null Beeld

Humo gidst u door de zwoele zomermaanden met verbazend verkwikkende vakantietips

De zomer is weer in het land, en als vanouds slaat bij menig medemens de wanhoop toe over hoe die uitgestrekte, maar voorlopig nog angstwekkend lege vakantiedagen in te vullen. Vrees niet, Humo helpt u volgaarne een handje bij het kiezen van een aangename tijdsbesteding.

jvb

'Concerten! Boeken! Expo's! Films! Een nacht in de nor! Wandelen met alpaca's! Yoga! Alcohol! Porno!'


1 GELOOF IN SPROOKJES

Huilende kinderen in kooien, de VS die zich terugtrekken uit de VN-mensenrechtenraad en Radja Nainggolan die niet mee mocht naar het WK: het is moeilijk om nog in sprookjes te geloven. Het Intercultureel Sprookjesfestival van Chiny helpt u – of op z’n minst uw kroost – een handje door een wolkje spektakel en feërieke magie uw richting uit te blazen, met sprookjesvertellers en animatie in de Waalse openlucht. En ze leefden nog lang en gelukkig.

null Beeld


★ Info & tickets: walloniebelgietoerisme.be

undefined


2 ZWEM IN OPENLUCHT

Niets – maar dan ook níéts – is beter dan op een drukkend hete dag verkoeling zoeken in het water. Daarom lijsten wij voor u de fijnste openluchtzwembaden en zwemvijvers op, de verleidelijke nimf aan de waterrand moet u zelf meebrengen. Luxeplonzen kan bij David Lloyd in het Brusselse Ter Kamerenbos, met uitzicht op een kasteel en idyllische tuin, of in de Thermae van Grimbergen, waar verwennerij verplicht is met saunahutjes, een spa én detox lunch. Zwemmers met minder hang naar weelde kunnen terecht op Linkeroever in Antwerpen: De Molen is een gigantisch zwembad met ligweide waar kinderen vrijuit kunnen spelen, maar waar het toch rustig genoeg is om rond te hangen of te lezen. Voor kinderen die wat meer prikkels nodig hebben, is er het waterparadijs van Wilhelm Tell in Limburg, met golfslagbaden, een waterglijbaan, een wildwaterbaan, fonteinen en een waterkanon. Let’s go swimming in the water, let’s go swimming in the pool!


★ Info & tickets: davidlloyd.be, thermae.com, antwerpen.be, limburgcampings.be

3 WORD SLIMMER (1)

Bang dat uw hersencellen afsterven door strandhangen en margarita’s slurpen? Geen nood! Op het internet vindt u een hoop boeiende MOOC’s, of: Massive Open Online Courses. Studeren aan prestigieuze universiteiten als Harvard of Oxford? Het kan, en zelfs gratis. U kunt er zich online inschrijven voor een cursus die bestaat uit artikels, websites en videocolleges. Sommige krijgt u er in vijf weken doorgejaagd, andere duren langer. Wat staat er zoal op het curriculum? U kunt wijnkenner worden dankzij de universiteit van Adelaide (‘World of Wine: From Grape to Glass’). In de lessenreeks ‘The Rise of Superheroes and Their Impact on Pop Culture’ aan de Smithsonian Institution komt u te weten waar de hausse van superheldenfilms precies vandaan komt. Verder: klimaatverandering, priemgetallen, de oerknal, de wereldliteratuur. Om tijdens die barbecue-avondjes erudiet uit de hoek te komen.


★ Info: edx.org

4 WORD MEER ZEN (1)

Nood om de drukte en spanning van het werkjaar af te schudden? Yogafestivals galore deze zomer, in eigen én andermans land. Yogalife Festival in Laarne en Yogaland in Torhout beloven enkele van de beste yogaleraars samen te brengen om u de downward facing dog aan te leren. Zelfs volleerde yogi’s kunnen hier hun flow perfectioneren. Ook de drie yogafestivals in Nederland beloven u onder te dompelen in een zee van ontspanning. Stressvrij nog voor u ‘namaste’ kunt zeggen!


