Humo's grote angst-enquête: klimaat Beeld Humo
Humo's grote angst-enquête: klimaatBeeld Humo

Humo's grote angstenquête

Humo’s Grote Angstenquête: zeven op de tien Vlamingen vreest voor overstromingen deze zomer

De klimaatangsten mogen dan verdwenen zijn, de angst voor de klimaatverandering is dat niet: 72,9 procent van de Vlamingen deelt die angst, die ook in 2019 al groot was (60,5%).

Redactie

LAAT ONS EEN BLOEM

Als we Frank Deboosere moeten geloven - en dat doen we blindelings - is het deze zomer niet de laatste keer dat de temperatuur stijgt tot boven de 30 graden Celsius. Met het toenemend aantal hittegolven neemt ook de bezorgdheid voor de gevolgen daarvan toe. Meer dan driekwart van de Vlamingen is bang, bezorgd of verontrust over de droogte en het mislukken van de oogst, blijkt uit Humo’s Grote Angstenquête.

71 procent is bang dat de natuurgebieden zullen verdwijnen. In tegenstelling tot veel andere onderwerpen uit Humo’s Grote Angstenquête was de invloed van de coronacrisis op die bezorgdheid een stuk minder groot: 3 op de 5 geeft aan dat ze daar in 2019 ook al voor vreesden.

Nadat Pepinster vorig jaar geraakt werd door allesverwoestende overstromingen, is de groeiende angst voor natuurrampen niet verwonderlijk. 7 op de 10 (69,7%) is bezorgd over overstromingen, (bos)branden en tornado’s in België, en meer dan 6 op de 10 (62%) over de stijgende zeespiegel. In beide gevallen is dat een stijging van tien procentpunten ten opzichte van 2019.

De helft van de respondenten zegt zelfs te vrezen dat de wereld binnen afzienbare tijd onbewoonbaar zal worden voor de mens. In 2019 deelde 40 procent die vrees.

KOSTENPLAATJE

De noodzakelijke klimaattransitie baart ook financiële zorgen. Bij 72% van respondenten breekt bij de gedachte aan het kostenplaatje van die transitie het angstzweet uit - in 2019 was dat nog 61%. Deze angst zien we vooral bij de oudere generatie: 80 procent van de 55-plussers maakt zich zorgen, tegenover 70 procent van de 35-plussers en 63 procent van de jongeren.

Toch mag die transitie voor een groot aantal de Vlamingen nog sneller verlopen: 59,6 procent is bang dat de overschakeling naar groene energie niet vlug genoeg verloopt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234