null Beeld

Humo's glazen bol: de Ronde van Frankrijk nu al voor u voorspeld

Als u met een WK-indigestie kampt, is de verlossing gelukkig nabij. Nog vier keer slapen en de Tour de France verblijdt u met weidse zonnebloemvelden, besneeuwde bergtoppen en glanzende schaafwonden. Én een pak spanning, want Chris Froome, de Britse viervoudige winnaar en topfavoriet, heeft meer aan zijn hoofd dan alleen het bataljon rivalen dat klaarstaat om hem het vuur aan de schenen te leggen. De Tour nú al voor u voorspeld. ‘Eén zot, en het is gebeurd.’

mdc

'Spuwen, urine en boegeroep, alsof je door een wei vol koeien rijdt. Nee, ik fiets nooit in de buurt van Froome'

Een kwintet kenners heeft voor Humo de benen onthaard, het deelnemersveld geanalyseerd en er een kransje favorieten uit gedistilleerd. José De Cauwer (co-commentator VRT), Patrick Lefevere (manager Quick·Step Floors Cycling Team), Jan Bakelants (AG2R, ex-gele truidrager), Lotte Kopecky (regerend wereldkampioene ploegkoers) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal, gewezen ritwinnaar) zochten uit wie in het geel Parijs haalt, wie de groene trui pakt, welke Belgen kans maken op een ritzege en wie of wat de verrassing wordt van deze 105de Grande Boucle. Faites vos jeux!


1. WIE WINT DE TOUR?

HUMO Wordt het eindelijk nog eens een spannende, spectaculaire Ronde van Frankrijk?

José DE CAUWER «Die kans lijkt me inderdaad een pak groter dan de voorbije jaren. Het is van bij de start iedereen tegen iedereen. In de eerste twee vlakke etappes strijden de sprinters om ritwinst en de gele trui, daarna moeten de favorieten voor het eindklassement al presteren in de ploegentijdrit en komen de punchers aan hun trekken in een paar heuveletappes. En dan moet de kasseirit richting de velodroom van Roubaix nog komen. En dat allemaal in de eerste week van de Tour! Greg Van Avermaet heeft in het verleden geklaagd dat de klassieke renners te weinig aan hun trekken komen in de Tour. Wel, dat is nu rechtgezet.»

HUMO De Giro was de voorbije jaren spannender dan de Tour.

De CAUWER «Dat klopt, maar dat ligt ook aan het mindere deelnemersveld in Italië. Chris Froome kende in de afgelopen Giro een slechte eerste en tweede week, maar kon toch nog winnen na een uitstekende derde week. Dat lukt, als je het tegen renners à la Domenico Pozzovivo moet opnemen. In de Tour is zo’n spectaculaire remonte veel moeilijker, want de tegenstand is er veel sterker.»

HUMO Welke renner staat met stip genoteerd in jouw notitieboekje?

DE CAUWER «Ik heb geen goesting om Froome naar voren te schuiven, dus hoop ik op Tom Dumoulin. Hij is wereldkampioen tijdrijden én zijn ploeg is wereldkampioen in de ploegentijdrit. Ja, Nederland kan de Tour winnen.»

LOtte KOPECKY «De Tour kan een heruitgave worden van de Giro: Froome versus Dumoulin. Velen achten de combinatie van Giro en Tour te zwaar, maar beide renners zijn nog fris genoeg.»

Patrick LEFEVERE «Na zijn overwinning in de Giro van 2017 had Dumoulin last van decompressie, maar hij werd wel nog wereldkampioen tijdrijden. Ik vermoed dat die terugslag dit jaar niet zo groot zal zijn.»

DE CAUWER «Waarom heeft Dumoulin eigenlijk de Giro gereden? Als je op voorhand weet dat Froome in Italië start, dan moet je daar toch van profiteren en alles op de Tour zetten? Het was kinderachtig en dom om, als een haantje, óók de Giro te rijden. Maar goed, ik hoop dat ik het fout heb.»

undefined

'Al die kritiek op Froome... Ofwel heeft Hinault een drankprobleem, ofwel is hij vergeten dat hij vroeger zelf geen heilige was ''

JAN BAKELANTS «De cols in Frankrijk zijn minder steil dan in Italië, dat speelt in het voordeel van Dumoulin. Maar dit kan écht een verrassende Tour worden, dus kies ik voor Primoz Roglic

HUMO De Sloveen Roglic was schansspringer en kwam zelfs in actie op de Olympische Winterspelen in 2010, maar schoolde zich daarna om tot wielrenner. Kan hij echt de Ronde van Frankrijk winnen?