★ Info & tickets: yogalifefestival.be, yogaland.be, yogafestivalterschelling.be, yogafestivalarnhem.nl, yogafestivalamersfoort.nl

5 WORD MEER ZEN (2)

undefined

null Beeld

Doet yoga het niet voor u? EcoSnooze biedt – geen grap! Of toch? – wandelingen aan met alpaca’s. Wellness met naar verluidt de liefste en snoezigste dieren op aarde. Het parcours kan er modderig bij liggen, dus vergeet behalve uw goede humeur ook uw rubberlaarzen niet.


★ Info & tickets: ecosnooze.be

6 CALIFORNIA CRAZY

U droomt al jaren van een roadtrip door sunny California, maar ook deze zomer komt het er niet van? Uitgeverij Taschen verzacht de pijn met het boek ‘California Crazy’, een bonte verzameling van de meest waanzinnige architectuur aan de westkust van de VS. Begin vorige eeuw verzamelden vrije geesten zich in Californië en schopten er duchtig tegen de heilige huisjes van het architecturale conformisme. Met excentrieke, innovatieve en extreem bizarre bouwsels als resultaat. Gigantische donut op het dak van een donutshop? Check! Een troep betonnen dinosauriërs? Check! California dreaming...


7 EEN NACHTJE NOR

Kunstenaar en allround fijne druktemaker Dennis Tyfus bouwde een gevangenis in het Middelheimpark. De hele zomer lang organiseert hij in De Nor elke vrijdagavond concerten en performances. Staan onder meer op het programma: Gerard Herman, Elko Blijweert, Ignatz en Miaux.


★ Info & tickets: middelheimmuseum.be

8 WORD VLUCHTELING

undefined

null Beeld

Vakantietip voor Theo Francken: ‘CARNE y ARENA’. De virtualreality-installatie van regisseur Alejandro González Iñárritu transformeert bezoekers op indringende wijze tot vluchteling. In een individuele ervaring loopt u op blote voeten in het zand en waant u zich in de onbarmhartige grenswoestijn tussen Mexico en de Verenigde Staten. Na een doortocht in Milaan, Mexico-Stad en L.A. is de installatie nu in het Amsterdamse EYE Filmmuseum te zien. De reactie die de ervaring teweegbrengt, slingert je naar verluidt terug naar de begindagen van de film, toen mensen gillend wegrenden bij het zien van de trein op het scherm die op hen afdenderde.


★ Info & tickets: eyefilm.nl/carneyarena

9 POP IN EEN CATSUIT

Naomi Velissariou – u kent haar als Bijou uit ‘Chaussée d’amour’ – liet zich voor ‘Permanent Destruction. The SK Concert’ inspireren door Sarah Kane (1971-1999), één van de belangrijkste toneelschrijfsters van de afgelopen decennia. Kanes psychische labiliteit vertaalde zich genadeloos in haar werk. Op tragikomische wijze brengt Velissariou een muzikale trip door haar donkere oeuvre. Ze imiteert perfect een ongenaakbare popdiva – in nauwsluitende catsuit, inclusief broeierige blikken en gestileerde poses – maar geeft daarmee tegelijk ook ironisch commentaar.


★ Info & tickets: theateraanzee.be

10 FESTIVALITIS!

Festivals, festivals, festivals. In de zomer is er elke dag wel ergens één. Daarom een bloemlezing van de must hears – opgelet, er komen veel uitroeptekens aan. Thom Yorke op Sónar Festival in Barcelona! David Byrne op Gent Jazz! The Cure in Hyde Park in London! Kendrick Lamar op Pukkelpop! Soulwax op Dour Festival! En dEUS op TW Classic, Lokerse Feesten én Brussels Summer Festival!


