null Beeld

Humo's grote Boekenbeursparcours

De Boekenbeurs etaleert volgende week 60.000 boeken, verdeeld over 100 standen. Omdat u al te veel kostbare leestijd zou verliezen met uitzoeken waar de meest gave en blinkende parels te vinden zijn, heeft Humo dat alvast voor u gedaan.

Bart Vanegeren


1 Eigen volk eerst

Saskia de Coster

Wat alleen wij horen

Het chauvinisme tiert welig in Antwerpen – en dus ook op de Boekenbeurs. Zeer terecht, overigens: onze vaderlandse pennenvoerders zorgen voor een vruchtbaar najaar.

Saskia de Coster bevestigt alle goeds van ‘Wij en ik’ in ‘Wat alleen wij horen’, een verslavend tijdsdocument over de bewoners van een woontoren die onteigend wordt. Over vastzitten in een razendsnel veranderende wereld en toch blijven zoeken naar vluchtroutes – u kent dat wel. Niet minder confronterend zijn ‘Val’, waarin Roderik Six gretig elke mogelijke menselijke zonde verkent, en ‘Jacht’, een roman over viervoeters van een schrijver met vier voeten: het pseudoniem Elvis Peeters verbergt immers een schrijverskoppel. Verder: ‘Dit is mijn hof’ van Chris De Stoop, een indringende nenia voor de kwijnende boerenstiel, en ‘Hotel Rozenstok’, waarin Christophe Vekeman het schrijverschap in vraag stelt – íémand moet het doen.


2 Turf de turven

Jonathan Franzen

Zuiverheid

Dit is het najaar van de turven, die niet alleen garant staan voor extra veel leesplezier, maar ook verdomd handig zijn om mooie herfstbladeren in te drogen.

Karl Ove Knausgård rondt zijn autobiografische ‘Mijn strijd’-reeks af, met het 1.200 bladzijden tellende ‘Vrouw’. Marlon James, de Jamaicaanse James Ellroy, won zopas de Man Booker Prize met ‘Een beknopte geschiedenis van zeven moorden’, een boek waarmee men – heel toepasselijk – iemand kan doodslaan. Evenveel indruk maakten Nir Baram met het kapitale ‘Wereldschaduw’ en de Indonesische Laksmi Pamuntjak met ‘Amba of de kleur van rood’. Maar voor dé turf van de Boekenbeurs tekent de titelverdediger op de lange afstand, Jonathan Franzen. Zijn ‘Zuiverheid’, als vanouds doorwrocht, uitdagend en bij de tijd, verenigt met verleidelijke vertelkracht het milde mededogen van Bellow en de intelligente cultuurkritiek van DeLillo. En verschijnen de komende week nog: ‘Avenue van de mysteriën’, de nieuwe John Irving, en ‘Stad in brand’ van Risk Hallberg, het meest gehypete debuut van het jaar.

null Beeld


3 OHM, voor oor en oog

Philippe Margotin & Jean-Michel Guesdon

The Beatles compleet

All you need is love, welzeker, maar de Beatles-fan die hier géén norwegian wood van krijgt, moet nog geboren worden: het definitieve oeuvre-overzicht ‘The Beatles compleet: Het verhaal van de 213 songs’ is een turf waarin omstandig (bijna) elke Fab Four-song geanalyseerd, uitgelegd en van kraakverse trivia voorzien wordt. Een fonkelende, kostelijk vormgegeven schatkist aan anekdotes (bekend en obscuur), technische details en zelfs voor de diehardste kenner nieuwe inzichten: krachtvoer van Philippe Margotin (biograaf van U2, Radiohead en The Rolling Stones) en Jean-Michel Guesdon (feitjesverzamelaar extraordinaire), die trouwens net ook hetzelfde deden voor het werk van Bob Dylan (maar op die vertaling is het nog wachten). Worden, als uw leesbril nu nóg niet aan vervanging toe is, evengoed aanbevolen: de autobiografieën ‘M Train’ (Patti Smith), ‘Girl In a Band’ (Kim Gordon), ‘I’ll Never Write My Memoirs’ (Grace Jones) en ‘Laat de nacht nooit eindigen’ (Eddie De Clercq).

null Beeld


4 Bij de tijd

Svetlana Alexijevitsj

Het einde van de rode mens

2015 is het jaar dat de Zweedse literatuurwijzen het genre van de non-fictie tot de Nobelstand verhieven: niks te vroeg om het recentste boek van de gelauwerde Svetlana Alexijevitsj ter hand te nemen: in ‘Het einde van de rode mens’ gaat ze op zoek naar de sporen van de Sovjetbeschaving. Ook in die contreien speelt zich ‘Er was eens in Rusland’ af: Ben Mezrich, die eerder schreef over Mark ‘Facebook’ Zuckerberg, heeft het nu over de oligarchen in de ex-Sovjetunie. En met ‘De nieuwe tsaar’ heeft Steven Lee Myers de eerste volwaardige biografie van Vladimir Poetin afgeleverd.

null Beeld

Verheugend is dat er weer fris gedachtegoed uit Parijs wordt aangevoerd: Emmanuel Todd schrijft nuttige dingen over de xenofobie nieuwste snit in ‘Wie is Charlie?’, Jean-Louis Vullierme schrijft originele dingen over de herkomst van het nazigedachtegoed in ‘De spiegel van het Westen’. Verder is Ian Ker-shaw klaar met deel 1 van zijn geschiedenis van de 20ste eeuw, ‘De afdaling in de hel’.


