null Beeld

Humo's eindejaarscitaten (2): 'Ik ben geen alcoholicus, tussen twee drankjes in drink ik niets'

Popartiesten zijn de filosofen van de moderne tijd: ze zitten nooit verlegen om een wijsheid meer of minder, ten behoeve van hun naar troost en verlichting snakkende medemensen. Voor u verzameld om gesterkt het nieuwe jaar aan te vatten: hun opmerkelijkste uitspraken van het voorbije jaar!

Serge Simonart

* ‘Als ik hem elke avond zo aan het publiek had moeten voorstellen, dan was het nooit wat geworden met U2, daar ben ik zeker van.’ (Bono openbaart de eerste bijnaam van Dave Evans, de man die later bekend zou worden als The Edge: Inchicore)

* ‘Het helpt dat dronkenschap tunnelvisie kweekt: de meesten wisten niet wie ik was. En ik had m’n pruik niet op.’ (Elton John, gevraagd of het niet gênant was dat hij als superster deelnam aan een groepstherapie van de Anonieme Alcoholisten)

* ‘Het had allemaal íéts efficiënter kunnen verlopen.’ (Billy Joel is voor 90 miljoen dollar opgelicht door zijn manager Frank Weber. Daarbovenop verloor hij nog eens tientallen miljoenen aan alimentatie die hij moest betalen aan zijn ex Elizabeth, de zus van Weber. Die liet zichzelf bankroet verklaren om niets te moeten terugbetalen. Met de huidige reeks concerten die Joel in Madison Square Garden speelt (120 stuks, waarvan 74 op een rij, een wereldrecord) hoopt Joel de put te dempen. ‘Maar tegen dat het zo ver is, ben ik ongetwijfeld dood’)

* ‘Muzikanten kunnen twee soorten geld verdienen: meer dan je ooit voor mogelijk hield, of minder dan je zou denken. Ik behoor helaas tot de tweede soort.’ (Bob Geldof)

* ‘Ik heb de helft van mijn fortuin verkwist. Wist ik maar met zekerheid wélke helft.’ (Robbie Williams)

* ‘Het maakt me dol dat mensen bereid zijn om 10 euro uit te geven aan ridicule apps die scheten kunnen laten en aan anderhalve koffie bij Starbucks, waaraan ze in het beste geval een kwartier plezier beleven, maar dat ze te gierig zijn om 10 euro te besteden aan een cd waaraan ze honderden uren plezier kunnen beleven en die muziek bevat die in het beste geval hun leven zal veranderen.’ (Noel Gallagher)

* ‘Het enige nut van roem is dat mensen zoals ik in een positie verkeren om een schijnwerper te richten op mensen wier stem niet wordt gehoord, en hen zo in staat te stellen om hun menselijke potentieel te vervullen.’ (Bono)

* ‘In IJsland is er nog altijd geen onderscheid tussen een timmerman, een loodgieter en een popster. Alleen al daarom blijft het mijn vaderland.’ (Björk)

* ‘De enige oorlog die ik wil voeren, is die met wat er mis is in mij.’ (Chance the Rapper)

* ‘Ik zing vaak over God, maar ik heb een enorm probleem met georganiseerde religie, omdat elke godsdienst in wezen zegt: ‘Wij zijn de absolute waarheid, stop dus met vragen stellen, stop met nadenken.’ Hetzelfde bezwaar maak ik tegen de dogmatische woke-beweging, die helaas ook overtuigd is van het eigen grote gelijk, met uitsluiting van alle twijfel, onzekerheid en alternatieven.’ (Nick Cave)

* ‘Een blind geloof in leiders of in wie dan ook heeft slechts twee gevolgen: ofwel wordt dat je dood, ofwel word je geknecht en onderdrukt.’ (Bruce Springsteen)

* ‘Ik ben niet zo’n spaarder. Als kind zocht ik troost in objecten, omdat die mij, in scherp contrast met medemensen, geen pijn deden. Mijn verzamelwoede vindt zeker daarin zijn oorsprong. De drugs heb ik al lang opgegeven, de alcohol ook, maar de verzamelwoede is gebleven.’ (Elton John werd ooit bankroet verklaard nadat hij in anderhalf jaar tijd 60 miljoen euro had uitgegeven aan luxeobjecten en kunst)

* ‘Ik ben onlangs weer naar de begrafenis van mijn huisdokter geweest. Da’s de zesde, geloof ik.’ (Keith Richards)

* ‘Ongeduld. Depressie. Passief-agressiviteit. Zelfhaat. Navelstaarderij. De neiging om anderen te verminken. Verbittering. Een oncontroleerbare angst dat het einde van de wereld nadert.’ (Nick Cave, gevraagd waartegen de transcendente meditatie die hij al zes jaar beoefent zoal een remedie is)

* ‘De staat, de regering, de rechter en de agent hoeven mij niet te vertellen wanneer ik verkracht ben. Ik ben verkracht als ik mij verkracht vóél.’ (Lady Gaga)

* ‘Morrissey neemt zijn eigen mixtapes mee naar restaurants en bars en dwingt de deejay of de eigenaar om die te spelen zolang hij er is. Hij geniet ervan om dan extreem obscure artiesten te laten afspelen waarvan de andere leden van zijn gezelschap nog nooit gehoord hebben.’ (Noel Gallagher)