BAKELANTS «Jawel. Roglic heeft alles wat een winnaar nodig heeft: een goede tijdrit, prima klimmersbenen en een goede ploeg. Met Robert Gesink en Steven Kruijswijk heeft Roglic twee prima knechten om stand te houden in de bergen. Akkoord, hij is een voormalige schansspringer, maar ondanks zijn beperkte ervaring won hij dit seizoen al een hoop zware wedstrijden. Wie geld wil verdienen, weet op welk paard te wedden.»

HUMO Eindelijk een renner die vrijuit spreekt. Jij gokt niet eens op je eigen kopman!

BAKELANTS «Romain Bardet zal niet winnen. Het podium halen zou al een hele prestatie zijn. Ik gun het hem wel, maar tegen de klok is hij gewoon niet goed genoeg. AG2R kan in de ploegentijdrit al een minuut verliezen, en zelfs al maakt Bardet veel tijd goed in de bergen, dan nog springen een paar mannen, onder wie Roglic, over hem in die laatste individuele tijdrit.»

THOMAS DE GENDT «‘Ik droom van sterke benen als die van jou!’ zei Roglic dit jaar na mijn ritwinst in de Ronde van Romandië. De dagen erna reed hij iedereen naar huis in de bergen. Die kerel weet waarmee hij bezig is. Ik zag hem in de coulissen in Romandië, net voor we het podium op moesten. Hij wilde díé broek en díé sokken en díé pet en díé recuperatieshake. Ik denk nog altijd dat Froome de Tour wint, maar ook ik schrijf Roglic op.»

HUMO Blijven over: een Italiaan (Nibali), een paar Colombianen (Quintana, Uran), een Australiër (Porte) en een paar Spanjaarden (Landa, Valverde).

BAKELANTS «De rol van Richie Porte is wellicht al uitgespeeld na de kasseirit naar Roubaix. Hij zal daar slaag krijgen langs alle kanten, omdat hij te nerveus is, te krampachtig. Mannen als Nibali, Froome en Dumoulin overleven de kasseien en beseffen goed dat ze daar een paar concurrenten naar huis kunnen fietsen. Al wens ik het Porte niet toe. En Quintana? Het zou jammer zijn als hij de Tour wint. Goede renner, grote inhoud, maar totaal geen uitstraling.»

DE GENDT «Movistar is misschien wel de sterkste ploeg aan de start. Ze hebben drie kopmannen: Alejandro Valverde, Mikel Landa en Nairo Quintana. Maar krijg hen maar eens op één lijn. Ik zie Valverde niet gauw knechten. In tegendeel, als hij al snel een paar minuten verliest, dan durft hij in een bergrit op 60 kilometer van de finish demarreren om een prijs te pakken, ongeacht het klassement van zijn ploegmaats.»

DE CAUWER «Valverde is een toprenner, maar laat ons eerlijk zijn: hij gaat de Tour niet winnen, hè. Hij stond één keer op het Tourpodium in zijn carrière. Eén keer.

»Landa is een probleemgeval. Bij elke ploeg waar hij arriveert, ontstaat er spanning. Eerst bij Sky, nu bij Movistar.»

HUMO Deze tour is een generatieclash. Dumoulin, Quintana, Roglic en Bardet zijn in het voordeel. Die zijn of worden dit jaar allemaal 28: de gemiddelde leeftijd van een Tourwinnaar. Zij strijden tegen de oudere generatie: Froome, Nibali en Porte zijn allemaal 33.

DE CAUWER «Die jonge generatie is er nu echt wel klaar voor. Dumoulin won al een Ronde van Italië, Quintana ook. Roglic rijdt alles kapot dit jaar. En Bardet stond al twee keer op het podium van de Tour. Porte daarentegen, die weet dat het nú moet gebeuren. Het is wellicht zijn laatste kans. Idem voor Nibali. Daarom wordt het waarschijnlijk zo’n interessante en spectaculaire Tour.