5 Geheimtips

Pieter Steinz

Lezen met ALS

Goed nieuws: voor wie verder durft te kijken dan de doorsnee-Beursbezoeker, is er ook dit jaar weer veel verborgen goud te vinden in Antwerp Expo. (Minder goed nieuws: dat geldt helaas nog steeds niet voor de eetstandjes.)

null Beeld

Fabuleuze franchises die u nu maar eens een keertje moet gaan ontdekken: ‘Dictator’, het slot van Robert Harris’ briljante drieluik over het oude Rome; ‘Icarus’ uit de Benny Griessel-serie van misdaadauteur Deon Meyer, en het vierde deel van Guus Kuijers ‘De Bijbel voor ongelovigen’. We wijzen ook nog op de nieuwe editie van de Dikke Van Dale (voor al wie tijd te veel en/of woorden te weinig heeft), de columnbundeling ‘Van mij valt niets te leren’ van Peter ‘Bonita Avenue’ Buwalda, de misdaadroman ‘Galveston’ van Nic ‘True Detective’ Pizzolatto en ‘De wetten van de melancholie’ van Bulgarijes best bewaarde geheim Georgi Gospodinov. En last but not least: ‘Lezen met ALS’ van Pieter Steinz, een kroniek van een aangekondigde dood die leest als een ode aan de vitale kracht van literatuur.


6 Aan de kook

Kris Verburgh

Veroudering vertragen

Dé grote afwezige op de Boekenbeurs dit jaar is Jeroen Meus: Mister JBC had het vast te druk met het ontwerpen van kleertjes om ook nog een nieuw kookboek te schrijven. Magere troost: Jamie Oliver, dat flauwe Britse afkooksel van onze Vlaamse trots, heeft wél nieuw werk klaar. Ook vers van de drukker en uit de oven: ‘Puur eten 2’ van Pascale Naessens en ‘Graanmarkt 13’ van groentekok Seppe Nobels. Alles samen zo veel lekkers dat u decennia nodig hebt om het allemaal te proeven? Geen probleem, met dank aan Kris Verburgh. De immer jonge wetenschapper leerde u en 350.000 andere kopers van ‘De zandloper’ al hoe gezond te eten. Nu doet hij er nog een perfect afgewogen schepje bovenop: in ‘Veroudering vertragen’ leert u wat u het best wel eet en wat u uit uw bord moet weren om langer te leven. Op 8 november komt de man naar onze Humo-stand voor een live cooking event met champagne – of gewoon voor een goed gesprek, dat willen we kwijt zijn.

null Beeld


7 Dichter bij God

Remco Campert

Verloop van jaren

Het verkleuren van herfstbladeren beroert van oudsher op inspirerende wijze menig dichtershart. De oogst aan nieuwe bundels mag er deze herfst dan ook zijn. ‘Mijn soort muziek’ van Bart Meuleman, ‘Dichter, bokser, koningsdochter’ van Delphine Lecompte, ‘Hier woon je’ van Jeroen Theunissen en ‘Nu is al te laat’ van Erik Spinoy. Voorts heeft Remco Campert – de eeuwige Vijftiger die deze maand de Prijs der Nederlandse Letteren ontving – net een uitstekende bundel aan zijn omvangrijke oeuvre toegevoegd, ‘Verloop van jaren’.

null Beeld


8 Cherchez la femme

Elena Ferrante

De nieuwe achternaam

Een hoop oestrogeen heeft dit jaar voor verdomd goeie literatuur gezorgd. Denk aan Elena Ferrante en haar zes decennia omspannende vierluik over twee vriendinnen in Napels. Het zopas vertaalde tweede boek, ‘De nieuwe achternaam’, verhaalt hun adolescentie. En ook: de liefdeskroniek ‘Jij zegt het’ (Connie Palmen), de vrolijke dystopie ‘Als laatste het hart’ (Margaret Atwood), ‘Mooie meisjes’ van Karin Slaughter, het intrigerende debuut ‘Malva’ (Hagar Peeters) en de migratieroman ‘De onervarenen’ (Joke van Leeuwen).

null Beeld


9 Ook met prentjes

Roz Chast

Kunnen we het niet over iets leukers hebben?

Cartooniste Rosalind ‘Roz’ Chast over de razendsnelle aftakeling van haar hoogbejaarde ouders in het Brooklyn van de late 20ste eeuw. Een spiegel voor alle kinderen van 7 tot 77. Nog meer stripromans: ‘Arsène Schrauwen’ (Olivier Schrauwen), ‘De Arabier van de toekomst, een jeugd in het Midden-Oosten’ (Charlie Hebdo-cartoonist Riad Sattouf) en ‘Mijn vriend Dahmer’, waarin John Backderf over zijn schooljaren met de latere seriemoordenaar Jeffrey Dahmer verhaalt.

null Beeld


10 Eigen volk laatst

Humo!

Vergeet u ten slotte vooral niet massaal het naarstige werk van de Humo-medewerkers in te slaan: ‘Orgelman‘, het prijsbeest van Mark Schaevers; ‘Machiavella’, de tweede roman van Serge Simonart (die op 1 november door Ivan De Vadder geïnterviewd wordt over zijn fictieve dagboek van een politica); ‘Poppy en Eddie en Manon’ en ‘Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus’, het jaarlijkse tweeluik van Herman Brusselmans; ‘Antwerpse velden’, van een mooie tekst voorzien door Jan Mulder; en ‘Oogst’, de tentoonstelling op papier van Jozefien Van Beek. Het meest verstandig – en economisch – is al deze pennen in één handzaam pakket aan te schaffen en een Humo-abonnement te nemen. Aan de Humo-stand krijgt u er naast een oprechte glimlach ook nog een geweldig boek bovenop. Tot dan!

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234