null Beeld

Humo-journalist Jan Hertoghs bekroond tot 'Meesterverteller'

Feestgedruis hier op de redactie van Humo: onze eigenste Jan Hertoghs werd gisteren door De Stichting Verhalende Journalistiek bekroond tot 'Meesterverteller', een titel die ze jaarlijks uitreiken aan de beste journalistieke verhalenvertellers in de Nederlandse en Vlaamse pers. (jh) won de prestigieuze titel voor zijn Humo-stuk 'De Belgische Greyhound: In het spoor van de langste buslijn', dat in januari van 2015 verscheen.

mke

Hertoghs wordt door de jury geroemd als een ‘chroniqueur van het dagelijks leven’. De verhalen in ‘De Belgische Greyhound’ worden beschreven als ‘perfect getimmerde sigarenkistjes’, wars van ‘journalistiek effectbejag, opsmuk of schoonschrijverij’. Wij vroegen jurylid Pascal Verbeken (zwart-wit foto hieronder) waarom ze precies voor dit stuk van (jh) kozen.

Pascal Verbeken «Ik beschouw deze prijs eigenlijk meer als een soort lifetime achievement award voor Jan. Voor mij gaat het om een bekroning van zijn oeuvre als geheel, waarvan het stuk over de Belgische Greyhound een uitstekend voorbeeld is. Jan is, hoe je het ook draait of keert, een belangrijke chroniqueur van België. Dat klinkt gewichtig, maar ik denk dat het klopt.

'Als je de stukken van Jan die hij voor Humo heeft geschreven van de jaren 90 tot vandaag na elkaar leest, krijg je een helder beeld van België, op een manier die vandaag zeldzaam is in de journalistiek'

»Er waren twee stukken van Jan die voorgedragen waren voor ons jaarboek. Het stuk over de Belgische Greyhound en 'Voor immer afgehaakt: het einde van de telefooncel'. Dat tweede had eigenlijk evengoed de winnaar kunnen zijn. Het stuk over de Greyhound is een typisch Jan Hertoghs-stuk, omdat hij inzoomt op iets heel gewoons – in dit geval een rit op de langste buslijn van België. Tegelijkertijd trekt hij een heel gordijn open om de wereld te tonen die daarachter schuilt. Dat is typisch Jan: hij zoomt in op ‘kleine’ onderwerpen en mensen, maar daar gaat altijd een groter verhaal achter schuil. Hij laat, zeg maar, in de druppel de oceaan zien.

undefined

null Beeld

»Als je de stukken van Jan die hij voor Humo heeft geschreven van de jaren 90 tot vandaag na elkaar leest, krijg je een helder beeld van België, op een manier die vandaag zeer zeldzaam is in de journalistiek. Als je alle wetstraatverslaggeving voor die periode bijvoorbeeld bekijkt, weet je helemaal niets over België – alleen maar dat onze politici veel ruziën (lacht). Maar Jan zoomt echt in op de kern van de zaak.»

HUMO Is zijn soort artikels een zeldzaamheid geworden in de hedendaagse journalistiek?

Verbeken «Meer en meer, ja. Je hebt nog mensen die in die school werken, van de lange reportage, maar het worden er steeds minder. Zijn discipline staat heel erg onder druk, zowel bij kranten als tijdschriften. Een goede reportage vraagt veel werk en tijd, dus dat is zeer duur voor bladen. Jan heeft bijvoorbeeld ook gewacht op de winter als stemmig decor voor zijn artikel. En hij heeft meerdere keren dat traject afgelegd, om genoeg verhalen te sprokkelen. Zoiets vraagt tijd, en dat heeft de pers vandaag steeds minder.

»Wat je nu ziet in de media is een totale inflatie van interviews en opiniestukken. Het ene vaak nog irrelevanter dan het andere. Het is ook gemakkelijk, hè: snel een mening geven. Een opiniestuk is in een uur geschreven. Een reportage, dat moet je zorgvuldig voorbereiden.»

HUMO Is jullie bekroning van zijn werk dan een soort statement?

Verbeken «Ja, absoluut. Het is een steunbetuiging aan het kloppende hart van de journalistiek: de reportage. Met deze bekroning van Jans stukken willen we hun waarde nog eens extra in de verf zetten. Want het zou bijzonder jammer zijn als dit genre ooit definitief zou verdwijnen.»


Lees hier het bekroonde stuk van (jh)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234