★ Ontvang de beste aanbevelingen van Festivalman via messenger: humo.be/festivalman

★ Stippel je persoonlijke Werchterparcours uit via onze gratis tool

★ En volg al het festivalnieuws op festivalitis.be

11 DINO’S, DINO’S, DINO’S

undefined

null Beeld

Surft mee op de brullende golven van de dinohype, die met de vijfde ‘Jurassic Park’-film ‘Fallen Kingdom’ nog lang niet uitgeraasd lijkt: Pairi Daiza, afgelopen mei nog bekroond tot ‘beste zoo van Europa’. Marc Coucke liet per boot veertien dino’s van Texas naar Brugelette overbrengen, om ze naast pedagogische borden neer te poten in een splinternieuw sequoiabos. Wie meer wil dan kijken, kan in de ‘Tent van de ontdekkingsreiziger’ (giechel) voelen aan dinobeenderen, of in het zand restanten van een T-Rex of Brachiosaurus blootleggen. Extra punten voor wie de overblijfselen van Couckes barbecuevlees ontdekt!


★ Info & tickets: pairidaiza.eu/nl

12 BOEKEN, BOEKEN, BOEKEN

Zomer, tijd voor uw jaarlijkse literaire bedevaart! Nog nooit op literaire bedevaart geweest? Dan is deze zomer hét uitgelezen moment, want met chroniqueur van het Amerikaans-joodse leven Philip Roth en auteur, journalist en fulltime dandy Tom Wolfe verloren we twee grootmeesters van de letteren. Neem rustig de tijd om hun indrukwekkende oeuvres te (her)lezen en laaf u aan hun wijsheid.


Meer zomerboekentips hierrr

undefined


13 CINEMA CANVAS

‘I’m a writer, but then nobody’s perfect’, zo luidt Billy Wilders grafschrift, een verwijzing naar één van de bekendste oneliners uit de filmgeschiedenis. Wilder behoorde tot Hollywoods grootste regisseurs, maar hij zag zichzelf in de eerste plaats als schrijver. Zijn lichtvoetige humor en cynische levensvisie combineerde hij op magistrale wijze in de slimme romcom ‘The Apartment’, met stralende sterren Jack Lemmon en Shirley MacLaine. En kijk, geheel toevallig kunt u deze klassieker deze zomer zien op groot scherm, want Cinema Canvas komt terug! Met de keuzes van onder meer Adil El Arbi, Malin-Sarah Gozin, Matteo Simoni en Marc Didden.


★ Info & tickets: canvas.be/cinema-canvas

14 LA VIE EN ROSE

undefined

null Beeld

Pink power! De hipste alcoholhoudende drankjes kleuren deze zomer knal-, zalm- en zachtroze. Om de gin-tonic-hype – de laatste jaren toch wat gaan liggen – opnieuw aan te zwengelen, zetten ginfabrikanten hun geld op roze gin, op smaak en kleur gebracht met granaatappel, pompelmoes of rabarber. Ook cider is tegenwoordig verkrijgbaar in een roze variant, gemaakt van roodvlezige appels. Trendwatchers noemen het nu al één van de populairste drankjes van het moment. Tot slot zal het u op de terrasjes al wel opgevallen zijn: roséwijn is alomtegenwoordiger dan ooit. Zij die het kunnen weten, voorspellen zelfs dat er binnen afzienbare tijd elk jaar wereldwijd 135 miljoen liter rosé méér verkocht zal worden dan voorheen. Schol!


