Humo's grote angst-enquête: gezondheid Beeld Humo
Humo's grote angst-enquête: gezondheidBeeld Humo

Humo’s grote angst-enquête: Vrees voor mentale gezondheidscrisis is op drie jaar tijd verdubbeld

70,4 procent van alle Vlamingen is bang, bezorgd of verontrust als het gaat om de thema’s gezondheid of gezondheidszorg. Voor bijna de helft (47,6%) gold dat vóór de pandemie al.

Redactie

PANDEMIE-FOBIE

Wat lokt op vlak van gezondheid de meeste bezorgdheid uit? Bovenaan op het lijstje staat bij driekwart van de Vlamingen de uitbraak van nieuwe ziekten en pandemieën (tegenover 30 procent in 2019). Voor een nieuwe pandemie is 67 procent van de Vlamingen bang. Hoewel België een algemene gezondheidszorg heeft, speelt inkomen ook op dit vlak mee.

Hoewel we intussen bijna overal mondmaskerloos mogen rondlopen, gaven 2 op de 5 mensen (41,7%) aan bang te zijn dat we na de coronapandemie onze rechten en vrijheden nooit meer helemaal zullen terugkrijgen.

MENTALE GEZONDHEID

Er heerst in Vlaanderen ook ongerustheid over een mentale gezondheidscrisis (63%, tegenover 37,5% in 2019). Hoewel weinig mensen zich helemaal geen zorgen maken over onze geestelijke gezondheid, leeft dat onderwerp toch vooral bij jongeren: 21,1 procent van 35-minners maakt zich er zeker wel zorgen over. Hetzelfde geldt voor de groep tussen 35 en 55 jaar. Van de 55-plussers deelt 11,3% die zorg. Daarmee is geestelijke gezondheid het enige gezondheidsaspect dat meer leeft bij de jongste dan de oudste generatie.

Wat ook opvalt is de verhouding mannen tot vrouwen die inzitten met problemen rond mentale gezondheid in België: 10,6 procent van de mannen maakt zich er helemaal geen zorgen over, terwijl slechts 4,3 procent vrouwen dat niet doet. Bovendien is wie een lager inkomen heeft banger. 76,4 procent van de personen die maandelijks niet rondkomen met hun loon is bang voor een mentale gezondheidscrisis. Bij wie net het einde van de maand haalt zonder sparen is dat 70,3 procent, bij wie nog wel kan sparen 61,2 procent en van de mensen die ruimschoots toekomen nog niet de helft: 47 procent.

BEZORGDVERLENING

Ook fors toegenomen: de vrees dat de gezondheidszorg in ons land onbetaalbaar zal worden. Liefst 61,7 procent vreest daarvoor (in 2019 was dat 40%). Meer dan de helft (53%) vreest een ineenstorting van onze gehele zorgsector (in 2019 was dat 29%).

Op elk vlak van gezondheid zijn mensen die niet werken banger dan zij die wel werken. De onbetaalbare gezondheidszorg is reden voor angst bij 58,6 procent van de werkenden en 65,4 procent van de niet-werkenden.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234