null Beeld

Humo presenteert: de antwoorden op vragen die u zich nooit gesteld heeft

In zijn boek ‘Should I Stay or Should I Go?’ probeert de Britse muziekjournalist James Ball een antwoord te zoeken op 88 vragen die pop- en rockmuzikanten zich in hun songs hebben gesteld. Wij filterden er alvast vier opmerkelijke voorbeelden uit. ‘Al met al lijken er goede redenen te zijn om het niet op de weg te doen.’

'David Bowie was met 'Life on Mars' iets op het spoor'


VOULEZ-VOUS COUCHER AVEC MOI CE SOIR? :: Labelle

Deze vraag is in de loop der jaren vaak onderzocht. Mogelijk kunnen we aan de hand van een in 1989 gepubliceerd onderzoek van twee Amerikaanse psychologen, Russell D. Clark en Elaine Hatfield, een definitief antwoord vinden. Zij vroegen een groep van vijf vrouwelijke en vier mannelijke studenten om mensen van het andere geslacht op de universiteitscampus te benaderen, zich voor te stellen, te zeggen dat ze de vreemdeling aantrekkelijk vonden en vervolgens één van de volgende drie vragen te stellen: ‘Wil je vanavond met mij uitgaan?’ ‘Wil je meegaan naar mijn kamer?’ of ‘Wil je met mij naar bed?’

Bij de eerste vraag, die betrekking had op uitgaan, was het instemmingspercentage voor mannen en vrouwen vrijwel gelijk – een verrassend hoog percentage van grofweg 50 procent zei bereid te zijn tot een afspraakje met een volkomen vreemde. Zodra we overstappen naar de tweede vraag – meegaan naar de kamer – zakt het instemmingspercentage bij vrouwen tot vrijwel nul; bij mannen is het echter met 69 procent opvallend hoog. Op de vraag ‘Wil je vanavond met mij naar bed?’ antwoordde geen enkele vrouw in één van de oorspronkelijke studies met ‘ja’, maar bijna driekwart van de mannen wel. Dus als je een positief antwoord op deze vraag wilt krijgen, stel ze dan aan een man.

Het is ook vreemd dat de vraag in het Frans wordt gesteld. Uit een wereldwijd onderzoek van Durex in 2005 bleek immers dat de Fransen een gemiddelde van 8,1 seksuele partners hadden. Dat is lager dan het wereldwijde gemiddelde van 9 en stukken minder dan de Turken, die er gemiddeld 14,5 hadden. De Grieken hebben dan weer veruit het vaakst seks per jaar: 138 keer. Om statistisch gezien de grootste kans op een positief antwoord te krijgen, zou je deze vraag dus beter als volgt kunnen stellen: ‘Tha koimitheís mazí mou apópse’ of ‘Bu gece benimle uyuyacak mısın?’


WHY DON’T WE DO IT IN THE ROAD? :: THE BEATLES

John Lennon en Paul McCartney worden door bijna de hele wereld gezien als twee van de grootste denkers in de geschiedenis van de mensheid. Daarom kan de eenvoud van deze studie – dertien van de zestien regels zijn simpelweg een herhaling van de vraag in de titel – alleen maar worden uitgelegd door te concluderen dat ten minste één van deze mannen gewoon echt heel graag seks op straat wilde hebben.

Het voor de hand liggende antwoord op de vraag is dat de kans bestaat dat je aangereden wordt, wat zelfs voor de beste seks die je ooit hebt gehad een beetje een teleurstellend einde zou betekenen. Met behulp van data kunnen we bepalen of die angst gegrond is: volgens een onderzoek uit 2017 duurt seks gemiddeld 19 minuten: 10 minuten voorspel en 9 minuten coïtus. We gaan ervan uit dat de stellen met het oog op de veiligheid bereid zijn het voorspel over te slaan. De kans om een vrijpartij van 9 minuten op de weg te overleven hangt uiteraard af van het soort weg. Statistici stellen ons in staat dit tot in detail uit te rekenen. The Beatles doen er beslist goed aan snelwegen te vermijden – op een gemiddelde snelweg passeren elke 24 uur 81.000 voertuigen, wat neerkomt op één voertuig per 1,1 seconde. En dat betekent dat een stel kan verwachten bijna 540 keer te worden overreden tijdens een vrijpartij. De veiligste keuze – en één die tegemoetkomt aan de belofte van The Beatles dat niemand het stel het ziet doen – zou zijn te kiezen voor een rustige plattelandsweg, waar je niet al te veel aandacht trekt en waar relatief weinig verkeer is. Dat zou echter nog steeds vreselijk gevaarlijk zijn: op een gemiddelde plattelandsweg passeert elke 90 seconden een voertuig, wat betekent dat ons paar nog steeds zes keer wordt overreden. Al met al lijken er dus goede redenen te zijn om het niet op de weg te doen.