* ‘Het is wellicht een vreemde uitspraak voor een componist, maar ik beveel stilte aan. We worden meer dan ooit gebombardeerd met lawaai, en ook muziek is lawaai, niet alleen op de radio en tijdens concerten, maar ook in wachtzalen en stations… Er zijn nu al koptelefoons die omgevingsgeluiden elimineren, en ik voorspel dat binnen afzienbare tijd stilte, samen met privacy en onbezoedelde gebieden, het hoogste, meest schaarse en dus duurste goed zal worden.’ (Ryuichi Sakamoto)

* ‘Strooi mijn as uit over de oceaan bij windkracht vijf of meer, zodat ik in de ogen waai van alle mensen op het strand. Dan kan ik hen de rest van hun leven op de zenuwen werken.’ (Screamin’ Jay Hawkins, de man van ‘I Put a Spell on You’. Zijn negende (!) vrouw stak hem neer met een broodmes om hem te straffen voor zijn overspel. Twintig jaar na zijn dood is zijn wens alsnog uitgevoerd)

* ‘Er zijn slechts twee mensen die ik vertrouw: mijn moeder, die voor ons zorgde toen mijn klootzak van een vader het huis verliet, en mijn vrouw, die als een engel verscheen op het moment dat ik finaal het noorden kwijt was en dacht dat het nooit meer goed zou komen.’ (Noel Gallagher)

* ‘Meisje, als hij jou alleen wil om je borsten en je billen, stuur hem dan naar Kentucky Fried Chicken.’ (Drake)

* ‘Als ik met een man neuk, ben ik altijd bang dat hij langs mijn vagina mijn creativiteit zal stelen.’ (Lady Gaga)

* ‘Ze is dood.’ (Madonna, gevraagd naar wat er is terechtgekomen van de winnares van de lokale talentenjacht waaraan ook zij had deelgenomen toen ze 5 was)

* ‘Ik ben geen alcoholicus. Tussen twee drankjes in drink ik helemaal niets.’ (Ozzy Osbourne)

* ‘Ik nam je hartslag op om die als ritme te gebruiken voor een song. Maar ik had het gevoel dat je ritme niet klopte en ik waarschuwde de dokter. Die bracht ons naar de spoed, en je bent via een keizersnede vroegtijdig ter wereld gekomen.’ (Bono in een interview met zijn dochter Jordan Hewson)

* ‘Een exhibitioniste die niet bekeken wenst te worden.’ (Nick Cave beschrijft zijn vrouw Susie)

* ‘Rod Stewart heeft ooit vijf keer Earl’s Court uitverkocht. Dat was toen de grootste concertzaal van Engeland. Ik vond dat niet leuk, meer nog: ik haatte het en ik haatte hem. Hij had een gigantisch luchtschip besteld dat boven de zaal zweefde en waar in enorme letters ‘ROD’ op stond. Dat is niet alleen zijn voornaam, maar ook slang voor ‘penis’. Zijn boodschap was dus: ik heb de grootste! En ik had het gevoel dat die boodschap voor mij was bedoeld. Mijn manager heeft meteen een scherpschutter het luchtschip doen lekschieten. Vervolgens belde ik Rod op in zijn hotelsuite: ‘Hey, Rod, kun je je luchtschip zien?’ ‘Ja, is het niet gewéldig?!’ Toen keek hij naar buiten. ‘You bastard!’ Het jaar daarop speelde ik in een andere zaal en had mijn manager een gigantisch spandoek opgehangen met mijn smoel erop. Het heeft er welgeteld één minuut gehangen: toen onze werklui weg waren, reed de crew van Rod Stewart voor, die het netjes verwijderde en het elders ritueel verbrandde. Ondertussen zijn Rod en ik de beste vrienden. Al zou het me niet verbazen dat ook hij nu koortsachtig een twee jaar lange wereldtournee plant, zoals die van mij.’ (Elton John)

* ‘The Bad Seeds zijn misschien wel de enige muzikanten op de planeet die ten volle beseffen hoe belangrijk het soms is om níéts te spelen.’ (Nick Cave over hoe zijn groep een stap terug deed voor ‘The Boatman’s Call’ en waarom er amper drums te horen zijn op ‘Ghosteen’)

* ‘In een middelmatig tijdperk lijk ik bijzonderder dan ik ben.’ (Billy Joel)

* ‘Morrissey verzint geweldige songtitels, maar soms vergeet hij er de songs bij te schrijven.’ (Elvis Costello)

* ‘Ik heb Morrissey nooit gelust, en dat doe ik nog steeds niet. Hij is een poseur en een acteur: achter de schermen is hij helemaal anders.’ (Robert Smith van The Cure)

* ‘Zing je leven, zing over wat je écht voelt en wie je écht bent, want zelfs de grootste idioot kan rijmwoorden achter elkaar zetten.’ (Morrissey)

* ‘Be kind to animals or I’ll kill you.’ (De tekst op een T-shirt die op concerten van Morrissey wordt verkocht)

* ‘Ik heb mijn deel van stalkers en krankzinnigen gehad in mijn leven. De gekste was een vrouw die naar mijn dorp verhuisde en beweerde dat ik haar identiteit had gestolen. Ze had haar naam laten veranderen in Sheryl Clapton.’ (Sheryl Crow)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234