null Beeld

Humo's Grandioze Geld- en Beleggings-ABC (deel 2)

Vorige week vond u hier een eerste reeks nuttige wenken waarmee modeste loonkoelies zoals u en ik het alsnog tot richard kunnen schoppen. Vandaag hervatten wij ons Grandioze Geld- & Beleggingsdossier bij de G van ‘graaierij’, ‘geldhark’, ‘geef-hier-die-miljoenen’ en... ‘goud’!


Over goud

Pascal Paepen «’t Is altijd de eerste vraag die men mij stelt: ‘Wat met de houtprijs?’ Het zijn vooral West-Vlamingen die ernaar informeren.»

Paul Huybrechts «Een mythe. De belegging der beleggingen: goud gaat al mee sinds de dag dat we een vuur kunnen aansteken om metaal te smelten.»

Geert Noels «Het enige financieel actief met een trackrecord van 6.000 jaar. Enerzijds is het irrationeel, want goud maakt allerlei gevoelens – vooral hebzucht – los bij de mensen. Anderzijds is het rationeel, omdat de waarde ervan losstaat van politieke beloftes en manipulatie. De centrale banken kunnen wél papiergeld, maar geen goud bijdrukken.»


Over huisvaderaandelen

Paepen «Tja. Bestaan die nog wel?»

HUMO Hebben ze ooit bestaan?

Noels «Het is de meest overroepen en misbruikte term in beleggerskringen. Zie ook: no brainer. ‘Niet nadenken! Kopen!’ Dan moet je net twee keer nadenken. Vlooi maar ’ns uit welke beleggingen dat etiket allemaal hebben gekregen en welke drama’s daaruit zijn voortgevloeid.»

Paepen «De banken. Farmacie. Voeding. Nutsbedrijven. Telecom. (Zucht) Pas op met die term.»

Huybrechts «Veel goede huisvaders voelen zich sinds Dexia en Fortis in hun vertrouwen beschaamd. Ze hebben zich van de aandelenmarkt afgekeerd.»

HUMO Geef ze ’ns ongelijk.

Huybrechts «Ze zullen op een gegeven moment toch op hun schreden moeten terugkeren. There is no alternative!»

Paepen «Vaak verwijst de term huisvaderaandeel naar een sector, maar eigenlijk moet je aandelen bedrijf per bedrijf wegen. Of op het niveau van het management. Bij InBev, bijvoorbeeld, zit veel Braziliaans talent bijeen. Of je nu voor of tegen bent: je kunt niet ontkennen dat die mensen het goed hebben gedaan.»

Huybrechts «Gelukkig hebben we in ons land nog wat bedrijven die wereldwijd vaste voet hebben gekregen: Solvay, UCB, AB InBev... Ik verwacht veel van Ackermans & van Haaren, dat met DEME via CFE een ijzersterke troef in handen heeft. En kijk naar Euronav, de rederij van Marc Saverys: hij heeft net zijn vloot verdubbeld, voor een spotprijs, en is altijd op zoek naar nieuwe opportuniteiten. Maar goed: men moet zich altijd bewust blijven van de risico’s. Als een bedrijf morgen een contract afsluit om een nieuwe haven in Sint-Petersburg te bouwen – DEME kan dat – kan er de dag nadien nog altijd één of andere gek aan de macht komen in Rusland.»


Over Joris Luyendijk

HUMO Hebt u zijn blog gelezen, meneer Huybrechts?

Huybrechts «Ja, maar hij begon mij al snel te irriteren (kucht).»

HUMO Meneer Paepen?

Paepen «Drie of vier keer: ik heb weinig tijd. Wat ik gelezen heb, vond ik herkenbaar.»

HUMO Luyendijk borstelt nochtans geen al te fraai beeld van de condition humaine.

Paepen «Zoals je het nú formuleert, klopt het: de mensheid zit zo in mekaar.»

HUMO Oké, ik herformuleer. Wat een gewetenloos zootje ongeregeld, die bankenwereld.

Paepen «Op een gegeven moment werkten er 360.000 mensen in de City: mensen mét scrupules, en mensen zonder. Maar dat is hier net zo. Ik ken Belgische bankiers die veel minder scrupules hebben dan sommige Londense collega’s.»

HUMO Hoe is de morele temperatuur vandaag in de City?

Paepen (denkt na) «Er zijn meer regels. Ze kunnen minder risico’s nemen, maar ik denk niet dat ze braver zijn geworden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234