15 BIER HIER!

Belgische bierfeesten bij de vleet, deze zomer. Op 13, 14 en 15 juli kunt u voor een schuimende pint naar de zelfverklaarde bierhoofdstad Namen. Het Gents bierfestival viert op 18 augustus zijn negende editie, en op 25 en 26 augustus vindt het BXLBeerFest plaats in Tour & Taxis – met vijftig brouwerijen uit tien verschillende landen, en geen lederhosen in zicht! Om uw zomer feestelijk bezopen af te ronden kunt u ook nog naar het Belgian Beer Weekend, van 7 tot 9 september, op de Grote Markt in Brussel. Bedoeling is er in de eerste plaats om Sint-Arnold, patroonheilige van de bierbrouwers, op passende wijze – lees: met een stuk in uw schuimkraag – te eren. Zeg tegen Sint-Bob dat hij/zij zich schrap zet.


16 AMY

undefined

null Beeld

In de documentaire ‘Amy’ kwam vader Winehouse er nog bekaaid af, maar nu schetst het Joods Museum in Brussel in samenwerking met het Jewish Museum of London een genuanceerder beeld van het gezin. Broer Alex stelde een mooie tentoonstelling samen die een ander licht werpt op zijn getalenteerde zus. ‘Amy Winehouse. Een familieportret’ start in het Victoriaanse Londen, waar haar Wit-Russische betovergrootvader in 1890 van de boot stapte, en vertelt het verhaal van de familie Winehouse aan de hand van persoonlijke voorwerpen en familiefoto’s. Mooi detail: in een sollicitatiebrief voor een theaterschool schreef Amy: ‘All my life I have been loud, to the point of being told to shut up. The only reason I have had to be this loud is because you have to scream to be heard in my family.’


★ Info & tickets: brusselsmuseums.be/nl

17 HET BOS IN

In 1845 ging de 28-jarige Henry David Thoreau twee jaar lang in bijna volstrekte eenzaamheid wonen in een zelfgebouwd hutje bij het Waldenmeer. Hij schreef over die ervaring zijn klassieker ‘Walden’: ‘Ik ging de bossen in omdat ik bewust wilde leven, om me alleen met het wezenlijke bezig te houden en te onderzoeken of ik niet kon leren wat het leven me moest leren, zodat ik niet op mijn sterfbed zou moeten ontdekken dat ik niet geleefd had.’ Zo ver wilt u misschien niet gaan om tot de essentie van het leven door te dringen, maar The School of Life helpt u een eindje op weg met de cursussen ‘How to Connect with Nature’ en ‘Wildplukken voor beginners’.


★ Info & tickets: theschooloflife.com

18 WORD SLIMMER (2)

Voor wie ook in de zomer het studeren niet kan laten, organiseert Cinea in Cinema Zuid een zeven dagen durend Zomerfilmcollege. Want geef toe, het is toch heerlijk verkoeling te zoeken in de donkere zaal voor het grote scherm? De focus ligt dit jaar op de onvergetelijke cinema van Brian De Palma en Éric Rohmer. En alsof dat nog niet genoeg is, snijdt levend filmnaslagwerk David Bordwell in vier masterclasses enkele van zijn favoriete thema’s uit de filmgeschiedenis aan.

undefined

null Beeld


★ Info & tickets: cinea.be

19 VOSSEN

Dé gezinsactiviteit van deze zomer is een culturele fietstocht in het spoor van Reinaert de Vos, door het Vlaamse Waasland en Nederlands Zeeuws-Vlaanderen. Om het écht grensoverschrijdend te maken, besteedde organisator Fernand Huts de audiovisuele invulling uit aan Bart De Pauws productiehuis Koeken Troef! De titel ‘Vossen’ had de flamboyante ondernemer en kunstverzamelaar zelf al bedacht. Toch maar uitkijken wanneer u hun ‘vroege vogel’-actie boekt.