»Als de jonge generatie nu ook nog eens voluit durft te koersen, en al haar kaarten op tafel gooit, dan maakt ze een goeie kans. Maar dat is meteen het pijnpunt in het moderne wielrennen: niemand gaat nog all-in. In plaats van de gele trui aan te vallen, werken ze soms zelfs met hem mee, om toch maar hun plekje in de top 10 te consolideren. Noem mij ouderwets, maar het is toch zo?»

undefined

null Beeld

undefined

'Primoz Roglic won dit seizoen al een pak zware wedstrijden. Wie geld wil verdienen, weet op welk paard te wedden.'

BAKELANTS «De belangen in de Tour zijn véél te groot om risico’s te nemen. Een tweede of derde plaats is ook waardevol.»

DE CAUWER «De kans dat iemand anders dan Chris Froome de Tour wint, is nooit groter geweest dan dit jaar. Dus: gáán! En bovendien: die Salbutamol-zaak (tijdens de Ronde van Spanje van 2017 werd een te hoge dosis Salbutamol aangetroffen in de urine van Froome, red.) gaat hem toch ooit een keer parten spelen? Het is wel de Tour hè, daarin wordt alles uitvergroot. Eén keer imponeren en iedereen zal weer vraagtekens zetten bij zijn prestatie.»

KOPECKY «Die zaak is nu al zo lang op z’n beloop. Ze hadden Froome meteen moeten schorsen óf vrijspreken. Ik heb er geen probleem mee dat hij nu in de Tour start. Ook niet als hij de Tour wint. Maar het wordt een grote uitdaging dit jaar.»

LEFEVERE «Meer dan de fysieke paraatheid zal het voor Froome op mentale weerbaarheid aankomen. Hij moet bewijzen daar mee om te kunnen. We’ll see.»


2. WAT MET DE BELGEN?

HUMO Thomas De Gendt, de hoop van de Belgische natie rust op jouw schouders.

DE GENDT «Vanaf de tweede week wel, ja. Ik hoop vooral dat André Greipel, de sprinter van onze ploeg, snel een rit wint. Dan is de druk eraf voor de hele ploeg. Vorig jaar wonnen we geen enkele etappe en dacht ik na afloop: ‘Wat zijn wij hier in godsnaam drie weken komen doen?’

»Ik ben niet de enige Belg die kan scoren. Van Avermaet kan al winnen in de eerste week, in de zesde rit met aankomst op de Mûr-de-Bretagne. En in de kasseirit, de negende etappe, komen de Vlaamse klassieke renners ook aan bod.»

BAKELANTS «Dat valt nog te bezien: misschien moet Van Avermaet op de kasseien zijn kopman bijstaan, idem voor Oliver Naesen. Sep Vanmarcke zal wellicht wél vrije baan krijgen.»

DE CAUWER «Vanmarcke moet mikken op die kasseirit. Het wereldkampioenschap in Oostenrijk is dit jaar te zwaar voor hem, dus het is van moeten in de Tour. En Van Avermaet heeft al berewerk verricht voor Porte in de Ronde van Zwitserland, dus zou ik Greg zijn kans laten gaan op de kasseien. Hij kan overigens de gele trui pakken in de eerste week als BMC het goed doet in de ploegentijdrit en Van Avermaet uitpakt op de Mûr-de-Bretagne.»

BAKELANTS «In de Alpen zie ik Tiesj Benoot een rit winnen. Hij moet niet aan het klassement denken. Daar is hij iets te zwaar voor, aangezien de concurrentie tegen de 65 kilogram aan zit.»

HUMO Welke ritten heb jij aangekruist, Thomas?

DE GENDT «Ritten 10 tot en met 19 (lacht).»

HUMO Mik je nog op de prijs voor de strijdlust?

