null Beeld

Humo's Gouden Aap is... Sylvie Marie!

De jury heeft beslist, en wel het volgende: dat de genaamde Sylvie Marie (25) Humo's Gouden Aap wint - de poëziewedstrijd waarvoor u massaal begenadigde verzen instuurde - en dus de huisdichter van dit fijne periodiek wordt.

Jeroen Maris

U zou haar al moeten kennen, trouwens: dit voorjaar scoorde Sylvie Marie opgewonden kritieken met 'Zonder' (Uitgeverij Vrijdag), haar naar de strot grijpende eerste dichtbundel. Vrijdag, op het podium van De Nachten in Antwerpen, kroonde Onze Oppersnor haar officieel tot Humo-dichter.


Sylvie Marie »Ik was verschrikkelijk zenuwachtig voor die uitreiking. Want wat moet je aantrekken als je in het openbaar gekust zal worden door Guy Mortier? Kies je voor platte schoenen, of toch maar voor hakjes, met het risico dat je plots boven die mens uittorent? En hoe gedraag je je in zijn nabijheid? Een bescheiden grapje maken: mag dat?

»Neen, simpel was het allemaal niet.»


HUMO Waarom wil een jongmens eigenlijk Humo-dichter worden?

Marie «Zelf zou ik er nooit zijn opgekomen. In het reglement stond dat je eerste gedicht over de actualiteit moest gaan, en laat ik nu net dáár geen enkele ervaring mee hebben: het nieuws zit nooit in mijn poëzie.

»Een aantal mensen heeft me gepusht, tot ik me op het allerlaatste nippertje dan toch maar ingeschreven heb. Mijn vriend, ook een dichter (David Troch, red.), is tweeëndertig: te oud voor de Gouden Aap, want je moest jonger dan dertig zijn. Dat vond hij echt jammer, en daarom is hij mij beginnen te bewerken: dat ik wél mee kon doen, dat ik die kans niet mocht laten liggen. Een collega van me bleef ook maar aandringen. 'Gij kunt dat,' klonk het dan, begeleid door een wanhopige blik in de ogen. Alsof ik op het punt stond de mensheid te redden! Ja, dan doet een mens maar mee, hè.

»Trouwens, hoe zit dat nu precies met die prijs? Bedoelen jullie dat ik een Gouden Aap gewonnen heb, of dat ik een Gouden Aap bén?»


HUMO Geen idee! Naast gezoen met Mortier bestond het prijzenpakket uit een mini-laptop, een selectie poëziebundels, de uitgave van je gedicht op een poster, en twee filmpjes die je met Wim Helsen mocht opnemen. Alsook: 'enkele schrijfopdrachten' in Humo. Welke rubriek zou je graag eens verbouwen?

Marie «Geen enkele: ik wil mijn eigen rubriek, verdorie! Naast Herman Brusselmans: hij elke week z'n column, ik m'n gedicht (lacht).


»Neen, het zou wel fijn zijn om af en toe eens een poëtische uitspatting kwijt te kunnen in jullie blad. 'Kom maar op, ik zal eens wat dichten voor u!' - jullie mogen me daar altijd voor bellen.»


HUMO Je eerste bundel 'Zonder' werd lovend onthaald, je wordt vaak gevraagd voor optredens, en nu deze bekroning. Het gaat hard, niet?

Marie «Ja, 't is best wel ça va. Maar ik had het zeker niet verwacht, en ik heb er ook niet echt een verklaring voor.

»Maar ik wil dat zogenaamde succes ook relativeren. Je moet al Leonard Nolens heten om van je poëzie te kunnen leven; het blijft toch vooral fijn gerommel in de marge. Niet dat ik vies ben van veel volk en succes, maar ik ben nog nooit opgestaan met de gedachte: nu ga ik een gedicht schrijven, en met dat gedicht moet ik vervolgens de hele wereld bereiken.»


HUMO Waar komt die passie voor poëzie eigenlijk vandaan?

