

Kortom: 'striproman' bestrijkt het hele universum tussen de klassiek gestileerde stroken van Marvano en de wild uitwaaierende lay-out van Marc Legendre, tussen de romanachtige hardcovereditie van Pedrosa's 'Drie schimmen' en de slappe stripkaft van Judith Vanistendaels 'De maagd en de neger', tussen de autobiografische strapatsen van Art Spiegelman en Marjane Satrapi en de fantastische verbeelding van Rosinski & Van Hamme, tussen de bevreemdende grootstadfabel van Schuiten & Peeters en de hyperrealistische banaliteit van Adrian Tomine, tussen de dromerige speeldrift van Randall.C en de bikkelharde realiteit van Joe Sacco en Tardi.

Vierentwintig stripromans, twee dozijn parallelle universa om in te duiken en vervolgens te huiveren, ontroerd te raken, te lachen of te janken: doe er uw voordeel mee.

(kt)

U vindt de bijlage met de kortingbonnen middenin Humo 3545

undefined


undefined


Marguerite Abouet
'Aya uit Yopougon 1'


Marvano
'Berlijn 1: De zeven dwergen'


Dick Matena
'Kaas'


Robert Crumb
'Kafka'


Judith Vanistendael
'De maagd en de neger'

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

undefined


undefined


Joe Sacco
'Fikser'


Lewis Trondheim
'Het eiland Bourbon 1730'


Ross Campbell
'Natte maan - Deel 1: Vage omzwervingen'


Adrian Tomine
'Tekort'


Hanco Kolk
'Meccano: de ruwe gids'

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

undefined


undefined


Baru
'Het kortste eind'


Jeroen Janssen & Pieter van Oudheusden
'De grote tovenaar - Deel 1: De kruisweg van Mpyisi'


Marjane Satrapi
Persepolis


Noël Tuot &
Daniel Casanave
'Baudelaire'

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

undefined


undefined


Osama Tezuka
'Boeddha - Deel 1: Kapilavastoe'


Stephen King
'De donkere toren'


Randall.C
'Slaapkoppen'


Art Spiegelman
'Maus'


Dick Matena
'Parijs'

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

undefined


undefined


Marc Legendre
'Verder'


Tardi
'Loopgravenoorlog'


Rosinski & Van Hamme
'De Chninkel'


François Schuiten & Benoît Peeters
'De theorie van de zandkorrel 1'


Cyril Pedrosa
'Drie schimmen'

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

Humo's Top 10 Comic Book Movies

Sinds het jaar 2000 kunt u geen bioscoopcomplex meer binnenstappen of u vindt er een of andere comic book superhero die de overgang naar het witte doek heeft gemaakt. Tussen die vele verfilmingen veel crap - zeker te mijden: Daredevil, Catwoman, League of Extraordinary Gentlemen en Ghost Rider - maar zeker ook enkele absolute pareltjes. En precies die laatsten hebben wij verzameld in onze top 10 van Comic Book Movies.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234