null Beeld

Humo's Comedy Cup: finalisten en juryleden getuigen

Toen Humo's Comedy Cup nog een Cupje was (een Dobbelaere-cup, zo u wil), had het Vlaamse stand-upcircuit iets weg van de planeet Mars. Er gingen wilde geruchten dat er leven te vinden was, maar harde bewijzen bleven uit. Elf jaar en zeven edities later heeft de Cup zijn viriele zaad reeds zeven keer tot diep in de moederschoot van de AB geplant, en kijk: potente comedians zover het oog reikt. Sta ons toe uit te kijken naar editie acht, donderdag aanstaande in de AB.

Redactie

Bij wijze van introductie geven we het woord aan zes prominente ex-deelnemers: Raf Coppens, Wouter Deprez, Gunter Lamoot en Bart Cannaerts, de laureaten van respectievelijk de edities '99, '03, '05 en '07; Wim Helsen, officieus tweede in 2001, en Jonas Geirnaert, die zich met Neveneffecten een weg tot in de finale van 2003 hakte. Zij kijken vaderlijk toe hoe een nieuwe generatie donderdag ongeduldig aan de deur van de roem morrelt: Steven Goegebeur, Gorcha Davidova, Roel Steeno, Arnout Van den Bossche, Patrick Meijer, Jeroen Pater en Chris Van den Ende. Een internationaal gezelschap dat van Deprez alvast één gratis tip aangereikt krijgt: 'Een comedian is als een zwemmer. Wie te veel en te lang nadenkt over wat hij nu eigenlijk precies aan het doen is, gaat onherroepelijk kopje-onder.'

HUMO Ooit meegemaakt dat het Comedy Cup-publiek tijdens de prijsuitreiking het podium met bierbekers bekogelde, zoals bij Humo's Rock Rally?

COPPENS «Neen. Comedy is voor beschaafde mensen. Overigens, volgens mij wordt er in de Rock Rally ook alleen maar met bekers gegooid omdat dat nu eenmaal de traditie is. Zelfs de Evil Superstars werden in '94 bekogeld, terwijl iedereen het er toen toch over eens was dat zij de besten waren.

»Op de Comedy Cup is het publiek het ook zelden of nooit oneens met de jury. De kandidaat met wie de toeschouwers het meeste moeten lachen, wint. Een groot geluk dat de jury zich nooit als eigenzinnig of intellectualistisch meent te moeten opstellen en kiest voor iets waar minder mee gelachen wordt. Ze volgen de reacties in de zaal, en zo hoort het.

»Geen plastic bekertjes dus, maar bij andere gelegenheden heb ik wel ongeveer alles meegemaakt wat je kunt bedenken. In de jaren negentig was stand-upcomedy hier nog niet zo ingeburgerd, en in mijn eerste vijf, zes jaar heb ik véél klachten gekregen van mensen die hun geld terugwilden. Ze hebben me ooit van het podium gestampt om zélf moppen te vertellen, en ik heb ook eens bijna slaag gekregen van de man van Véronique De Kock. Dat is nog maar een jaar of vijf geleden, op de voorstelling van een kalender van P-Magazine. Ze hadden al hun babes van de laatste twintig jaar samengebracht op een boot ergens in Antwerpen, en ik was gevraagd om tussendoor op te treden. Totaal misplaatst natuurlijk, ik tussen al die schone wijven, maar kom, ik had toch mijn best gedaan om wat passende teksten te schrijven, en één van mijn moppen ging over de plastieken tetten van De Kock. Dat kon de genaamde Frank Slaets duidelijk niet waarderen: ze hebben 'm maar net kunnen tegenhouden of hij had op mijn smoel geslagen. Ondertussen zit hij in de bak: duidelijk volledig terecht.»

HUMO Gelukkig zijn er in zo'n geval nog altijd voldoende groupies om troost te bieden. Of niet?

LAMOOT «Els De Schepper en dingske, allez, An Nelissen komen na een optreden wel eens met oneerbare voorstellen, ja. Ze denken dat het hun gênante acts ten goede zal komen als ze mijn sappen binnenhebben. Ik vind: je moet voorzichtig omspringen met dat soort toenaderingen.»

COPPENS «Ik kan alleen zeggen: als ooit wetenschappelijk wordt bewezen dat vrouwen houden van mannen met humor, dan staat meteen vast dat ik absoluut niet grappig ben.

»Vrouwelijke aandacht was voor mij wel een drijfveer om op het podium te kruipen. Als je, zoals ik, nogal middelmatig bent in het leven, dan móét je wel zoiets doen om op te vallen. Ik ben komiek geworden om vrouwen te kunnen binnendoen en om rijk te worden. Dat rijk worden is min of meer gelukt.»

Lees het volledige artikel in Humo


Gunter Lamoot in Humo's Comedy Cup 2005

undefined

Wedstrijd: win 2 x 5 gratis tickets voor Humo's Comedy Cup

Klik hier om deel te nemen

Bestel uw tickets voor de finale

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234