ISN’T IT IRONIC, DON’T YOU THINK? :: ALANIS MORISSETTE

In deze studie uit 1995 maakt Alanis Morissette een grondige analyse van ironie, dat zij definieert als omstandigheden waarin het tegenovergestelde gebeurt van wat ze verwacht, waardoor het effect vaak vermakelijk is.

Morissettes studie is al decennialang controversieel, ondanks het feit dat zij talloze voorbeelden geeft van ironie met als doel het concept voor haar publiek duidelijk te maken. De meeste voorbeelden blijken in werkelijkheid namelijk helemaal niet ironisch. Regen op je trouwdag is onhandig maar niet ironisch, tenzij zowel bruid als bruidegom meteoroloog is met als specialisme kortetermijnvoorspellingen. Duizenden lepels tegenkomen terwijl je op zoek bent naar een mes is irritant, maar zeker niet ironisch, tenzij je een bestekwoordvoerder bent die dringend een mes nodig heeft om de envelop open te maken waarin de kwartaalcijfers van de messen- en lepelverkoop zitten. Verliefd worden op een man die al getrouwd blijkt te zijn, is iets dat heel regelmatig voorkomt. Dat je doodstraf wordt omgezet in levenslang nádat de executie is begonnen, is tragisch, maar zeker niet ironisch – tenzij je veroordeeld bent voor de moord op de oprichter van een snellere koeriersdienst die de ingewilligde gratieverzoeken bezorgt.

Deze langdurige controverse leidde ertoe dat Morissette in 2015 haar studie introk en stelde: ‘There are no ironies.’ Er is echter een probleempje: de oorspronkelijke studie bevatte wél één geval van ironie. Morissette schetste de casestudy van een man met vliegangst die uiteindelijk toch overgehaald kon worden om in een vliegtuig te stappen – waarna het vliegtuig neerstortte. Statistisch gezien nam de man een verstandige beslissing door het vliegtuig te nemen: slechts 1 in de 3.000.000 vluchten eindigt in een crash met dodelijke slachtoffers, terwijl het 3.000 keer gevaarlijker is om te motorrijden, 100 keer gevaarlijker om te autorijden en ook nog twee keer zo gevaarlijk is om in een trein te stappen. Het voorbeeld van Morissette betrof dus een man die zijn vliegangst overwon maar de uitzondering op de regel werd – hij had gelijk.


IS THERE LIFE ON MARS? :: David BOWIE

Als er één ondergewaardeerde pionier is op het gebied van astrobiologie, dan is het zeker David Bowie, auteur van het baanbrekende onderzoek ‘Life on Mars’, dat in 1971 werd gepubliceerd.

Hoe excentriek Bowies methode ook mag zijn, zoals een jong meisje aanmoedigen zonder begeleiding een film te kijken over zeelui die op de vuist gaan in een danszaal en een agent die een onschuldige man belaagt, de hypothese die erin opgesloten ligt – dat er leven kan zijn op onze dichtstbijzijnde hemelbuur – was zijn tijd decennia vooruit en is sindsdien door de moderne wetenschap onderbouwd. Bowies hypothese ontving steun toen er ijs werd ontdekt op Mars, wat bewees dat er ten minste één noodzakelijke voorwaarde voor leven zoals wij het kennen – water – op de planeet aanwezig was. Het werd heel even nog spannender toen NASA bewijs leek te vinden van vloeibaar water op de planeet, wat pas echt leven zou ondersteunen. Maar in 2017 argumenteerden onderzoekers dat dat ‘water’ waarschijnlijk gewoon zand was. In 2018 ontdekte de Curiosity rover echter iets op het oppervlak van Mars dat nog veel interessanter was: organische stof die geschikt zou zijn als voedsel voor elementair leven – hoewel het niet was vast te stellen of die afkomstig was van levend materiaal, een chemische reactie of iets dat op het oppervlak van de planeet was neergestort. Aangezien Mars ooit warmer was en daardoor gunstiger voor leven, zou één theorie kunnen zijn dat er leven was op Mars, maar nu niet meer. Maar we weten nu wel dat áls er leven is op Mars, het in ieder geval iets te eten heeft. Bowie was iets op het spoor.

null Beeld

undefined

De Nederlandse vertaling van ‘Should I Stay or Should I Go’ is uit bij Lannoo.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234