DE GENDT «Dat doe ik nooit, maar door veel aan te vallen, maak ik er automatisch kans op. In principe interesseert de strijdlust mij niet, zeker niet na het mislopen van die trofee vorig jaar. Akkoord, Warren Barguil was ook een mooie winnaar, maar ik had er evenveel recht op. Dan heb ik nu meer zin in de bolletjestrui. Dat kan een doel worden.»

undefined

null Beeld

undefined

'In de Alpen verwacht ik een ritzege van Tiesj Benoot. Maar voor een klassement is hij te zwaar, de concurrentie weegt slechts 65 kilo.'

HUMO Hoe bereid jij je voor op zo’n zware wedstrijd van drie weken?

DE GENDT «Ik heb de Tour al nagebootst. In mei reed ik quasi op mijn eentje drie weken lang zelf uitgestippelde etappes in Spanje, nabij Calpe, en sliep ik ’s nachts in een hoogtetent (tent waarin het zuurstofgehalte kan worden verlaagd om het effect van een hoogtestage te simuleren, red.). Zelfs de ontsnappingen heb ik nagebootst door van bij het begin van de training 400 à 500 watt te trappen, met wat oppeppende muziek in mijn oortjes. De laatste rit, mijn zelf gecreëerde koninginnenrit, duurde acht uur. In totaal heb ik 2.230 kilometer getraind, goed voor 36.500 hoogtemeters. Om de eenzaamheid te verdrijven, had ik de dvd-box van ‘Breaking Bad’ mee.»

HUMO Hoe slaag je er altijd in om mee te glippen in lange ontsnappingen?

DE GENDT «Alles staat of valt met motivatie. De enige manier voor mij om een rit te winnen, is mee te glippen in een lange vlucht. Vooraf praat ik niet met andere renners, dat gaat niet. Maar ik weet wel wie er gaat demarreren. In de derde week van een grote ronde zijn het alleen de sterke mannen die dat nog kunnen. Dus zit je bijna dagelijks met dezelfde renners in de kopgroep. Jarlinson Pantano, Rui Costa, Tony Gallopin,... In de Dauphiné zat ik twee dagen na elkaar met Carlos Verona in de kopgroep. ‘Tot morgen?’ vroeg hij op het einde.»

undefined

'Er komt genoeg talent aan, zoals Remco Evenepoel. Hij voetbalde vroeger bij Anderlecht en is nu één van de allergrootste klimtalenten ''

HUMO José, wat heeft België eigenlijk nog te zoeken in de Tour? We hebben geen topsprinters, geen topklimmers en geen toptijdrijders. Slechts in de helft van de voorbije tien edities kon een Belg een rit winnen.

DE CAUWER «Onze renners komen uit de Vlaamse dorpen. Daar vind je vooral biljartvlakke parcoursen. Er zíjn wel klimmerstypes, maar die worden met hun 50 kilogram weggeblazen tijdens wedstrijdjes rond de kerktoren. Tegen dat er van een profcarrière sprake kan zijn, hebben die gastjes allang de moed verloren en zijn ze al gestopt.»

LEFEVERE «Er is een reden waarom ik een tijd heb geïnvesteerd in een buitenlands opleidingsteam. Daar zijn klimmers, tijdrijders en punchers uit voortgekomen zoals Maximilian Schachmann, Julian Alaphilippe, Enric Mas en Rémi Cavagna. In België vind je die types niet.»

KOPECKY «Ook in het damespeloton ligt de focus op de klassiekers. Al worden er nu wel meer klimstages georganiseerd. Het verschil met Nederland is groot. Zij hebben toppers op élk terrein. Als zij hun selectie presenteren voor het wereldkampioenschap, dan zijn dat allemaal potentiële winnaressen.»

DE CAUWER «Er is beterschap in zicht. De Belgische wielerbond trekt nu naar de Vogezen om jongeren te testen op hun klimcapaciteiten.»

LEFEVERE «Wij zijn een land met ontzettend weinig geduld. Komt er een talent boven water, dan overladen we die jongen met hoge verwachtingen. Kijk maar naar Dylan Teuns, die kwam piepen, en hop, iedereen sprong erop.»

DE CAUWER «Toch zit er genoeg talent aan te komen. Dan denk ik aan Remco Evenepoel. Die jongen speelde vroeger voetbal bij Anderlecht en is nu één van de allergrootste klimtalenten. Samen met Bjorg Lambrecht van Lotto Soudal. Niet panikeren, jongens.»