★ Info & tickets: vossen.vlaanderen

20 OLÉ TV

undefined

null Beeld

Naast al die wilde vakantieplannen is er natuurlijk nog steeds uw trouwe vriend de tv. Wij serveren u alvast de belangrijkste nieuwigheden. ‘GLOW’ laat op Netflix zijn tweede seizoen los. ‘GLOW’ (Gorgeous Ladies of Wrestling) is een briljante serie over vrouwelijke misfits in het Los Angeles van de jaren 80: spandex, eightiesmuziek en échte vrouwen. En dan is er natuurlijk de langverwachte nieuwe reeks van Matt Groening, die na ‘Futurama’ voor het eerst in twintig jaar een show maakt. Meng de setting van ‘Game of Thrones’ met de stijl van ‘The Simpsons’ en u krijgt ‘Disenchantment’, met in de hoofdrol de drinkende prinses Bean, haar elfenvriend Elfo en haar persoonlijke demon Luci.


21THE SOUND OF SIMON

De laatste kans om the sound of Simon live te horen: de 76-jarige Paul Simon werkt zijn afscheidstournee ‘The Farewell Tour’ af. Die passeert ook in het Sportpaleis – België is één van de weinige Europese landen waar de Amerikaanse zanger zal optreden. Daarna volgt onherroepelijk ‘The Sound of Silence’. Zie ook pagina 162.


★ Info & tickets: sportpaleis.be

22 #METOO (1)

undefined

null Beeld

Dé hashtag van 2017 is intussen een uitgeholde term die gratuit gebruikt wordt als containerbegrip, dus doen wij lekker hetzelfde met deze literaire #MeToo. Dit jaar verschenen al opvallend veel spraakmakende romans van vrouwelijke schrijvers. De zomer is hét moment om die ook daadwerkelijk te lezen. Leg alvast klaar naast de strandstoel: Zadie Smiths essaybundel ‘Voel je vrij’, Louise Erdrichs filosofische dystopie ‘Toekomstig huis van de levende god’, het spannende ‘Gespleten’ van Karin Slaughter, Maggie O’Farrells memoires ‘Ik ben ik ben ik ben’ (ondertitel: ‘Zeventien keer rakelings langs de dood’), Sara Mesa’s ‘Litteken’, Naomi Aldermans ‘De macht’, Marieke Lucas Rijnevelds ‘De avond is ongemak’, Lina Wolffs ‘De polyglotte geliefden’, Clarice Lispectors ‘De passie volgens G.H.’, Natalia Ginzburgs ‘Al onze gisterens’, Leila Slimani’s ‘In de tuin van het beest’, Silvia Avallone’s ‘Levenslicht’, Claire Messuds ‘Meisje in brand’ en last but not least: ‘Club Mars’, de opvolger van Rachel Kushners bejubelde roman ‘De vlammenwerpers.’ En adem rustig weer uit.

undefined

null Beeld


23 #METOO (2)

Ook in het theater slaan vrouwen terug. Op het Theaterfestival doorkruist de ijzersterke Mette Ingvartsen met ‘21 Pornographies’ in vogelvlucht de geschiedenis van de het prikkelende genre, te beginnen bij de verhalen van Markies de Sade. Hoe dichter ze bij onze tijd komt, hoe brutaler porno op onze instincten inspeelt. In een laatste scène dringt Ingvartsen genadeloos door tot de perverse kern van pornografie.


★ Info & tickets: theaterfestival.be

24 DE WERELD VAN TIM BURTON

Reisde reeds de hele aardbol rond: de tentoonstelling ‘The World of Tim Burton’. Deze zomer hoef je niet verder dan Genk voor een inkijk in het universum van de geniale gek die ons films als ‘Batman’, ‘Edward Scissorhands’, ‘The Nightmare Before Christmas’ en ‘Alice in Wonderland’ schonk. In C-Mine zijn meer dan 400 tekeningen, schilderijen, foto’s, poppen, maquettes, geanimeerde films en installaties te zien die u binnenzuigen in het brein van Burton nog voor u driemaal ‘Beetlejuice’ kunt zeggen.