Marie «'t Is me alleszins niet met de paplepel ingegeven - ik heb m'n paplepel zélf moeten zoeken. Een boek was thuis een beetje een zonevreemd object, en ik kan me niet herinneren dat iemand in de familie echt las. Misschien dat ik me net daardoor zo gretig op taal heb gestort: ik deed iets speciaals, iets waardoor ik me bijzonder voelde.

»Toen ik op de middelbare school gasten als Catullus en Horatius mocht vertalen - ik deed Latijn - wist ik het helemaal: ik zou gaan spelen met taal. Dat krullen van al die woorden, al die emoties: smullen was het.»


HUMO Op De Nachten werd ook 'Print is Dead' voorgesteld, een bloemlezing van aanstormend literair talent in Vlaanderen waarin ook werk van jou staat. Voel je je deel van een nieuwe generatie?

Marie «Ik voel me erg verbonden met andere twintigers die aan de weg timmeren, ja. Mensen als Maarten Inghels, Eva Mouton, Reinout Verbeke: toch een beetje zielsverwanten.

»Wat ons als generatie kenmerkt, denk ik, is dat het hart weer mag meespelen. Het is heel lang cool geweest om dingen te schrijven over mensen die niets doen, over luiwammesen die leven op cynisme, vaak nog overgoten met een saus van drugs en alcohol. Voor mijn generatie hoeft het allemaal niet zo postmodern: er is weer plaats voor avontuur, passie en melancholie.»


HUMO Dat werd tijd!

Zie Sylvie Marie in actie aan de zijde van Wim Helsen, Vriend van de Poëzie:


undefined

'Aldus de dichtbundel'
van Sylvie Marie

'Kabouter Wesley'
van Sylvie Marie


undefined

null Beeld
null Beeld

De tien finalisten van Humo\'s Gouden AapDe finalegedichten van Humo\'s Gouden AapLees de bespreking van \'Zonder\' van Sylvie Marie
Humo's Gouden Aap

undefined

null Beeld

Klik hier om de afbeelding te vergroten

Stuur een mailtje naar webmaster@humo.be en wij bezorgen u deze affiche van het gedicht (zolang de voorraad strekt)

Humo's Gouden Aap

kabouter wesley

undefined

over alles kan ik dichten,

de waanzin van de belgische justitie,

het fenomeen van amy winehouse, een doe-het-zelver

die met een sleutel uit de gamma een trein doet rijden

kan ik met gemak een held maken, daar ben ik

werkelijk goed in.

undefined

maar over kabouter wesley,

over hoe hij op een dag zus of zo

en dan plots niet meer bijvoorbeeld, nee.

Sylvie Marie

Humo's Gouden Aap

veel geluk, professor

undefined

zo, u dacht dat u aantrekkelijk was.

uw eye-catcher: uw slodderend buikje?

uw klamme haren? uw vissenogen?

undefined

en u maar denken dat wij terecht

onze borsten en billen voor u showden. natuurlijk

deden we het voor de punten.

undefined

zonde dat u die niet wilde geven.

'zwo niet hé', zei u dan met het hoofd tussen onze benen.

u moet weten, die benen functioneren ook als muizenvallen:

undefined

als u hapt, klappen ze dicht.

Sylvie Marie

gebaseerd op dit artikel:'Gentse prof geschorst voor zedenfeiten met studente' uit De Standaard van 6 november 2009

Publiekslieveling Maarten De Smedt

Het gedicht dat de meeste stemmen kreeg op humo.be, is het gedicht van Maarten De Smedt:

Boekenbeurs

Niet de bv die beweert
"zelf te hebben geschreven"
... die ongegeneerd op de cover poseert
en voor heel veel geld wordt uitgegeven...

wél de zetters van de letters
uit zijn leven

zijn voor de vele supporters hier
de helden,
op de velden
van papier

Maarten De Smedt

Lees ook de andere gedichten van Maarten De Smedt

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234