3. DE GROENE TRUI?

HUMO Is er iemand die Sagan kan bedreigen in het puntenklassement? Nog één groene trui en hij komt op gelijke hoogte met zesvoudig winnaar Erik Zabel.

KOPECKY «Moeilijk. Maar als er ééntje Sagan kan benaderen, dan is het de Australiër Michael Matthews. Hij is een soort mini-Sagan.»

BAKELANTS «Er zal weinig aan Sagan te doen zijn, denk ik. Na het debacle van vorig jaar (Sagan deelde in volle sprint een elleboogstoot uit aan Cavendish en werd uitgesloten, red.) is hij uit op revanche.»

DE CAUWER «Hij is één van de weinigen die lang kan meegaan in het gebergte en zo veel punten raapt. De andere sprinters moeten voornamelijk mikken op ritwinst. In theorie hebben ze acht kansen, wat relatief veel is.»

BAKELANTS «We kunnen niet om Sagan heen. Hij is de absolute ster van het peloton en is zeer belangrijk om zieltjes te winnen voor het wielrennen. Er zijn al zo weinig renners met een beetje charisma, wat hem alleen maar belangrijker maakt. Maar hij begint zich ernaar te gedragen. Als hij een gevaarlijke stoot uithaalt of nonchalant door het peloton rijdt, dan wordt dat met de mantel der liefde bedenkt: ‘Ach, het is Peter.’ Doet een andere renner dat, dan is er meteen ruzie. Akkoord, hij heeft die status afgedwongen, maar hij moet niet overdrijven.»

LEFEVERE «De concurrentie is dit jaar ontzettend groot met Nacer Bouhanni, Marcel Kittel, Mark Cavendish, André Greipel, Arnaud Demare en Dylan Groenewegen. En wij brengen Fernando Gaviria mee. Er staat een impressionante reeks sprinters aan de start.»

DE CAUWER «Ik hoop dat ik het fout heb, maar net om die reden vrees ik voor veel valpartijen. De oudere sprinters à la Greipel en Cavendish krijgen af te rekenen met een hoop jonge veulens die niet snel aan hun remmen komen. En dan zullen er nog wat mindere goden willen meesprinten voor de eer, en zij kijken naar niets of niemand om.»

LEFEVERE «Fabio Jakobsen, onze jonge Nederlandse spurter, verwoordt dat goed: ‘Sprinten? Nou, dat is podium of jodium.’

»Ach, de UCI verwacht een veilige Tour omdat het aantal renners per ploeg is gedaald van negen naar acht. Nonsens natuurlijk, dat heeft niks met veiligheid te maken.»

HUMO Wie valpartij zegt, denkt aan de schaafwonden van Tony Martin twee jaar geleden.

LEFEVERE «Dat was ongezien. Zijn rug, zijn schouder, zijn heup. Martin is één van de hardste boys die ik al meemaakte. Een beetje zoals de flandriens van vroeger. Die kwamen met een bebloed hoofd over de streep. Je kunt zulke zware valpartijen beperken door meer lijn te krijgen in de massasprints. Maar helaas slagen daar de laatste jaren amper nog ploegen in. De echte treintjes zijn verdwenen.»

HUMO Gaat Fernando Gaviria voor de groene trui?

LEFEVERE «Ons doel is een rit winnen, en liefst meerdere. Als Gaviria halverwege de Tour nog een kans maakt op groen, moet hij die niet laten liggen, maar laat ons eerlijk zijn: tegen Sagan en Matthews is dat niet eenvoudig. Gaviria moet vooral rustig blijven. Het is zijn debuut in de Tour, we gaan hem niet onnodig stresseren. We blijven rustig, ook als Gaviria slaag krijgt in de sprint. In Tirreno-Adriatico kreeg hij ook een pak voor de broek van Kittel. Ik blijf erbij: als Katusha erin slaagt om Kittel deftig in stelling te brengen, is er weinig tegen te beginnen.»

BAKELANTS «Ik geloof in Gaviria, ook voor groen. Die kerel is ongelofelijk getalenteerd en heeft bij Quick·Step de best mogelijke omkadering.»