★ Info & tickets: c-mine.be

25 NOTTING HILL CARNIVAL

Wie Notting Hill enkel kent van de gelijknamige zeemzoete romcom, moet het laatste weekend van augustus zeker een bezoekje brengen aan die Londense wijk: dan blasten tientallen soundsystems er naar jaarlijkse gewoonte reggae, calypso en dancehall door de straten. Met zo’n miljoen bezoekers is Notting Hill Carnival één van ’s werelds grootste straatfestivals – en volledig gratis, bovendien. Vergaap u aan danseressen met veren in hun kont, verorber Caraïbische streetfood, sla rumcocktails achterover en wees voorzichtig wanneer men u een stukje cake aanbiedt.


★ Info & tickets: nottinghillcarnivalguide.com

26 FILMS, FILMS, FILMS

Humo’s (es) lijstte voor u al de lekkerste zomerfilms op, wij serveren u de best of van de best of. Bevredig uw blockbusterverlangen met ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ of ‘Mission: Impossible – Fallout’. Interesse in het serieuzere werk? Dan is er de verfilming van Ian McEwans bestseller ‘On Chesil Beach’, en ‘Disobedience’ van Sebastián Lelio, over twee jeugdvriendinnen in een ultraorthodox joods milieu die net iets méér dan jeugdvriendinnen blijken te zijn, wat dan weer moeilijk ligt in dat ultraorthodoxe milieu. Lachen, gieren, brullen kan deze zomer met ‘Blockers’, over drie tienermeisjes die een pact sluiten om zich te laten ontmaagden op prom night: nu al geboekstaafd als de allereerste platvloerse tienersekskomedie met feministische invalshoek. Lacht u liever groen? Dan is er ‘Tully’ van Jason Reitman, een hilarische satire over de donkere kant van het moederschap. Met ‘Hereditary’ is dan weer een nieuwe horrorhype gearriveerd. Nooit meer zal uw thuis nog als een veilige thuis aanvoelen. Bekijken op eigen risico. Tot slot raden we u ‘The Man Who Killed Don Quichote’ aan, alleen al voor de processie van Echternach die Terry Gilliam ervoor heeft moeten doorstaan.


★ Lees ook Humo's lekkerste filmzomerlijst

27 WK-KOORTS

undefined

null Beeld

In de supermarkt is geen product meer te vinden dat níét in tricolore komt. Wij adviseren om u er gewoon volledig aan over te geven. Ga op café naar het WK kijken tussen mensen die u van haar noch pluim kent, grijp hen eens goed vast wanneer Mertens, Lukaku of een andere Rode Duivel scoort, en geniet volop van het enige moment dat het in België van ‘tous ensemble’ is.


28 TOURKOORTS

Eentje voor de kinderen – of voor volwassenen met nostalgie naar hun kindertijd: Tour de France spelen met plastic rennertjes, een dobbelsteen en een wasknijper. En na elke rit een Tourkrantje stencillen met de uitslag en de klassementen, en natuurlijk ook een ritverslag. Essentieel onderdeel: het afgewerkte krantje uitdelen aan alle geïnteresseerden in de straat. Print is not dead!


29 APPS VOOR KINDEREN

undefined

null Beeld

De kinderen bruisen twee maanden lang van energie, u wilt éíndelijk uitslapen / dat boek lezen / op de weg letten terwijl u over de Autoroute du Soleil raast (schrappen wat niet past)? Met deze apps kunt u de kleintjes zonder schuldgevoel voor de tablet of smartphone parkeren. ‘Letterschool’ is een klassieker met prachtige graphics en fijne geluidseffecten waarmee kinderen letters en cijfers leren te schrijven. In ‘Quick Math Jr.’ helpen robots de allerjongsten met tellen en rekenen. In het repetitieve spel ‘Kleine boeren’ moeten kinderen ploegen, zaaien, oogsten, en dat steeds opnieuw – traditionele landbouw in een app, het is een grappige combinatie. Lollig is ook ‘Jop gaat slapen’, waarbij uw kroost Jop helpt bij het opruimen, douchen en afdrogen. Voor vingervlugge kinderen! Wanneer uw koters zélf onder de wol moeten, is er ‘Slaap lekker’: de kinderen moeten alle lichten op de boerderij doven door in elke ruimte de schakelaar te vinden, zodat de dieren rustig kunnen gaan slapen. Voor wat oudere kindertjes is er de puzzelapp ‘Monument Valley’, waarbij de speler in een escheriaanse droomwereld belandt en zich een weg moet banen door driedimensionale doolhoven.