HUMO Mark Cavendish zit intussen aan 30 ritzeges in de Tour. Nog vier en hij haalt Eddy Merckx in als recordhouder. Is hij de beste sprinter ooit?

BAKELANTS «Vier? Dat lukt hem niet meer.»

DE CAUWER «Dat heet dan rechtvaardigheid. Merckx moet daar blijven staan.»

BAKELANTS «Cavendish is inderdaad één van de beste sprinters ooit. Telkens als je denkt dat het voorbij is, staat hij op en wint hij weer. Hij is begonnen tegen Erik Zabel, heeft Boonen overleefd, Petacchi, Greipel,... Lefevere liet hem destijds gaan bij Quick·Step omdat Team Dimension Data nog veel geld wilde bieden voor een renner die schijnbaar op zijn retour was. Wel, het jaar daarna won Cav vier ritten in de Tour.»

undefined

null Beeld

undefined

'De Tour zou weleens een heruitgave van de Giro kunnen worden: Froome versus Dumoulin.'

LEFEVERE «Cavendish is de beste van zijn generatie. Geen twijfel mogelijk. Aanvankelijk vond ik hem arrogant, maar eens opgenomen in de ploeg bleek hij een lieve, dankbare coureur, in weerwil van zijn imago. Ik heb véél topsprinters in de ploeg gehad. Cipollini, Museeuw, Boonen, Petacchi, Kittel... maar Cavendish blijft een speciale. Hij wurmt zich overal tussen. De dag dat hij dat niet meer durft en even aan zijn rem komt, is het wel gedaan. En dat weet hij.»

KOPECKY «Cavendish is de koning van het positioneren. Het is voor mij zelfs leerzaam om zijn sprints te herbekijken.»

LEFEVERE «Hij gaat zijn verantwoordelijkheid ook nooit uit de weg. Er zijn veel mannen die roepen om het kopmanschap, maar als het zover is, krijgen ze plots diarree en koppijn.»


4. Wie zorgt voor DE VERRASSING?

BAKELANTS «Dylan Teuns had dé verrassing kunnen worden, als BMC hem tenminste had meegenomen. Erg jammer, want het had zijn definitieve ontbolstering kunnen worden. Hij is meesterlijk in het klimwerk van drie tot vijf minuten. Op de Belgische nationale feestdag staat een heuvelrit gepland met aankomst op het vliegveld van Mende. Op anderhalve kilometer van de finish lig een klim van 3 kilometer tegen 10,2 procent. Dat is gesneden koek voor Dylan Teuns. Als Porte er na de kasseirit is uitgebonjourd, had hij daar de meubelen kunnen redden voor BMC. Teuns werd afgerekend na tegenvallende Ardennenklassiekers, omdat hij vooraf had gezegd dat hij Valverde kon kloppen. Maar hij is echt een specialist, een kerel van wereldklasse.»

DE GENDT «Rit 17, kruis die ook maar aan. Van Bagnères-de-Luchon naar de Col de Portet, een rit van amper 65 kilometer waarin je haast continu moet klimmen.»

DE CAUWER «Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour krijgt die rit een start zoals in de Formule 1. Op de eerste rij staat de top 10, met achter hen de rest van het klassement in afnemende volgorde.»

KOPECKY «Die rit gaat vonken geven, dat kan niet anders. Al kan ik me niet inbeelden dat de toppers op de eerste rij als gekken die eerste col opvliegen. Ze zullen wachten op hun knechten.»

BAKELANTS «Die rit begint meteen met een stevige klim. Voor de sprinters wordt die etappe, die maximaal drie uur duurt, een marteling. Harken om binnen de tijdslimiet aan te komen.»

DE GENDT «Als de VRT haar kijkers een plezier wil doen, zendt het die rit van start tot finish uit.»

undefined

null Beeld

undefined

'Als er één renner Sagan kan bedreigen voor de groene trui, is het wel Michael Matthews.' 'Dylan Teuns had dé revelatie kunnen worden. Jammer dat BMC hem niet meeneemt.'

HUMO Nog verrassingen?

LEFEVERE «Misschien dat Chris Froome gewoon níét deelneemt aan de Tour? De druk op hem en Team Sky wordt nu toch wel erg groot. Met dank aan de Fransen. Bernard Hinault (vijfvoudig Tourwinnaar en ex-ceremoniemeester van het tourpodium) roept de renners op om te staken tegen zijn deelname. Ofwel heeft Hinault een drankprobleem, ofwel is hij vergeten dat hij vroeger zelf geen heilige was. Maar, het geeft aan hoezeer de Fransen gekant zijn tegen Froome. Misschien heeft Sky al een worstcasescenario in gedachten en rekenen ze erop dat een andere renner het stokje overneemt, zoals Egon Bernal. Ik heb het zelf ook ooit meegemaakt: Michele Bartoli brak zijn knie en Paolo Bettini nam zijn rol gewoon over.

»Zonder Froome te willen verdedigen: het is belachelijk wat ze hem hebben aangedaan. In plaats van de jacht op Froome te organiseren, zouden de Fransen beter onderzoeken wie alle info uit dat dossier lekt aan Le Monde.»

DE GENDT «Het Franse publiek is al jaren gekant tegen Sky en Froome. Dat zal dit jaar nog erger zijn. Mensen die spuwen, schreeuwen, bekers urine gooien. (Blaast) Ik hou me daar ver van weg, letterlijk: ik probeer niet in de buurt van Froome te fietsen. Het klinkt alsof je door een wei vol koeien rijdt, met al dat boegeroep. Ik heb alleszins nog respect voor Sky. Het is niet omdat Froome een afwijkende test heeft afgelegd, dat we hen moeten verketteren. Met een aantal van hun renners reed ik vroeger nog samen. Mannen als Poels en Kwiatkowski, dat zijn echt gasten aan wie ik niet twijfel.»

BAKELANTS «Froome staat voor een hete Tour. En er kunnen schandalige dingen gebeuren. Eén zot die het recht zogezegd in eigen handen wil nemen, en het is gebeurd. Ik hoop dat het peloton goed beveiligd wordt, maar een renner 200 kilometer lang beschermen, dat lukt niet.»

DE CAUWER «Het is niet alleen die afwijkende test, het is ook de sterkte van de ploeg die voor kritiek zorgt. Ze hebben alles: het meeste geld, de beste renners, de beste omkadering. En alles staat in het teken van één man die dan ook nog eens alles wint.»

undefined

null Beeld

'Dylan Teuns had dé revelatie kunnen worden. Jammer dat BMC hem niet meeneemt'

HUMO De Tour is traditioneel de plek waar alle grote transfers worden geregeld. Aangezien de toekomst van topploeg BMC onzeker oogt, kan een klepper als Van Avermaet vrijkomen. Misschien is de grootste verrassing van de Tour wel een toptransfer.

LEFEVERE «Het BMC-dossier remt voorlopig de hele transfermarkt af. Als de ploeg capituleert, wat ik niet hoop, dan ontploft de markt. Al is het bij veel ploegen op financieel vlak huilen met de pet op.»

HUMO Trekt Quick·Step aan de mouw van Greg Van Avermaet?

LEFEVERE «Nee. Wegens geen geld en geen interesse. Met alle respect voor Greg, maar er rijdt meer schoon volk rond bij BMC dan hij alleen. En het klikte bij BMC al niet tussen Van Avermaet en Gilbert, dus ik zie geen reden om die twee te herenigen. Er zijn veel ploegen die nu roepen om Greg, maar is die interesse wel gemeend? Bij Bahrain-Merida werkt de schoonbroer van Van Avermaet (Rik Verbrugghe, red.), maar die ploeg is gebouwd rond Vincenzo Nibali, een ronderenner. Dat geldt ook voor Sunweb en Sky. Niet iedereen wil Van Avermaet, of kan hem betalen.»

HUMO Heb je nog goesting in de Tour, na zoveel jaar?

LEFEVERE «Ik verlang er niet naar, maar veel keuze heb ik niet. Vroeger was de sfeer gemoedelijker, minder stresserend. Nu kom ik het ploeghotel binnen en zitten de managers al te wachten in de lobby. Ze zien mijn wittekop en het is zover. Maar het blijft de grootste wedstrijd, je móét er zijn. En je moet presteren ook.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234