30 FOTOGRAFIE

undefined

null Beeld

Wanneer zomerse temperaturen de gemoederen doen verhitten en uw strijdbare zelf de kop opsteekt, kunt u zich gaan laven aan de Summer of Photography in Brussel. Die internationale biënnale voor fotografie focust dit jaar op de vijftigste verjaardag van mei ’68. Zo toont de tentoonstelling ‘RESIST! The 1960s Protests, Photography and Visual Legacy’ enkele van de meest iconische beelden van de protestbewegingen die de wereld duchtig door elkaar hebben geschud. In Antwerpen gaat het er fotografiegewijs wat gemoedelijker aan toe: op het allereerste Antwerp Photo Festival toont grootmeester Anton Corbijn zijn beste portretten (Nick Cave! Depeche Mode! Kim Wilde!) én onthult hij nooit eerder getoond werk. En van Michael Wolf is onder meer de intense reeks ‘Tokyo Compression’ te zien: passagiers als sardientjes in de metro van Tokio, een stedelijke hel gevat in prachtige beelden.


★ Info & tickets: bozar.be, antwerpphoto.be

31 SEXY BACK

Justin Timberlake brengt sexy terug, en wel in het Sportpaleis. En Senorita, he feels for you. Rock je body op de tunes van de man die zich voor deze tour herdoopte tot The Man of the Woods.


★ Info & tickets: sportpaleis.be

32 UNDERGROUND CINEMA

Hebt u uw films graag verpakt in een unieke ervaring? Schrijf u dan ogenblikkelijk in voor de nieuwsbrief Jeffrey’s Underground Cinema, via cinema@acephale.eu. Elke week leest u wat Jeffrey die week zal tonen op een geheime locatie in Amsterdam, soms met een introductie van de eigenzinnige filmman zelf. Onlangs werd hij genomineerd voor de jaarlijkse cultuurprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Daar is hijzelf niet onverdeeld gelukkig mee, omdat hij zijn evenementen als ongesubsidieerde culturele activist graag klein en intiem houdt.


33 KONING VAN DE POP

undefined

null Beeld

Deze zomer zou Michael Jackson zijn 60ste verjaardag hebben gevierd. Het lot besliste er anders over en de king of pop zal eeuwig jong blijven. Gelukkig werd hij vereeuwigd door tal van kunstenaars: Andy Warhol was in 1982 de eerste, maar lang niet de laatste – Michael zou zelfs de meest afgebeelde culturele figuur in de beeldende kunst zijn. Zijn belang voor muziek, videoclips, dans, choreografie én mode zal niemand ontkennen, maar zijn invloed op de kunst bleef tot nu toe onderbelicht. Hoog tijd om daar wat aan te doen, dachten ze bij de National Portrait Gallery, dus brachten ze in de tentoonstelling ‘Michael Jackson: On the Wall’ werken van meer dan veertig kunstenaars samen. Onder meer Isa Genzken en David LaChapelle beeldden de koning van de pop af.


★ Info & tickets: npg.org.uk

34 KONING TOUT COURT

undefined

null Beeld

Heet van de naald in de luchtvaart: de privéjet van Elvis Presley staat te koop. The King bezat tijdens zijn leven drie vliegtuigen, waarvan er twee in Graceland tentoongesteld zijn. Het derde wordt nu geveild. Een buitenkans! Wie zo dicht bij Elvis wil komen dat-ie op z’n blue suede shoes kan trappen, maar niet meteen een eigen jet nodig heeft, kan naar de Elvis Presley-dag die Cinema Zuid organiseert op 15 augustus. In samenwerking met de Elvis Presley-fanclub! Oefen alvast uw heupzwaai.


★ Info & tickets: cinemazuid.be

35 KAMAGURKISTAN

undefined

null Beeld

Boek deze zomer een enkeltje ‘Kamagurkistan’: in het Noordbrabants Museum kunt u het werk van Humo’s huiscartoonist aanschouwen in volle glorie. ‘Voorbij de grenzen van de ernst’, luidt de ondertitel van Kamagurka’s tentoonstelling. Daarin gaat hij wel meer grenzen voorbij, alle heilige huisjes moeten eraan geloven. ‘Kamagurkistan’ geeft een totaalbeeld van ’s mans oeuvre, van zijn eerste dagboekaantekeningen tot de meest recente Cowboy Henk. Mét audiogids van de koning van de absurditeit zelve!


★ Info & tickets: hetnoordbrabantsmuseum.nl

36 OLDSKOOL MIXTAPES

De zomer is de ideale tijd om oldskool hobbies vanonder het stof te halen. Maak uw eigen zomerse mixtape, like in the old days. In de auto cruisen is toch nog steeds het leukst met zelfgemaakte roadtripmuziek op cassette. Alleen opletten dat de tape niet smelt wanneer u ze op het dashbord laat liggen.


37 KUNSTWANDELING

In de tentoonstelling ‘Experience Traps’ in het mooie Middelheimpark – dat op zich al een bezoek waard is – buigen de hele zomer lang internationale kunstenaars zich over het spanningsveld tussen het natuurlijke en het artificiële. Voor de jongsten zijn er draaiende schijven, verstopt in een grasveld: kunst en speeltuig in één. De expo is een onderdeel van het prestigieuze barokjaar in Antwerpen.


★ Info & tickets: middelheimmuseum.be

38 SHRUBS

undefined

null Beeld

Nu al hip in de VS, dus weldra ook bij ons: shrubs. Shrubs zijn limonades voor volwassenen, ontstaan tijdens de drooglegging in Amerika. De kruidige drankjes op basis van fruit, azijn (!), kruiden en soda werden geschonken in plaats van cocktails. Al Capone zag de inhoud van zijn glas graag wat sterker, maar wie deze zomer helemaal mee wil zijn, doet van roaring twenties anno 2018. Tournée minérale!


39 VERRASSINGSPLATEN!

undefined

null Beeld

Een gesmeerde zomer is er altijd één met – regen in Spanje! Kakkerlakken in uw tent! Kris Peeters in het vliegtuigstoeltje naast u! – zo weinig mogelijk verrassingen. Eigenlijk vormt alleen de muziekindustrie een uitzondering op die regel. Vroeger werd de releasedatum van nieuwe platen enkele maanden op voorhand aangekondigd, zodat fans alvast geld opzij konden leggen. Nu worden de platen waarnaar het vurigst wordt uitgekeken uit het niets gedropt. Drake, Anderson .Paak, Brockhampton en My Bloody Valentine lieten allemaal al weten dat hun nieuwe plaat af is. Ze wachten nu alleen nog tot de wind goed zit, of tot u even niet oplet, om ze uit hun hoed te toveren. Vorige week beten Beyonce en Jay-Z al de spits af: hun kwansuis geloste ‘Everything Is Love’ was de eerste muzikale verrassing van de zomer. Vergeet uw hartmedicijn niet in te nemen (de spanning!) en maak plaats in uw favoriete Spotify-afspeellijst.


40 PUZZEL

undefined

null Beeld

Zeggen álle voorgaande tips u in het geheel niets? Dan kunt u nog altijd lekker thuisblijven en de puzzels oplossen die de hele zomer lang bij uw lijfblad zitten. Geen dank.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234